Kamil Świercz Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Witam. Chciałbym skonultować swoją recepture IRA. Przeglądalem kilka receptur I stwierdzam, że są duże różnice. Niektóre posiadają palony jeczmien inne nie, jedne mają po kilka karmeli inne tylko monacha. I sam już nie jestem pewien. A moja receptura na 20l wyglada tak: 4 kg pale ale 1 kg monachijski typ 2 200g karmelowy 30 strzegom 50g palony jeczmien - pod koniec zacierania Drożdze s-04 Chmiel EKG Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Cześć. IRA jest ciekawym i szerokim stylem. Piłem piwa w tym stylu od mocno wytrawnych, z posmakami karmelu czy ciasteczek, po piwa mocno słodowe, z akcentem toffi czy nawet z posmakiem paloności. Twoja receptura wygląda w porządku, piwo zmieści się w stylu i pewnie wyjdzie smaczne. Ja popełniłem jakiś czas temu coś takiego: http://www.piwo.org/topic/19638-browar-domowy-zaporowo/?p=411819. Kolor iście czerwony, aż krwisty (przynajmniej tak wygląda w przeźroczystej butelce). Resztę opisu znajdziesz w linku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 (edited) Akurat wg mnie IRA jest jednym ze ściślej zdefiniowanych stylów Co do receptury to dobra, standardowa receptura na IRA. Edited October 18, 2016 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Śliwiński Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Moj IRA wlasnie konczy burzliwa. Poszedłem w stronę ciastek. 4kg Pale Ale 0,5 Carared 0,25 Biscuit 70g jęczmień palony od początku zacierania Odrobina Fuggles na 60' Po 1,5 tyg zeszło z 12,5 do 3,4 Plato na Nothingamach w ok 17-18C Po pierwszej próbce jest w smaku delikatna palonosc (mocno z tylu) jednak kolor za bardzo uciekł w brąz. 20g jęczmienia za dużo;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Od początku zacierania to ja nawet bym jeszcze mniej dał, z 30g. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Śliwiński Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Wiesz, póki co w smaku bardzo go nie czuć. Odrobine. Ten kolor tez uciekł w brąz niedużo. Ale fakt, następnym razem bedzie mniej. A co sądzisz o tym biscuit? A, przepraszam autora postu za ingerencje w temat;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Jęczmień prażony możecie spokojnie dać do wysładzania. Mnie dał piękny czerwony kolor w AIPA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Biscuit ok, ja bym pewnie mniej Carared dawał ale to niuanse Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 (edited) W temacie IRA napisano już wiele, chciałbym jednak przedstawić swoją recepturę do konsultacji: OG: 12°P IBU: 26 Receptura na 22l. Zasyp: Viking Pilzneński - 4,1kg Viking Karmel 150 - 0,65 kg Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania Zacieranie: 60 minut w 68°C (bardziej na słodko) Chmielenie: Marynka 25g na FWH (przy założeniu 9% a/k) Lubelski 15g na whirlpool Drożdże: S-04 Chciałbym prosty zasyp, w którym czerwień będzie kontrolowana głównie prażonym jęczmieniem, a nuty karmelowe i toffi z jednego tylko rodzaju słodu karmelowego. Coś do zmiany? Edited November 25, 2016 by eltomek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 W temacie IRA napisano już wiele, chciałbym jednak przedstawić swoją recepturę do konsultacji: OG: 12°P IBU: 26 Receptura na 22l. Zasyp: Viking Pilzneński - 4,1kg Viking Karmel 150 - 0,65 kg Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania Zacieranie: 60 minut w 68°C (bardziej na słodko) Chmielenie: Marynka 25g na FWH (przy założeniu 9% a/k) Lubelski 15g na whirlpool Drożdże: S-04 Chciałbym prosty zasyp, w którym czerwień będzie kontrolowana głównie prażonym jęczmieniem, a nuty karmelowe i toffi z jednego tylko rodzaju słodu karmelowego. Coś do zmiany? Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru. Może faktycznie trochę za dużo tego karmelu dałem, ale raczej całkiem bym z niego nie rezygnował, praktycznie każda receptura, jaką oglądam uwzględnia karmelowe słody. Sypnę tak: Viking Pale Ale - 4,0 kg Viking Karmel 150 - 0,45 kg Viking Pszeniczny - 0,3 kg na poprawę piany Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru. Może faktycznie trochę za dużo tego karmelu dałem, ale raczej całkiem bym z niego nie rezygnował, praktycznie każda receptura, jaką oglądam uwzględnia karmelowe słody. Sypnę tak: Viking Pale Ale - 4,0 kg Viking Karmel 150 - 0,45 kg Viking Pszeniczny - 0,3 kg na poprawę piany Viking Jęczmień prażony - 0,05 kg, dodany do wysładzania Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 Ja bym ten karmel wyrzucił. Słód podstawowy, trochę płatków i palony jęczmień dla koloru. Owsiane czy pszeniczne te płatki? Zamiast słodu pszenicznego? Ile się tego zwyczajowo sypie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karollom Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 co chcesz uzyskac: http://www.piwo.org/topic/11973-platki-jeczmienne-owsiane-itp-w-jakim-celu-i-jak-stosowac/page-2 owsiane a pszeniczne to spora roznica zdaje sie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted November 26, 2016 Share Posted November 26, 2016 Jęczmienne. Ja na warkę daje 400 gr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ogrodnik16 Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 Warzyłem IRA ze 2 razy z gotowego zestawu słodów ze sklepu homebrewing (nie interpretujcie oczywiście tego jako reklama), ale w/g mnie piwko wyszło fantastycznie byłem baaaardzo zadowolony, super pijalne, lekkie i bardzo przyjemne. Możesz kolego spróbować spróbować, bo w/g mnie warto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.