giusto Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 (edited) Proszę o recepturkę jeśli taka istnieje na to piwko jak w temacie, bez słodu pilzneńskiego(obecnie brak) zamiast tego monachijski i pszeniczny, oraz jakieś dodatkowe karmelowe czy barwiące. Jeszcze jedno, czy można go zrobić na drożdżach safale us-05 albo us-04? Edited February 12, 2010 by giusto Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Wyszukiwarka przestała działać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted February 12, 2010 Author Share Posted February 12, 2010 Wyszukiwarka przestała działać? Działa, znalazłem recepturki ze słodem pilzneńskim, ale w piwodzieju jest receptura z monachijskim, jest jedno ale, nie posiadam drożdży do pszenicznych, tylko safale us-05-04, czy warto kombinować z tymi drożdżami, czy raczej uwarzyć coś innego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 No to jak nie ma drożdży to i nie ma pszeniczniaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted February 12, 2010 Author Share Posted February 12, 2010 No to jak nie ma drożdży to i nie ma pszeniczniaka. Zrobię chyba pale ale a pszeniczniaka zostawię na przyszłość, biorę się za warzenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Bez drożdży pszenicznych nie zrobisz NIC no chyba że inne piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 (edited) Proszę o recepturkę jeśli taka istnieje na to piwko jak w temacie, bez słodu pilzneńskiego(obecnie brak) zamiast tego monachijski i pszeniczny, oraz jakieś dodatkowe karmelowe czy barwiące.Jeszcze jedno, czy można go zrobić na drożdżach safale us-05 albo us-04? Dosłownie dzisiaj zastanawiałem się nad tym samym w drodze do sklepu piwowarskiego. Chciałem uwarzyć 1/2 pszenicy 1/2 monachijski z drożdżami US-05. Albo tą recepturę: http://www.piwo.org/forum/p39232-09-02-2010-19-25-10.html#p39232 tylko zamiast drożdży bawaryjskich pszennych (nie lubię ich) US-05. To byłby taki amerykański dunkelweizen, muszę to kiedyś uwarzyć. Ostatecznie zdecydowałem się na moją starą i sprawdzoną recepturę pszenną - Oberon, (też z US-05). Warzę to dzisiaj. Edyt: Zmieniłem zdanie, warzę jutro Edited February 12, 2010 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
giusto Posted February 12, 2010 Author Share Posted February 12, 2010 Proszę o recepturkę jeśli taka istnieje na to piwko jak w temacie' date=' bez słodu pilzneńskiego(obecnie brak) zamiast tego monachijski i pszeniczny, oraz jakieś dodatkowe karmelowe czy barwiące.Jeszcze jedno, czy można go zrobić na drożdżach safale us-05 albo us-04?[/quote'] Dosłownie dzisiaj zastanawiałem się nad tym samym w drodze do sklepu piwowarskiego. Chciałem uwarzyć 1/2 pszenicy 1/2 monachijski z drożdżami US-05. Albo tą recepturę: http://www.piwo.org/forum/p39232-09-02-2010-19-25-10.html#p39232 tylko zamiast drożdży bawaryjskich pszennych (nie lubię ich) US-05. To byłby taki amerykański dunkelweizen, muszę to kiedyś uwarzyć. Ostatecznie zdecydowałem się na moją starą i sprawdzoną recepturę pszenną - Oberon, (też z US-05). Warzę to dzisiaj. Edyt: Zmieniłem zdanie, warzę jutro Podsunąłeś mi pomysł na jutrzejszą warkę i za to ci Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now