areq47 Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 (edited) Witam. Mam wątpliwości co do mojej pierwszej warki ;/ Zaglądałem do piwka w 2 dzień i była spora piana, wszystko wyglądało w porządku. Temperatura brzęczki to od 19°C - 23 stopni zazwyczaj. Dzisiaj (w środę piwo było nastawiane, dzisiaj niedziela) zajrzałem do niej i ku moim oczom pojawił się taki widok ;/ : Według mnie wygląda to na jakieś skażenie. Te białe plamy wyglądają chyba jak jakaś pleśń ;/ Spuściłem trochę piwka do pomiarów, miało 4 °Blg (zeszło z 11°Blg ), w zapachu dosyć mocno drożdżowe, w smaku raczej nie kwaśne - czuć trochę drożdży i chmielu Wink Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Według was jest to skażenie brzęczki? //edt Dzisiaj jak zaglądałem jest jakby mniej tego białego czegos.. mam nadzieję że to była tylko piana;p Edited February 8, 2010 by areq47 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 Spokojnie, to nie jest zakażenie To po prostu resztki piany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
areq47 Posted February 8, 2010 Author Share Posted February 8, 2010 oo.. no to trochę się ucieszyłem... szkoda byłoby pierwszej warki.. Czy przelewać ją w takim stanie na cichą, czy poczekać jeszcze trochę nim ta piana zniknie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 Cześć Szykuj się na przelewanie piwa na cichą fermentację Wszystko w porządeczku Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 oo.. no to trochę się ucieszyłem... szkoda byłoby pierwszej warki.. Czy przelewać ją w takim stanie na cichą, czy poczekać jeszcze trochę nim ta piana zniknie? Najlepiej jest sprawdzać zawartość ekstraktu, jeśli nie zmienia się przez dwa kolejne dni, wówczas można przelewać. Na moje oko zostaw to piwo jeszcze 1-2 dni na burzliwej i potem przelej na cichą Link to comment Share on other sites More sharing options...
areq47 Posted February 8, 2010 Author Share Posted February 8, 2010 dzięki za szybkie odpowiedzi jutro zrobimy pomiary i zapewne też przelewanie. Mam nadzieję że już nie pojawią się żadne problemy. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 Wszystkie rzeczy które mają kontakt z brzeczką/piwem poniżej temp. 80°C muszą być sterylne. Motto browar to nie apteka nie dotyczy czystości! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now