darinho Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 Dziś butelkowałem piwo Czeski Leżak, które było na drożdżach Mangrove Jacks M76. Pierwszy raz zebrałem gęstwę po cichej fermentacji (15 dni burzliwej i 13 cichej. Czy ktoś z powodzeniem używał podobnej gęstwy? Na wiki piszą, że można po cichej, ale jest to dyskusyjne. Jak to jest w praktyce? Mam jeszcze jednego lagera na burzliwej i głównie na tą gęstwę czekam, ale może mógłbym warzyć już jutro jakiegoś lekkiego lagera zamiast czekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 Spokojnie można jeśli jest wystarczająca ilość i jeśli użyjesz krótko po zebraniu. jkx6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted November 18, 2016 Share Posted November 18, 2016 Nawet jak jest zbyt mało można zrobić starter, namnożyć drożdże przed zadaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted November 18, 2016 Share Posted November 18, 2016 Użyj kalkulatora. Wpisz odpowiedni wiek gęstwy a dowiesz się ile mililitrów będzie potrzeba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted November 18, 2016 Author Share Posted November 18, 2016 Drożdże zadane do marcowego 18l 12blg. Zadałem ok 100ml tych jasnych z wierzchu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
needmorehops Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 no to powinno być git Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted November 19, 2016 Author Share Posted November 19, 2016 I chyba jest/będzie git bo piwo ruszyło po kilku-kilkunastu godzinach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now