Jump to content

Skażona warka?


Recommended Posts

Witam. Mam wątpliwości co do mojej pierwszej warki ;/ Zaglądałem do piwka w 2 dzień i była spora piana, wszystko wyglądało w porządku. Temperatura brzęczki to od 19°C - 23 stopni zazwyczaj. Dzisiaj (w środę piwo było nastawiane, dzisiaj niedziela) zajrzałem do niej i ku moim oczom pojawił się taki widok ;/ :

 

56946371.jpg

 

f9343ac6.jpg

 

Według mnie wygląda to na jakieś skażenie. Te białe plamy wyglądają chyba jak jakaś pleśń ;/ Spuściłem trochę piwka do pomiarów, miało 4 °Blg (zeszło z 11°Blg ), w zapachu dosyć mocno drożdżowe, w smaku raczej nie kwaśne - czuć trochę drożdży i chmielu Wink

 

Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Według was jest to skażenie brzęczki?

 

//edt

Dzisiaj jak zaglądałem jest jakby mniej tego białego czegos.. mam nadzieję że to była tylko piana;p

Edited by areq47
Link to comment
Share on other sites

oo..:) no to trochę się ucieszyłem... szkoda byłoby pierwszej warki..:) Czy przelewać ją w takim stanie na cichą, czy poczekać jeszcze trochę nim ta piana zniknie?

Najlepiej jest sprawdzać zawartość ekstraktu, jeśli nie zmienia się przez dwa kolejne dni, wówczas można przelewać. Na moje oko zostaw to piwo jeszcze 1-2 dni na burzliwej i potem przelej na cichą :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.