Jump to content

Dunkel hefeweizen

giusto

Recommended Posts

Proszę o recepturkę jeśli taka istnieje na to piwko jak w temacie, bez słodu pilzneńskiego(obecnie brak) zamiast tego monachijski i pszeniczny, oraz jakieś dodatkowe karmelowe czy barwiące.

Jeszcze jedno, czy można go zrobić na drożdżach safale us-05 albo us-04?

Edited by giusto

Wyszukiwarka przestała działać? ;)

Działa, znalazłem recepturki ze słodem pilzneńskim, ale w piwodzieju jest receptura z monachijskim, jest jedno ale, nie posiadam drożdży do pszenicznych, tylko safale us-05-04, czy warto kombinować z tymi drożdżami, czy raczej uwarzyć coś innego?

Proszę o recepturkę jeśli taka istnieje na to piwko jak w temacie, bez słodu pilzneńskiego(obecnie brak) zamiast tego monachijski i pszeniczny, oraz jakieś dodatkowe karmelowe czy barwiące.

Jeszcze jedno, czy można go zrobić na drożdżach safale us-05 albo us-04?

Dosłownie dzisiaj zastanawiałem się nad tym samym w drodze do sklepu piwowarskiego. Chciałem uwarzyć 1/2 pszenicy 1/2 monachijski z drożdżami US-05. Albo tą recepturę: http://www.piwo.org/forum/p39232-09-02-2010-19-25-10.html#p39232 tylko zamiast drożdży bawaryjskich pszennych (nie lubię ich) US-05. To byłby taki amerykański dunkelweizen, muszę to kiedyś uwarzyć.

Ostatecznie zdecydowałem się na moją starą i sprawdzoną recepturę pszenną - Oberon, (też z US-05). Warzę to dzisiaj. ;)

Edyt: Zmieniłem zdanie, warzę jutro :)

Edited by scooby_brew

Proszę o recepturkę jeśli taka istnieje na to piwko jak w temacie' date=' bez słodu pilzneńskiego(obecnie brak) zamiast tego monachijski i pszeniczny, oraz jakieś dodatkowe karmelowe czy barwiące.

Jeszcze jedno, czy można go zrobić na drożdżach safale us-05 albo us-04?[/quote']

Dosłownie dzisiaj zastanawiałem się nad tym samym w drodze do sklepu piwowarskiego. Chciałem uwarzyć 1/2 pszenicy 1/2 monachijski z drożdżami US-05. Albo tą recepturę: http://www.piwo.org/forum/p39232-09-02-2010-19-25-10.html#p39232 tylko zamiast drożdży bawaryjskich pszennych (nie lubię ich) US-05. To byłby taki amerykański dunkelweizen, muszę to kiedyś uwarzyć.

Ostatecznie zdecydowałem się na moją starą i sprawdzoną recepturę pszenną - Oberon, (też z US-05). Warzę to dzisiaj. :)

Edyt: Zmieniłem zdanie, warzę jutro :)

Podsunąłeś mi pomysł na jutrzejszą warkę i za to ci ;):beer: