Hopman Posted December 3, 2016 Share Posted December 3, 2016 Witam. Fermentuję miód 33blg w temperaturze ok 14 stopni. Minął tydzień i w rurce bulka ale miód ani się nie pieni ani nie szaleje... Czy miody tak mają? Jest to mój pierwszy miód i postanowiłem go fermentować w niskiej temperaturze posiłkując się własnym doświadczeniem z mocnym piwem (ris 22blg) który podczas fermentacji z 20 stopni podskoczył do 30... Czy jest to dobre podejście ? Czy może powinienem go przenieść do temp. pokojowej (22stopnie)? JackStyle 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted December 3, 2016 Share Posted December 3, 2016 Cześć. A ekstrakt spada? Mi się zdarzyło tak ostatnio z cydrem. CO2 się wydzialało, fermentowało, ekstrakt spadał, ale nie było piany - wyglądało jakby była cały czas faza niskich krążków. Poza tym to chyba dobrze, że drożdże nie idą na spacer..? Moim zdaniem dedykowane drożdże co cukrów prostych tak mają (To tylko hipoteza - niepotwierdzona naukowo). Jak robiłem cydr na piwowarskich to piana pod pokrywkę, koledze poszły na spacer. A co do przeniesienia temp. to później możesz przenieść, szybciej dofermentuje jak drożdże się upiją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted December 3, 2016 Share Posted December 3, 2016 (edited) Jakich drożdży używasz? Optymalna temperatura dla trójniaka, używając dedykowanych drożdży do miodu, to ok 18 stopni. U mnie na Zamojskich Johannisberg M/35 pierwsze 2 tyg w 19 stopniach wyglądały tak: Edited December 3, 2016 by luki161 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted December 3, 2016 Share Posted December 3, 2016 Zimno to i wolno fermentuje. Miody potrafią czasem bardzo dlugo pracować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hopman Posted December 3, 2016 Author Share Posted December 3, 2016 https://destylacja.com/pl/p/MEAD-YEAST-50G-drozdze-do-miodow-pitnych/2158 Takich drożdży używam. A ekstraktu jeszcze nie mierzyłem. Natomiast trzymam zimną temperaturę by ograniczyć estry, bo jak by drożdżom było za ciepło to pewnie by rozpuszczalnik wszystko zasmrodził. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted December 3, 2016 Share Posted December 3, 2016 Pewnie brak piany wynika tak jak pisano wyżej z niskiej temperatury. Jak bulka to wsio gra Zmierz ekstrakt, to rozwieje Twoje wątpliwości. Najlepiej mierzyć ekstrakt np podczas dodawania drugiej porcji pożywki, żeby niepotrzebnie nie wpuszczać za dużo powietrza. W miodzie jeszcze bardziej smakowo wychodzi późniejsze utlenianie niż w piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted December 3, 2016 Share Posted December 3, 2016 (edited) Miody trochę inaczej fermentują niż piwa. Jak robiłem swoje to nie mialem pojęcia o fermentacji, a rozpucha nie było. Ale masz rację, lepiej powoli i zimniej, niz szybko w ciepłym. A te drożdże są ok. Mocne miody fermentują wolniej. Półtoraki ponoc potrafią fermentować kilka lat, w tempie 1blg/miesiąc. Mi przy troche skopanej fermentacji (robilem dwojniaka przez domiodzenie trojniaka) tez schodzilo blg/miesiąc. Zadbaj o odpowiednie dodawanie pozywki. najlepiej wg schematu z tej strony: http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/miodosytnictwo/technologia/23-podstawy-fermentacji-miodow Edited December 3, 2016 by bart3q tauruss 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hopman Posted December 3, 2016 Author Share Posted December 3, 2016 Ekstrakt spadł o ok. 6blg więc wszystko gra. Chyba nieźle jak na 7 dni fermentacji. Dzięki za odpowiedzi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now