Kamil Świercz Posted December 12, 2016 Share Posted December 12, 2016 Witam. Chciałbym zapytać o rade jaką ilośc chmielu użyc do stworzenia herbatki chmielowej, która chce dodac do Ris który odfermentował do 11blg. Piwo jest zdecydowanie dla mnie za słodkie. Ogólnie nigdy nie byłem fanem takiego kombinowania z dodawaniem IBU po fermentacji, wolałem wyciągać wnioski na kolejne warki i korygować błędy ale w tym piwie naprawde brakuje goryczki:)Mam do dyspozycji 50g warriora 17% Alfa i z 30g Iungi. Myślałem aby użyc tej drugiej oddmiany w całości. Zagotować w 500ml wody i dodac w prost do fermentora. Chciałbym się was poradzić co do ilości chmielu. Czy to za dużo czy za mało.I jak ogólnie podejść do tematu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 13, 2016 Share Posted December 13, 2016 (edited) W TB powinien być izomeryzowany ekstrakt chmielowy - będziesz w stanie podbić goryczkę nim o żądaną ilość IBU - stosowałem do BW 34 blg i wniósł bardzo przyjemną i czystą goryczkę. Tyle w temacie mogę doradzić Edited December 13, 2016 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.