Skocz do zawartości

Brown Porter


Apofis

Rekomendowane odpowiedzi

witam

 

Chciałbym uwarzyć następne piwo proszę o ocenę jakieś sugestie mile widziane .

 

Brown Porter 12,5 Blg   20 l.

 

 

Pale Ale                             3,7 kg

Brown 175-200 EBC          0,54 kg   0,3 kg

Karmelowy 150DMG         0,33 kg

Carafa Special II                0,11 kg

Czekoladowy 1200 DMG   0,11 kg

 

Cascade 15 g  60 min     Lubelski 30g - 60min

Palisade  15 g  60 min    Lubelski 10 g - 15 min

Cascade 10 g  20 min

Palisade  10 g  20 min

 

 

Drożdże  WLP002 English Ale

 

zacieranie 67 stopni  60 min

                  76 stopni   5 min

 

gotowanie 60 min .

 

ciemne słody razem z Pale Ale ?

 

Czy coś dołożyć na cichą wanilia ,kakao ?

 

pozdrawiam

 

Karol 

Edytowane przez Apofis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Według mnie:

- zasyp OK (można marudzić, ale po co?)

- chmielenie do bani :( (z opisu stylu: "Ewidentny aromat słodowy wraz z łagodnymi nutami palonymi, które mogą mieć czekoladowe cechy", "Aromat angielskich chmieli na poziomie od umiarkowanego do brak")

- zacieranie, ja bym zacierał na wytrawnie, ale co kto lubi

 

 

 

ciemne słody razem z Pale Ale ?

raczej pod koniec

 

 

Czy coś dołożyć na cichą wanilia ,kakao ?

a po co to?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem Brown Portera z receptury z wiki. Polecam: http://www.wiki.piwo.org/Brown_Porter_(Richard_the_Lionheart),_Piotr_Wypych_(coder)

 

Koniecznie zmień to chmielenie jeśli już upierałbyś się przy swoim zasypie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja bym zostawił 0,5kg :) Będzie się musiało dłużej układać

A skąd te wnioski o "układaniu"? Osobiście uważam, że dodatek słodu brown to dobry pomysł na portera i kilka razy go używałem. Mam przeciwne spostrzeżenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A ja bym zostawił 0,5kg :) Będzie się musiało dłużej układać

A skąd te wnioski o "układaniu"? Osobiście uważam, że dodatek słodu brown to dobry pomysł na portera i kilka razy go używałem. Mam przeciwne spostrzeżenia.

 

Chyba masz te same spostrzeżenia, tylko nie do końca zrozumiałeś mój wpis. Więc tak: dodatek słodu brown to dobry pomysł na portera (szczególnie "brown portera" :) ). Natomiast z moich spostrzeżeń wynika, że ten słód się dość długo układa w piwie, ale za to daje potem bardzo fajne smaki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.