Jump to content

Browar brodatego grubaska


Recommended Posts

2 godziny temu, zasada napisał:

Jak już będzie do picia, daj znać co wniosło kilo czekoladowego. Wygląda to bowiem cokolwiek karkołomnie.

Niestety zawiodę Cię. Wkradł mi się chochlik i zamieniłem nazwy słodów. Pszenica karmelowej mam 1 kg, a czekolady 0,5 kg. Ale spróbuję zrobić coś takiego. Może być ciekawe po ułożeniu się.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #26 xx.xx.2021
 

W wyniku mojego roztrzepania, a zwróceniu uwagi Zasady postanowiłem popełnić piwo z zasypem zawierającym 1kg słodu czekoladowego. Zasięgnę języka jeszcze na forum jakie drożdże dobrać, aczkolwiek sam jestem ciekawy efektów.


Bezstykowiec


Celuję w 24 L 16 BLG 40 IBU
 

 

Składniki:

  • 2,2 kg (29%) słód Pilzneński, Viking Malt
  • 4,3 kg (57%) słód Wiedeński, Viking Malt
  • 1 kg (14%) słód Czekoladowy ciemny, Viking Malt
  • 40 g chmiel Inuga 12,5% AK
  • drożdże FM53 KVEIK/FM41 Gwożdzie i Banany (gęstrwa, zdecyduję przy warzeniu których użyję)

Zacieranie:

  • 23 l o temp 68 ºC, wsypanie słodów
  • 65 ºC - 60 min
  • 72 ºC - 20 min
  • 78 ºC - mash out 

Wysładzanie:

  • 14 l, 3 ml kwasu mlekowego (80%)

Gotowanie:

  • 60 min - 40 g Inuga
  • 10 min - pół tabletki wirflock

Fermentacja

  • xx ºC burzliwa i cicha w tym samym wiadrze (temp., w zależności od drożdży)

Rozlew:

  • xx cukru na xxl do refermentacji (1.8 vol CO2)

Wydajność:

  • xx%

Czas pracy:

  • xx h

Uwagi:

 

Wyszło xx L xx BLG

 

xx

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.