lisoo Posted November 2, 2016 Share Posted November 2, 2016 Jest to mój pierwszy post na forum, także witam wszystkich serdecznie. Z góry przepraszam za być może głupie pytanie początkującego ale co tam. Otóż popełniłem pierwszą warkę w moim życiu, mianowicie Pacific Pale Ale. Fermentacja na US-05, z początkowych ~13Blg skończyła się na ~2Blg w średniej temperaturze ~20C, bez przelewania na cichą. Stało toto sobie spokojnie w jednym fermentorze przez 18 dni, aż w końcu postanowiłem piwko zabutelkować. Skorzystałem z forumowych porad i postanowiłem na ostatnie 2 dni wynieść fermentor na balkon w celu sklarowania. Dodam, że temp. na zewnątrz przez ostatnie dni była u mnie w granicach 6-9 stopni. Dzisiaj przyniosłem fermentor z powrotem do domu i po ok. 2 godzinach aklimatyzacji zabutelkowałem dodając 110g cukru do refermentacji. W sumie wyszło 37 butelek. ... i teraz naszły mnie wątpliwości czy dobrze zrobiłem rozlewając tak zimne piwo do butelek? Nie mierzyłem ostatecznej temp. ale obstawiam, że było ok. 12-14°C. Za chwilę temperatura piwa w butelkach zrówna się z otoczeniem (ok. 21°C), a co za tym idzie: rozszerzalność cieplna + refermentacja to krótka droga do granatów. I teraz tak sobie myślę co tu teraz zrobić. Widzę 3 rozwiązania: 1. po wyrównaniu się temperatury np. jutro rano/wieczorem, odgazować (lekko podważyć kapsle) i docisnąć ponownie - co ze szczelnością butelek po takiej operacji? 2. po prostu przekapslować wszystkie butelki - kiedy? 3. nic nie robić, będzie dobrze Co radzicie? Pozdrawiam lisoo Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted November 2, 2016 Share Posted November 2, 2016 ile miałeś tego piwa do butelkowania? jak 20L to wyjdzie Ci nagazowanie 2.3 vol Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted November 2, 2016 Share Posted November 2, 2016 Jeżeli fermentacja się zakończyła to możesz spać spokojnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted November 2, 2016 Share Posted November 2, 2016 (edited) Oj przeceniasz rozszerzalność cieplną Nic nie rób. Jeżeli piwo dobrze odfermentowało, a w butelkach nie miałeś jakiś wad typu pęknięcia to wszytko będzie grać Edytka: Kolega wyżej mnie ubiegł Edited November 2, 2016 by jkx6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisoo Posted November 2, 2016 Author Share Posted November 2, 2016 ile miałeś tego piwa do butelkowania? jak 20L to wyjdzie Ci nagazowanie 2.3 vol Tak jak pisałem, wyszło mi 37 butelek, czyli 18,5l. Najbardziej niepokoi mnie rozszerzalność cieplna i jaki to będzie miało wpływ na ciśnienie w środku butelek. Piwo z temp. ~13°C wejdzie na 21°C. Po ok. dwóch dniach rozruszania drożdży, planuję przeniesienie butelek do piwnicy (temp. 16-18°C - muszę sprawdzić). Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted November 2, 2016 Share Posted November 2, 2016 Nigdy bym nie pomyślał żeby takie zagadnienie można rozkładać na czynniki pierwsze Ja wszystkie swoje warki od trzeciej włącznie rozlewam podczas gdy mają ok. 5st.C. Wszystko jest okej Nie zawracaj sobie głowy rozszerzalnością cieplną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisoo Posted November 2, 2016 Author Share Posted November 2, 2016 (edited) ... no cóż, rozterki zielonego Dzięki wielkie, uspokoiliście mnie. Będę spał spokojnie ... chyba Edited November 2, 2016 by lisoo Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted November 2, 2016 Share Posted November 2, 2016 Rozterki "zielonego" rozwiewa się poprzez regularną kontrolę nagazowania (spożycie kontrolne) czyli mniej więcej po tygodniu sprawdzasz co i jak z twoim piwuniem. A robisz to tak. Idziesz do piwniczki czy gdzie tam trzymasz swoje butelki, w jednej ręce trzymasz odpowiednie szkło degustacyje, a w drugiej otwieracz lub też inne sprawdzone narzędzie. Otwierasz, uważnie słuchasz jakiem robi się psssst, przelewasz i smakujesz. Zwykle po tygodniu pianka niewielka lub żadna i kolejną kontrolę nagazowania planujesz za kolejny tydzień. Idziesz spokojnie spać, jesteś z siebie dumny, a zasypiając planujesz kolejne warki zielony07, Warmiński MISIEK, redlum and 1 other 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted November 2, 2016 Share Posted November 2, 2016 po ok. 10 dniach zacząć rzetelną kontrolę, co dziennie sprawdzać po 3-4 butelki czy się nie przegazowało jak to zrobić poprawnie, wsadzić do lodówki (no bo ta rozszerzalność cieplna) schłodzić, a nie zmrozić do 3 czy 4 stopni, odkapslować i przelać wolno do szkła, wypić, beknąć powtórzyć na 3-4 butelkach jak pisałem że by wynik był miarodajny , wiadomo jedna czy dwie mogą być ok i tak co dziennie kontrolować, nic wtedy nie powinno się z nim zrobić złego Czacher, Skajo and Lary 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted November 2, 2016 Share Posted November 2, 2016 po ok. 10 dniach zacząć rzetelną kontrolę, co dziennie sprawdzać po 3-4 butelki czy się nie przegazowało jak to zrobić poprawnie, wsadzić do lodówki (no bo ta rozszerzalność cieplna) schłodzić, a nie zmrozić do 3 czy 4 stopni, odkapslować i przelać wolno do szkła, wypić, beknąć powtórzyć na 3-4 butelkach jak pisałem że by wynik był miarodajny , wiadomo jedna czy dwie mogą być ok i tak co dziennie kontrolować, nic wtedy nie powinno się z nim zrobić złego Jedyny prawdziwy i bezpieczny sposób, zgadzam się w 100%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted November 3, 2016 Share Posted November 3, 2016 Jezeli nie jestesmy pewni, a i tak bywa to zabieramy ze soba butelke nr. 5 i 6. I dokladamy do tych 4 sztuk o których pisał Gawon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisoo Posted November 3, 2016 Author Share Posted November 3, 2016 Dziękuję za cenne wskazówki. Na pewno zastosuję je w praktyce . Liczę na to, że metodologia będzie 100% skuteczna Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now