Skocz do zawartości

Belgian Golden Strong Ale czyli moja kolejna warka


Igorrodz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Pierwsza warka już za mną, teraz przyszedł czas na kolejną.

Obmyśliłem sobie, że zrobię piwo "jasne pełne" a do tego mocne - czyli takie, jakie lubi Typical Janush ;)
Piwem, które chcę uwarzyć ma być Belgian Golden Strong Ale.

Oto wstępna receptura -

 

zasyp: słód pilzeński 4kg

płatki jaglane 0,5kg

cukier biały buraczany 0.8kg

 

chmiele: Żatecki 40g 60' (alfa-kwasy 2,93%)

Extra Styrian Dana 15g 30' (alfa-kwasy 13,20%) oraz na zimno 30g 7dni

 

zacieranie: 62°C 50' -> 72°C 15' -> 78°C 10'.

 

drożdże: Gozdawa Belgian Friut&Spicy Ale Yeast lub Mangrove Jack's M47 Belgian Abbey

(nie wiem, jakoś nie mam przekonania do drożdży od Gozdawy - a może jeszcze jakieś inne, byle suche?)

 

Zastanawiam się co dodania cukru - jedni piszą, że rozrobić z gotującą się brzeczką i dodać na ostatnie 15 minut gotowania a inni proponują aby pozostawić sobie część zagotowanej brzeczki rozrobionej z cukrem i dodać po kilku dniach podczas fermentacji burzliwej do fermentora. Jakie jest Wasze osobiste doświadczenie w tej kwestii?

 

Co chcę osiągnąć? Warka na 15l, BLG 20*, IBU 30, piwo stylowe.

Co sądzicie? Poproszę o wasze rady, opinie i uszczypliwe uwagi  ;)

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co chcesz osiągnąć przez dodatek płatków jaglanych?

Drożdże w tym stylu to dość ważny element, nie masz możliwości zastosowania płynnych? Chociaż tak czy siak potrzebowałbyś gęstwy.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Typical Janush

 

Zainspirowany ostatnim filmikiem ? :D

 

 

 

drożdże: Gozdawa Belgian Friut&Spicy Ale Yeast lub Mangrove Jack's M47 Belgian Abbey (nie wiem, jakoś nie mam przekonania do drożdży od Gozdawy - a może jeszcze jakieś inne, byle suche?)

 

Safbrew BE-256

Edytowane przez Raban19
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ten dział zarezerwowany jest dla

Cóż, w takim razie proszę moderatora forum o przeniesienie mojego wątku do adekwatnego dla niego działu. A do tego czasu proszę wszystkich o rzeczowe i konkretne odpowiadanie, pisanie i pomaganie w sprawie, której wątek dotyczy. Z góry dziękuję :)

 

 

 

Co chcesz osiągnąć przez dodatek płatków jaglanych?

Rozjaśnienie barwy piwa oraz nadanie mu łagodniejszego smaku - aby uzyskać to pierwsze zapewne płatków nie potrzebuję ale aby uzyskać to drugie to już raczej tak.

 

 

Safbrew BE-256

Jest duża różnica między tymi drożdżami a Mangrove Jack's M47 Belgian Abbey, które pierwotnie wybrałem?

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

ten dział zarezerwowany jest dla

Cóż, w takim razie proszę moderatora forum o przeniesienie mojego wątku do adekwatnego dla niego działu. A do tego czasu proszę wszystkich o rzeczowe i konkretne odpowiadanie, pisanie i pomaganie w sprawie, której wątek dotyczy. Z góry dziękuję :)

 

 

 

Co chcesz osiągnąć przez dodatek płatków jaglanych?

Rozjaśnienie barwy piwa oraz nadanie mu łagodniejszego smaku - aby uzyskać to pierwsze zapewne płatków nie potrzebuję ale aby uzyskać to drugie to już raczej tak.

 

 

Safbrew BE-256

Jest duża różnica między tymi drożdżami a Mangrove Jack's M47 Belgian Abbey, które pierwotnie wybrałem?

 

Belgi tylko na płynnych drożdżach , przy tej gęstości starter

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tzn jak to druga warka, to może np Fermentisy T-58? Bo płynne wymagają nieco itemów: na starter itp. Też wydają się spoko do belgów. Robiłem na nich tripla 18,5 i wyszedł dobrze, tylko temperatury pilnuj bo mi w banany trochę za bardzo poszedł, ale jak niżej będziesz fermentować, myślę, że w 20°C będzie ładnie "belgijsko".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tzn jak to druga warka, to może np Fermentisy T-58? Bo płynne wymagają nieco itemów: na starter itp. Też wydają się spoko do belgów. Robiłem na nich tripla 18,5 i wyszedł dobrze, tylko temperatury pilnuj bo mi w banany trochę za bardzo poszedł, ale jak niżej będziesz fermentować, myślę, że w 20°C będzie ładnie "belgijsko".

BGSA lubi wysokie temperatury nawet 26 stopni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co chcesz osiągnąć przez dodatek płatków jaglanych? Rozjaśnienie barwy piwa oraz nadanie mu łagodniejszego smaku

A to ciekawe, bo u mnie płatki jaglane zaostrzają smak... za to nie rozjaśniają piwa :)

 

 

 

Co chcę osiągnąć? Warka na 15l, BLG 20*, IBU 30, piwo stylowe.
 

 

Na sucharach ciężko będzie o tą "stylowość"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie płatki jaglane zaostrzają smak

Z tego, co wyczytałem tutaj tak działają płatki jęczmienne a nie jaglane.

Z tego co zrozumiałem z tego filmiku to płatki jaglane poprawiają smak i barwę tak, jak napisałem.

Ale... ale jeden piwowar powie tak a drugi powie nie w tej samej sytuacji, trudno się więc połapać ;)

Owszem, mogę zrezygnować z tych płatków na rzecz owsianych, ale nie wiem, nie wiem... Hmmm...

 

płynne wymagają nieco itemów: na starter itp.

Oj tam - z tego co wyczytałem to  są sposoby na zrobienie startera bez mieszadła magnetycznego; starter można zrobić i z płynnych i z suchych drożdży. Mam w domu garnek (z pokrywką) o pojemności większej niż litr, słoik ponad litrowy a także kuchenkę, ujęcie wody, folię aluminiową, nadwęglan sodu i sporo chęci - to chyba na starter wystarczy? ;)

 

Na sucharach ciężko będzie o tą "stylowość"

Bo? Jeśli zrobię starter to każde dedykowane temu stylowi drożdże powinny dać radę, nieprawdaż? Właśnie czytam blog @dori - dedykowany wpis piwu Belgijskie Złociste Mocne i wygląda, że dam radę mimo, iż jestem dopiero początkujący, no ale skoro uważasz, że się nie uda... :(

 

Na samym pilsie bedzie juz jasno. Nie ma to jak 2 warka i kombinowanie. No i ten cukier...

A tak, tak - zamienię jaglane na owsiane, resztę zasypu zostawię bez zmian, szczególnie że cukier jest OBOWIĄZKOWY dla Belgijskiego Złocistego Mocnego --- cytuję za @dori "Dodatki: w zasadzie nie da się uwarzyć porządnego BGSA bez dodatku cukru. Przy tak dużym zasypie słód spowodowałby znaczne przyciemnienie barwy, a i smak bardziej poszedłby w stronę słodyczy, dlatego też stosuje się dodatek cukru przeciętnie w ilości 10-20%. Jako źródło cukru możemy wykorzystać glukozę lub biały cukier stołowy lub biały cukier kandyzowany. Cukier powoduje, że barwa tak mocnego piwa jest jasna, drożdże głębiej odfermentowują piwo przez co sprawia ono wrażenie lekkiego."

 

Ok - co do drożdży celuję w suchary Fermentis Safbrew™ BE-256 a jeśli miałbym zdecydować się na płynne to wybiorę któryś z dwójki Fermentum Mobile FM25 Klasztorna medytacja / Fermentum Mobile FM26 Belgijskie Pagórki

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

u mnie płatki jaglane zaostrzają smak

Z tego, co wyczytałem tutaj tak działają płatki jęczmienne a nie jaglane.

Z tego co zrozumiałem z tego filmiku to płatki jaglane poprawiają smak i barwę tak, jak napisałem.

Ale... ale jeden piwowar powie tak a drugi powie nie w tej samej sytuacji, trudno się więc połapać ;)

Owszem, mogę zrezygnować z tych płatków na rzecz owsianych, ale nie wiem, nie wiem... Hmmm...

 

płynne wymagają nieco itemów: na starter itp.

Oj tam - z tego co wyczytałem to  są sposoby na zrobienie startera bez mieszadła magnetycznego; starter można zrobić i z płynnych i z suchych drożdży. Mam w domu garnek (z pokrywką) o pojemności większej niż litr, słoik ponad litrowy a także kuchenkę, ujęcie wody, folię aluminiową, nadwęglan sodu i sporo chęci - to chyba na starter wystarczy? ;)

 

Na sucharach ciężko będzie o tą "stylowość"

Bo? Jeśli zrobię starter to każde dedykowane temu stylowi drożdże powinny dać radę, nieprawdaż? Właśnie czytam blog @dori - dedykowany wpis piwu Belgijskie Złociste Mocne i wygląda, że dam radę mimo, iż jestem dopiero początkujący, no ale skoro uważasz, że się nie uda... :(

 

Na samym pilsie bedzie juz jasno. Nie ma to jak 2 warka i kombinowanie. No i ten cukier...

A tak, tak - zamienię jaglane na owsiane, resztę zasypu zostawię bez zmian, szczególnie że cukier jest OBOWIĄZKOWY dla Belgijskiego Złocistego Mocnego --- cytuję za @dori "Dodatki: w zasadzie nie da się uwarzyć porządnego BGSA bez dodatku cukru. Przy tak dużym zasypie słód spowodowałby znaczne przyciemnienie barwy, a i smak bardziej poszedłby w stronę słodyczy, dlatego też stosuje się dodatek cukru przeciętnie w ilości 10-20%. Jako źródło cukru możemy wykorzystać glukozę lub biały cukier stołowy lub biały cukier kandyzowany. Cukier powoduje, że barwa tak mocnego piwa jest jasna, drożdże głębiej odfermentowują piwo przez co sprawia ono wrażenie lekkiego."

 

Ok - co do drożdży celuję w suchary Fermentis Safbrew™ BE-256 a jeśli miałbym zdecydować się na płynne to wybiorę któryś z dwójki Fermentum Mobile FM25 Klasztorna medytacja / Fermentum Mobile FM26 Belgijskie Pagórki

 

 

I prawidłowo ;)  A nóż wyjdzie majstersztyk :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie studiowałem nigdy tego stylu i prawie 20% udział cukru wydał mi się dziwny, Ale pomijając to głownie chodzi mi o to że chłop jeszcze nie poznał dobrze procesu warzenia piwa a już wymyśla cuda na kiju

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

krzysiek9999, dnia 16 listopad 2016 - 21:50, napisał: Na sucharach ciężko będzie o tą "stylowość" Bo? Jeśli zrobię starter to każde dedykowane temu stylowi drożdże powinny dać radę, nieprawdaż? Właśnie czytam blog dori - dedykowany wpis piwu Belgijskie Złociste Mocne i wygląda, że dam radę mimo, iż jestem dopiero początkujący, no ale skoro uważasz, że się nie uda...

Dori napisała  "Jeśli już zmuszeni jesteśmy używać drożdży suchych..."  czyli oczywiście dopuszcza użycie sucharów, ale w ostateczności.

Cukier w mocnych belgach jak najbardziej tak, nawet do 1kg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie studiowałem nigdy tego stylu i prawie 20% udział cukru wydał mi się dziwny, Ale pomijając to głownie chodzi mi o to że chłop jeszcze nie poznał dobrze procesu warzenia piwa a już wymyśla cuda na kiju

chce wymyślać to niech sobie wymyśla w końcu i tak coś mu tam wyjdzie lub nie, a i będzie pewnie zadowolony z 2-giej warki. Może po paru warkach stwierdzi, że musi sobie dopracować cały proces i to w sumie jego sprawa jaką podejmie decyzję po wszystkich poradach, które pewnie jak nie wyczytał to dostał na forum :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

nie studiowałem nigdy tego stylu i prawie 20% udział cukru wydał mi się dziwny, Ale pomijając to głownie chodzi mi o to że chłop jeszcze nie poznał dobrze procesu warzenia piwa a już wymyśla cuda na kiju

chce wymyślać to niech sobie wymyśla w końcu i tak coś mu tam wyjdzie lub nie, a i będzie pewnie zadowolony z 2-giej warki. Może po paru warkach stwierdzi, że musi sobie dopracować cały proces i to w sumie jego sprawa jaką podejmie decyzję po wszystkich poradach, które pewnie jak nie wyczytał to dostał na forum :)

 

Na pewno będzie najsmaczniejsze :)

 

Ja w belgach zawsze dawałem cukier na ostatnie minuty warzenia. Wiem że drugi sposób dodawania cukru po paru dniach fermentacji sprawia że piwo bardziej dofermentuje. Nie testowałem. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na Twoim miejscu posłuchał bym rad z blogu Dori, dodaj cukier na ostatnie 15/10 minut gotowania. Co do drożdży, to nim zaczniesz zabawę z płynnymi, naucz się dokładnie kontrolować temperatury fermentacji, bo co z tego że kupisz płynne, jeśli fermentacja będzie źle przeprowadzona i nie uzyskasz efektu lepszego niż za pomocą drożdży płynnych. Osobiście z suchych wybrałbym Danstar Abbaye, Safbrew Abbaye lub BE-256 (Gozdawy już unikam po kontakcie z PAY7). Ale to moja opinia, zrobisz tak, jak będziesz uważał ;)

Edytowane przez Versaar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wymyśla cuda na kiju

 

 

chce wymyślać to niech sobie wymyśla

A na czym to wymyślanie wg was polega? Na tym, że receptura prosta jak budowa cepa, zasyp składający się z niewielu składników a zacieranie w cale nie skomplikowane? No, ja Was proszę. Ale tak, bo to jest zapewne piwo, którego nie lubicie - albo nie robiliście. WY wolelibyście... w sumie nie wiem co wolelibyście abym uwarzył... albo wolelibyście abym nie pytał... Lecz właśnie od tego forum jest, aby pytać, nieprawdaż? Inaczej nie byłoby sensu jego istnienia, wystarczyłaby sama wiki (przydatna zresztą lecz zawierająca szereg nieścisłości albo wręcz błędów), pfff :P
No i ten wasz mentorski ton - zawsze się tak zwracacie do nowych osób na forum? 

 

oczywiście dopuszcza użycie sucharów

A co miałaby nie dopuszczać, skoro suchary na rynku są, wiele osób z nich korzysta i jest bardzo zadowolonych?
BTW- w mojej okolicy, konkretnie w Skoczowie, mieszka kolega który "zaraził" mnie domowym piwowarstwem. Z tego, co mówi ma na koncie 50-60 warek, ani razu nie używał drożdży płynnych, często podczas fermentacji drożdże mu wychodziły na spacer [suche] a uwarzył też wszystkie rodzaje belgijskich - tak więc na przykładzie piwowara z doświadczeniem i praktyką mogę stwierdzić, że suchary się nadają, kwestią tylko otwartą było dla mnie które z nich są najlepsze i wygląda na to, że te które wymieniłem w poście #11. Czytając jednakże wskazany wcześniej blog @dori (a konkretnie komentarze) stwierdzam, że bardzo dobre BGSA wyjść może nawet po użyciu drożdży od Gozdawy...

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

wymyśla cuda na kiju

 

 

chce wymyślać to niech sobie wymyśla

A na czym to wymyślanie wg was polega? Na tym, że receptura prosta jak budowa cepa, zasyp składający się z niewielu składników a zacieranie w cale nie skomplikowane? No, ja Was proszę. Ale tak, bo to jest zapewne piwo, którego nie lubicie - albo nie robiliście. WY wolelibyście... w sumie nie wiem co wolelibyście abym uwarzył... albo wolelibyście abym nie pytał... Lecz właśnie od tego forum jest, aby pytać, nieprawdaż? Inaczej nie byłoby sensu jego istnienia, wystarczyłaby sama wiki (przydatna zresztą lecz zawierająca szereg nieścisłości albo wręcz błędów), pfff :P

No i ten wasz mentorski ton - zawsze się tak zwracacie do nowych osób na forum? 

 

 

oczywiście dopuszcza użycie sucharów

A co miałaby nie dopuszczać, skoro suchary na rynku są, wiele osób z nich korzysta i jest bardzo zadowolonych?

BTW- w mojej okolicy, konkretnie w Skoczowie, mieszka kolega który "zaraził" mnie domowym piwowarstwem. Z tego, co mówi ma na koncie 50-60 warek, ani razu nie używał drożdży płynnych, często podczas fermentacji drożdże mu wychodziły na spacer [suche] a uwarzył też wszystkie rodzaje belgijskich - tak więc na przykładzie piwowara z doświadczeniem i praktyką mogę stwierdzić, że suchary się nadają, kwestią tylko otwartą było dla mnie które z nich są najlepsze i wygląda na to, że te które wymieniłem w poście #11. Czytając jednakże wskazany wcześniej blog @dori (a konkretnie komentarze) stwierdzam, że bardzo dobre BGSA wyjść może nawet po użyciu drożdży od Gozdawy...

 

 

 

Po co o cokolwiek pytasz skoro już wszystko najlepiej wiesz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolego, te wszystkie uwagi są spowodowane tym, że bierzesz się od początku za trudne piwa. Aby uzyskać prawdziwą belgijskość trzeba dobrać bardzo dobre drożdże i potrafić zapanować nad temperaturą fermentacji dosłownie Co do stopnia.

Nikt nie kwestionuje tego, że zrobisz piwo które będzie całkiem smaczne i pijalne. Problem polega na tym, że to piwo mimo że będzie fajne najprawdopodobniej będzie bardzo odbiegało od stylu. A nauka nie polega na myśleniu, że jak coś jest smaczne to jest takie jak powinno być. W taki sposób powiela się własne błędy. Belgii wymagają wysokiej temperatury fermentacji więc łatwo o fuzle i mocną alkoholowość. A co do drożdży, suche są ok. Tylko, że nie wszystkie szczepy są w stanie przetrwać suszenie i później produkować to co chcemy. Dlatego w piwach w których pierwsze skrzypce grają drożdże suchary będą raczej substytutem gdy nie ma nic lepszego od ręką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

oczywiście dopuszcza użycie sucharów

A co miałaby nie dopuszczać, skoro suchary na rynku są, wiele osób z nich korzysta i jest bardzo zadowolonych?

BTW- w mojej okolicy, konkretnie w Skoczowie, mieszka kolega który "zaraził" mnie domowym piwowarstwem. Z tego, co mówi ma na koncie 50-60 warek, ani razu nie używał drożdży płynnych, często podczas fermentacji drożdże mu wychodziły na spacer [suche] a uwarzył też wszystkie rodzaje belgijskich - tak więc na przykładzie piwowara z doświadczeniem i praktyką mogę stwierdzić, że suchary się nadają, kwestią tylko otwartą było dla mnie które z nich są najlepsze i wygląda na to, że te które wymieniłem w poście #11. Czytając jednakże wskazany wcześniej blog @dori (a konkretnie komentarze) stwierdzam, że bardzo dobre BGSA wyjść może nawet po użyciu drożdży od Gozdawy...

 

Można mieć na koncie i 200 warek i robić słabe piwa. Bez urazy dla Twojego kolegi, nic o nim nie wiem więc nie ocenam, chcę tylko pokazać, że to nie jest żaden argument.

 

Pytanie czy Ty chcesz zrobić smaczne piwo, czy STYLOWE, bardzo dobre BGSA. Bo smaczne piwo z belgijskim sznytem na sucharach jak najbardziej zrobisz. Niestety na stylowe BGSA bez płynnych nie ma szans. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

wymyśla cuda na kiju

 

 

chce wymyślać to niech sobie wymyśla

A na czym to wymyślanie wg was polega? Na tym, że receptura prosta jak budowa cepa, zasyp składający się z niewielu składników a zacieranie w cale nie skomplikowane? No, ja Was proszę. Ale tak, bo to jest zapewne piwo, którego nie lubicie - albo nie robiliście. WY wolelibyście... w sumie nie wiem co wolelibyście abym uwarzył... albo wolelibyście abym nie pytał... Lecz właśnie od tego forum jest, aby pytać, nieprawdaż? Inaczej nie byłoby sensu jego istnienia, wystarczyłaby sama wiki (przydatna zresztą lecz zawierająca szereg nieścisłości albo wręcz błędów), pfff :P

No i ten wasz mentorski ton - zawsze się tak zwracacie do nowych osób na forum? 

 

 

oczywiście dopuszcza użycie sucharów

A co miałaby nie dopuszczać, skoro suchary na rynku są, wiele osób z nich korzysta i jest bardzo zadowolonych?

BTW- w mojej okolicy, konkretnie w Skoczowie, mieszka kolega który "zaraził" mnie domowym piwowarstwem. Z tego, co mówi ma na koncie 50-60 warek, ani razu nie używał drożdży płynnych, często podczas fermentacji drożdże mu wychodziły na spacer [suche] a uwarzył też wszystkie rodzaje belgijskich - tak więc na przykładzie piwowara z doświadczeniem i praktyką mogę stwierdzić, że suchary się nadają, kwestią tylko otwartą było dla mnie które z nich są najlepsze i wygląda na to, że te które wymieniłem w poście #11. Czytając jednakże wskazany wcześniej blog @dori (a konkretnie komentarze) stwierdzam, że bardzo dobre BGSA wyjść może nawet po użyciu drożdży od Gozdawy...

 

 

 

Po 1 - widać jak kolega doświadczony ;)

Po 2 - o piwo jest trudne nie ze względu na zacieranie czy chmielenie, ale ze względu na fermentację. Nie mam doświadczenia z belgijskimi sucharami, ale nawet na płynnych ciężko uzyskać bardzo dobry efekt i stylowe BGSA.

Niemniej jakieś piwo Ci wyjdzie. Jest duża szansa że nawet będzie dobre, chociaż nie zdziw się jak będzie w nim rozpuszczalnik czy zapach wyższych alkoholi. Na początek są łatwiejsze jeśli chodzi o fermentację piwa (biorąc pod uwagę zarówno niższy ekstrakt początkowy, jak i odporniejsze na różne stresy drożdże).

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.