Jump to content

Browar domowy BrowaRek


Recommended Posts

Witam,

W sierpniu rozpoczął funkcjonować nowy browar domowy browaRek. Na ten czas mam uwarzonych 6 warek :P

 

1. Dry Stout 2.09.2016

 

Piwo uwarzone z zestawu Browamator'a czyli:

 

zasyp

1. Pale Ale Weyermann 3,2 kg 

2. Płatki owsiane 0,5 kg

3. Palony jęczmień 0,3 kg

4. Carafa Typ II 0,1 kg

 

 

chmiele

1. East Kent Golding 15g - (granulat) 50 min

2. East Kent Golding 15g - (granulat) 10 min

 

drożdże

Safale S-04

 

proces

zacieranie 13l wody,

60 min w 68C, w 50 minucie po próbie jodowej dosypane słody ciemne 

10 min w 76-78C

 

wysładzanie 16L wody 76C

 

gotowanie 70 minut

 

zabutelkowałem 18L, nie miałem jeszcze refraktometra oraz balingometra - spontan.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Warka #2

Dyniareq - Pumpkin Ale 12.09.2016

 

zasyp

1. Pale Ale Strzegom - 5 kg 

2. Pszeniczny Strzegom - 0,5kg

3. Dynia - 4,23 kg

 

 

chmiele

1. CTZ 20g - (granulat) 60 min

2. Fuggles 10g - (granulat) 10 min

3. Fuggles 10g - (granulat) na zimno

 

drożdże

Safale S-04

 

 

proces

Te ponad 4 kg dyni przyprawiłem odpowiednio i do pieca na 1h.

 

zacieranie 14,5l wody,

75 min w 65C, 

10 min w 76-78C

 

wysładzanie ... było to moje 3 piwo w życiu, wysładzanie trwało ponad 18h. Uzyskałem 18L.

 

gotowanie 60 minut, po gotowaniu uzyskałem 16L i 18BLG :P

 

zabutelkowałem 15L.

Dofermentowało do 5 BLG.

Edited by requ
Link to comment
Share on other sites

Warka #3


no name - AIPA 21.09.2016 (planowane 10L)


 


zasyp


1. Pale Ale weyermann - 2,6 kg 


2. Carafoam j.w - 0,2 kg


3. Carared j.w. - 0,2 kg


 


 


chmiele


1. Chinnok 20g - (granulat) 60 min


2. Cascade 20g - 5 min


3. Chinook 10g - 5 min


4. Citra 30g - 0 min


5. Cascade 10g - 0 min


 


drożdże


Safale S-05


 


 


proces


zacieranie 9l wody,


75 min w 65C, 


10 min w 76C


 


BLG - 16


W butelki poszło 9L - cały czas się uczę


Link to comment
Share on other sites

Warka #4


Elektryk - wariacja Smokey Joe  29.09.2016 (planowane 21L)


 


zasyp


1. Castle Malting Whisky - 4 kg


2. Karmelowy 150 - 0,9 kg


3. Żytni - 0,8 kg


4. Pszenica prażona - 0,25 kg


5. Czekoladowy ciemny 1200 - 0,2 kg


6. Czekoladowy żytni - 0,16 kg


7. Jęczmień prażony - 0,1 kg


8. Karmelowy 600 - 0,1 kg


od 2 do 8 - Strzegom


 


 


 


chmiele


1. fuggles 27g - 90 min


2. Northdown 23g - 90 min


3. East Kent Golding 27g - 30 min


4. Mech irlandzki - 10min


5. Fuggles 21g - 0 min


6. East Kent Golding 20g - na zimno 4 dni


7. fuggles 20g - na zimno 4 dni


 


drożdże


FM13


 


 


proces


zacieranie 9l wody,


50 min w 69C, 


10 min w 76C


 


Objętość po gotowaniu 21L :P


BLG 15,5


 


Przez to, że poprzednie warki były słabo nagazowane, tutaj nie poskąpiłem cukru i jest przegazowane. Mam zamiar wrzucić kilka butelek do depozytu - PiwnyKraft na Stalowej w W-wie


Edited by requ
Link to comment
Share on other sites

Warka #5


Amerykański Wieśniak - American Wheat 9.10.2016


 


zasyp


1. Pszeniczny - 2,45


2. Pale Ale - 2,1 kg


3. Karmelowy 30 - 0,5 kg


wszystko Strzegom


 


chmiele


1. CTZ 12g - 60 min


2. Citra 15g - 10


3. Cascade 10g - 0 min


4. Amarillo 20 - na zimno


 


drożdże


gęstwa po AIP'ie czyli US-05


 


 


proces


zacieranie 16l wody,


30 min w 50C, 


45 min w 64C,


20 min w 70C,


10 min w 76C.


 


Objętość po gotowaniu 23L  :P


BLG 13


 


Drożdże były rozkręcana na mieszadle 48h, po raz pierwszy widziałem tak szalejące drożdże, o mało nie wyszły z fermentora


Link to comment
Share on other sites

Warka #6


Milk Stout 22.10.2016


 


zasyp


1. Pilneński - 3kg


2. Monachjski typ I - 0,8 kg


3. Czekoladowy jasny 400 - 0,5 kg


4. Jęczmień prażony - 0,5 kg


5. Płatki Owsiane - 0,5 kg


wszystko Strzegom 


 


chmiele


1. Chinook 15g - 60 min


2. Amarillo 15g - 10 min


 


drożdże


gęstwa po elektryku czyli FM13


 


 


proces


zacieranie 16l wody,


30 min w 68C, 


20 min w 72C,


10 min w 76C.


 


Laktoza dodana na ostanie 10 minut gotowania.


 


Objętość po gotowaniu 26L:P


BLG 14

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.