Skocz do zawartości

Browar Przepona


MistrzSuspensu

Rekomendowane odpowiedzi

03-05-2023 #377 "W3278" Framboise 10,4°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 50%;
  • Pszenżyto - 50%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (150');

Gotowanie (45'):

  • Lomik PL 2015 - 1,4g/L (FWH). (trzymany kilka lat w szufladzie, ale nie rozpakowany)

Drożdże:

  • Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend - paczka

 

Dodatki:

maliny mrożone - 1,4kg/10L

 

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 17°C - 30 dni;
  • Temperatura otoczenia: 14-18°C - ? dni; (z owocami)

Rozlew (parametry czystej wersji):

Ekstrakt początkowy: 10,4°BLG (przed dodaniem owocó)

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,1°BLG (po miesiącu fermentacji, przed dodaniem owoców)

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,6%

Odfermentowanie pozorne: 74%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13-05-2023 #378 "W1450" American Pale Ale 13,6°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Heidelberg (Bestmalz) - 100%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 66°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (4h).

Gotowanie/chmielenie (45'):

  • Citra US - 0,6 g/L (FWH);
  • Citra US - 0,8g/L (20');
  • Amarillo US - 0,8 g/L (5');
  • Galaxy AUS - 0,8 g/L (5');
  • Amarillo US - 0,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30');
  • Galaxy AUS - 0,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30').

Chmielenie na zimno (2 dni):

  • Amarillo US - 2,4 g/L;
  • Galaxy AUS - 2,4 g/L.

Drożdże:

  • Wyeast 1450 Danny's Favorite - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 10 dni;
  • Temperatura otoczenia: 18°C - 2 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,4°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,0%

Odfermentowanie pozorne: 83%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

20-05-2023 #379 "WLP833" American Lager 16°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 63%;
  • Heidelberg (Bestmalz) - 19%;
  • płatki ryżowe - 19%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 66°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (4h).

Gotowanie/chmielenie (45'):

  • Citra US - 0,9 g/L (zacieranie);
  • Citra US - 0,9g/L (FWH);
  • Citra US - 0,7g/L (5');
  • Amarillo US - 0,7 g/L (5');
  • Galaxy AUS - 0,7 g/L (5');
  • Citra US - 0,7g/L (hopstand w 60°C przez 30');
  • Amarillo US - 0,7 g/L (hopstand w 60°C przez 30');
  • Galaxy AUS - 0,7 g/L (hopstand w 60°C przez 30').

Chmielenie na zimno (3 dni):

  • Citra US - 1,3g/L;
  • Amarillo US - 1,3g/L;
  • Galaxy AUS - 1,3g/L.

Drożdże:

  • WLP833 German Bock Lager - gęstwa

Fermentacja ciśnieniowa:

  • Temperatura otoczenia: 20°C - 20 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 16°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 7%

Odfermentowanie pozorne: 81%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26-05-2023 #380 "W1450" APA 12°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Pale Ale (Bestmalz) - 86%;
  • Pilzneński (Bestmalz) - 14%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 66°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C (4h).

Gotowanie/chmielenie (45'):

  • Citra US - 0,5 g/L (zacieranie);
  • Citra US - 0,2g/L (FWH);
  • Citra US - 0,35g/L (20');
  • Amarillo US - 0,35 g/L (20');
  • Galaxy AUS - 0,35 g/L (20');
  • Citra US - 0,35g/L (5');
  • Amarillo US - 0,35 g/L (5');
  • Galaxy AUS - 0,35 g/L (5');
  • Citra US - 0,7g/L (hopstand w 60°C przez 30');
  • Amarillo US - 0,7 g/L (hopstand w 60°C przez 30');
  • Galaxy AUS - 0,9 g/L (hopstand w 60°C przez 30').

Drożdże:

  • Wyeast 1450 Danny's Favourite - gęstwa

Fermentacja zwykła (I wersja):

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 10 dni;
  • Temperatura otoczenia:  20°C - 3 dni;

 

Fermentacja ciśnieniowa 0,8bar (II wersja):

  • Temperatura otoczenia:  20°C - 13 dni;

Rozlew (obie wersje podobne parametry):

Ekstrakt początkowy: 12°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,7%

Odfermentowanie pozorne: 74%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

02-06-2023 #381 "W3763 & W3278" Imperialny Lambik 18°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 50%;
  • Pszenżyto - 50%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc).

Gotowanie/chmielenie (45'):

  • Saaz BOH 2014 - 1,25 g/L (FWH).
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02-06-2023 #381 "W3763" Imperialny Lambik 18°

 

Drożdże:

  • Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 14°C - 19°C w zależności od pory roku - ? dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 18°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  °BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: %

Odfermentowanie pozorne: %

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02-06-2023 #381 "W3278" Imperialny Lambik 18°

 

Drożdże:

  • Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend  - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 14°C - 19°C w zależności od pory roku - ? dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 18°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  °BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: %

Odfermentowanie pozorne: %

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07-06-2023 #382 "Verdant & Lutra" Fruit Ale 14,7°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Wiedeński (Bestmalz) - 100%;

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (7h).

Gotowanie/chmielenie (40'):

  • Citra US - 0,5 g/L (zacieranie);
  • Citra US - 0,4g/L (FWH);
  • Amarillo US - 0,4 g/L (20');
  • Galaxy AUS - 0,4 g/L (20');
  • Citra US - 0,4g/L (5');
  • Amarillo US - 0,4 g/L (5');
  • Galaxy AUS - 0,4 g/L (5');
  • Citra US - 0,3g/L (hopstand w 60°C przez 30');
  • Amarillo US - 0,5 g/L (hopstand w 60°C przez 30');
  • Galaxy AUS - 0,3 g/L (hopstand w 60°C przez 30').
Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07-06-2023 #382 "Verdant" Fruit Ale 14,7°

 

Drożdże:

  • Lallemand Verdant IPA - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 10 dni;
  • Temperatura otoczenia:  20°C - 13 dni;

Dodatki:

  • maliny - 0,75 kg/10L;
  • truskawki - 0,9kg/10L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,7°BLG (z owocami)

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,2°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,2%

Odfermentowanie pozorne: 78%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07-06-2023 #382 "Lutra" Fruit Ale 14,7°

 

Drożdże:

  • Omega OYL-071 Lutra - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 10 dni;
  • Temperatura otoczenia:  20°C - 13 dni;

Dodatki:

  • maliny - 0,75 kg/10L;
  • truskawki - 0,9kg/10L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,7°BLG (z owocami)

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,7%

Odfermentowanie pozorne: 84%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09-06-2023 #383 "WLP833 & W3278+W3763 & W9097" Bock/ Solera nr 2/ Old Ale 17,4/17,8/17,8°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 46,5%;
  • Wiedeński (Bestmalz) - 45%;
  • Caramunich I (Weyermann) - 5%;
  • Special B (Castle) - 3,5%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> 45°C (przez noc).

Gotowanie/chmielenie (30'):

  • Citra US - 0,4 g/L (zacieranie);
  • Citra US - 0,8 g/L (FWH);

ok. 17IBU wg kalkulatora

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09-06-2023 #383 "WLP833" Bock 17,4°

 

Drożdże:

  • WLP833 German Bock Lager - gęstwa

Fermentacja ciśnieniowa ok. 0,8bar:

  • ciśnieniowa - ok. 3 tygodnie, temperatura niezanotowana, ale min. 17°C otoczenia

Rozlew (parmetry końcowe niezanotowane):

Ekstrakt początkowy: 17,4°BLG (rozcieńczone do takiego ekstraktu po gotowaniu)

Ekstrakt końcowy pozorny:  ?°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: ?%

Odfermentowanie pozorne: ?%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09-06-2023 #383 "W3763+W3278" Solera nr 2 17,8°

 

Drożdże:

  • Wyeast 3763 oraz Wyeast 3278 zadane do brzeczki 17,8°, która została wlana do szklanego balona, częściowo opróżnionego z poprzedniego piwa #333

Fermentacja

  • Temperatura otoczenia: 14°C - 19°C w zależności od pory roku - ? dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: ?°BLG (ekstrakt początkowy niemożliwy do obliczenia, ponieważ nie zmierzyłem objętości reszty piwa #333 pozostawionego w balonie)

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09-06-2023 #383 "W9097" Bursztynowe 17,8°

 

Drożdże:

  • Wyeast 9097 Old Ale Blend - paczka

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 18°C (ok. miesiąca)
  • Temperatura otoczenia: 14°C - 19°C w zależności od pory roku - ? dni (po zlaniu do szklanego balona do dojrzewania);

Rozlew (parmetry końcowe niezanotowane):

Ekstrakt początkowy: 17,8°BLG (rozcieńczone do takiego ekstraktu po gotowaniu)

Ekstrakt końcowy pozorny:  5,3°BLG (zmierzone przy przelewaniu do balona)

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,8%

Odfermentowanie pozorne: 70%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17-06-2023 #384 "Verdant & Lutra" Fruit Ale 14,7°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 67%;
  • Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 28%;
  • Wiedeński (Bestmalz) - 5%;

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (50');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc).

Gotowanie/chmielenie (40'):

  • Citra US - 0,6 g/L (zacieranie);
  • Amarillo US - 0,4 g/L (20');
  • Galaxy AUS - 0,4 g/L (20');
  • Amarillo US - 0,6 g/L (5');
  • Galaxy AUS - 0,7 g/L (5');
  • Amarillo US - 0,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30');
  • Galaxy AUS - 0,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30').
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17-06-2023 #384 "Verdant" Fruit Ale 14,7°

 

Drożdże:

  • Lallemand Verdant IPA - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 10 dni;
  • Temperatura otoczenia:  20°C - 6 dni;

Dodatki:

  • ananas - 0,75 kg/10L;
  • mango - 0,75kg/10L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,7°BLG (z owocami)

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,7°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,5%

Odfermentowanie pozorne:  81%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17-06-2023 #384 "Lutra" Fruit Ale 14,7°

 

Drożdże:

  • Omega OYL-071 Lutra - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 16°C - 10 dni;
  • Temperatura otoczenia:  20°C - 6 dni;

Dodatki:

  • ananas - 0,75 kg/10L;
  • mango - 0,75kg/10L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,7°BLG (z owocami)

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,4°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,7%

Odfermentowanie pozorne:  84%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30-06-2023 #385 "Verdant & Lutra" Biere de Garde 15,6°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Wiedeński (Bestmalz) - 76%;
  • cukier stołowy - 10%;
  • Caramunich III (Weyermann) - 8%;
  • Abbey (Castle) - 6%;

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 71°C -> 50°C (5h).

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • Marynka PL - 0,7 g/L (FWH)
  • Citra US - 0,4 g/L (FWH);
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30-06-2023 #385 "Verdant" Biere de Garde 15,6°

 

Drożdże:

  • Lallemand Verdant IPA - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 22°C - 21 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 15,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,8%

Odfermentowanie pozorne:  68%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30-06-2023 #385 "Lutra" Biere de Garde 15,6°

 

Drożdże:

  • Omega OYL-071 Lutra - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia: 22°C - 21 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 15,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4,4°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,1%

Odfermentowanie pozorne:  72%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08-07-2023 #386 "W9097" Brett IPA 15,4°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Heidelberg (Bestmalz) - 100%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 63°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc).

Gotowanie/chmielenie (45'):

  • Citra US - 1,1 g/L (zacieranie);
  • Citra US - 0,9 g/L (FWH);
  • Amarillo US - 0,9 g/L (20');
  • Galaxy AUS - 0,9 g/L (20');
  • Amarillo US - 1,1 g/L (5');
  • Galaxy AUS - 1,1 g/L (5');
  • Amarillo US - 1,1 g/L (hopstand w 55°C przez 30');
  • Galaxy AUS - 1,1 g/L (hopstand w 55°C przez 30').

IBU: 61

 

Drożdże:

  • Wyeast 9097 Old Ale Blend - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 17°C - 6 dni
  • Temperatura otoczenia - 22°C - 8 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 15,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,9°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,3%

Odfermentowanie pozorne: 75%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22-07-2023 #387 "W9097" Brett Berliner Weisse 8,3°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 50%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 50%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (120');
  • przerwa scukrzająca - 75°C (30').

Gotowanie (45'):

 

Bakterie:

  • WildBrew Sour Pitch Lactobacillus planatarum - z paczki

Fermentacja mlekowa:

Wstępnie zakwaszono do pH=4,7

  • Temperatura otoczenia - 40°C - 1,5 dnia.

Drożdże:

  • Wyeast 9097 Old Ale Blend - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 18°C - 6 dni
  • Temperatura otoczenia - 22°C - 10 dni.

Dodatki:

Do części piwa dodano owoce mrożone:

  • mango - 1kg/10L
  • ananas - 0,75kg/10L

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 8,3°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,4°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 3,1%

Odfermentowanie pozorne: 72%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30-09-2023 #388 "A18" APA 13°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Pszenżyto - 52%
  • Heidelberg (Bestmalz) - 48%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • Citra US - 0,6 g/L (zacieranie);
  • Citra US - 0,6 g/L (FWH);
  • Amarillo US - 0,6 g/L (20');
  • Galaxy AUS - 0,6 g/L (20');
  • Amarillo US - 0,6 g/L (5');
  • Galaxy AUS - 0,6 g/L (5');
  • Amarillo US - 0,6 g/L (hopstand w 55°C przez 30');
  • Galaxy AUS - 0,6 g/L (hopstand w 55°C przez 30').

IBU: 56

 

Drożdże:

  • Imperial A18 Joystick - starter

Fermentacja ciśnieniowa 0,7bar:

  • Temperatura otoczenia - 16°C - chyba dwa tygodnie

Chmielenie na zimno (5 dni):

  • Amarillo US - 1,5 g/L;
  • Galaxy AUS - 1,5 g/L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,4%

Odfermentowanie pozorne: 78%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07-10-2023 #389 "A18" APA 14,6°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Pszenżyto - 51%
  • Heidelberg (Bestmalz) - 49%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

Gotowanie/chmielenie (45'):

  • Citra US - 0,5 g/L (zacieranie);
  • Citra US - 0,5 g/L (FWH);
  • Galaxy AUS - 1 g/L (20');;
  • Galaxy AUS - 1 g/L (5');
  • Galaxy AUS - 2,4 g/L (hopstand w 65°C przez 30').

IBU: 50

 

Drożdże:

  • Imperial A18 Joystick - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 12°C - 1 dzień;
  • Temperatura otoczenia - 16°C - 13 dni.

Chmielenie na zimno (2 dni):

  • Galaxy AUS - 2,4 g/L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  5,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,9%

Odfermentowanie pozorne: 61%

Zdecydowanie niedofermentowane. Generalnie szybko opadają, więc przy kolejnej warce przeniosłem po paru dniach do kuchni.

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21-10-2023 #390 "A18" APA 15,2°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru, pH=5,1

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 95,5%.
  • Cara Blond (Castle) - 4,5%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

Gotowanie/chmielenie (45'):

  • Citra US - 0,5 g/L (zacieranie);
  • Citra US - 0,5 g/L (FWH);
  • Galaxy AUS - 1 g/L (20');;
  • Galaxy AUS - 1 g/L (5');
  • Galaxy AUS - 2,5 g/L (hopstand w 55°C przez 30').

IBU: 48

 

Drożdże:

  • Imperial A18 Joystick - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 6 dni;
  • Temperatura otoczenia - 22°C - 6 dni;
  • Temperatura otoczenia - 16°C - 2 dni;

Chmielenie na zimno (2 dni):

  • Galaxy AUS - 2,5 g/L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 15,2°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,8%

Odfermentowanie pozorne: 71%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.