Jump to content

Browar brodatego grubaska


jkx6

Recommended Posts

2 godziny temu, zasada napisał:

Jak już będzie do picia, daj znać co wniosło kilo czekoladowego. Wygląda to bowiem cokolwiek karkołomnie.

Niestety zawiodę Cię. Wkradł mi się chochlik i zamieniłem nazwy słodów. Pszenica karmelowej mam 1 kg, a czekolady 0,5 kg. Ale spróbuję zrobić coś takiego. Może być ciekawe po ułożeniu się.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #26 xx.xx.2021
 

W wyniku mojego roztrzepania, a zwróceniu uwagi Zasady postanowiłem popełnić piwo z zasypem zawierającym 1kg słodu czekoladowego. Zasięgnę języka jeszcze na forum jakie drożdże dobrać, aczkolwiek sam jestem ciekawy efektów.


Bezstykowiec


Celuję w 24 L 16 BLG 40 IBU
 

 

Składniki:

  • 2,2 kg (29%) słód Pilzneński, Viking Malt
  • 4,3 kg (57%) słód Wiedeński, Viking Malt
  • 1 kg (14%) słód Czekoladowy ciemny, Viking Malt
  • 40 g chmiel Inuga 12,5% AK
  • drożdże FM53 KVEIK/FM41 Gwożdzie i Banany (gęstrwa, zdecyduję przy warzeniu których użyję)

Zacieranie:

  • 23 l o temp 68 ºC, wsypanie słodów
  • 65 ºC - 60 min
  • 72 ºC - 20 min
  • 78 ºC - mash out 

Wysładzanie:

  • 14 l, 3 ml kwasu mlekowego (80%)

Gotowanie:

  • 60 min - 40 g Inuga
  • 10 min - pół tabletki wirflock

Fermentacja

  • xx ºC burzliwa i cicha w tym samym wiadrze (temp., w zależności od drożdży)

Rozlew:

  • xx cukru na xxl do refermentacji (1.8 vol CO2)

Wydajność:

  • xx%

Czas pracy:

  • xx h

Uwagi:

 

Wyszło xx L xx BLG

 

xx

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.