Skocz do zawartości

Foreign Extra Stout z wędzonymi śliwkami


wwonsz

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zrobić FES-a z wędzonymi śliwkami, 100 g dodane na ostatnie 10 minut gotowania, 100 g macerowane w whisky i dodane na ostatnie 3 dni fermentacji. Czy taki sposób dodania śliwek się sprawdzi? Ilości odpowiednie?

 

Poniżej eksport receptury z Brewtarget:

 

 

Foreign Extra Stout z w. śliwkami - Foreign Extra Stout

================================================================================

Wielkość warki: 20.000 L

Objętość gotowania: 24.500 L

Czas gotowania: 70.000 min

Wydajność: 70%

Gęstość początkowa: 17.8 P

Gęstość końcowa: 4.7 P

Zawartość alkoholu: 7.1%

Goryczka: 33.3 IBU (Tinseth)

Barwa: 41 SRM (Morey)

 

Składniki fermentacji

================================================================================

                       Nazwa  Typ     Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

        Pale Malt (2 Row) UK Słód  6.300 kg       Tak            Nie            78%   3 L

 Black Barley (Roast Barley) Słód 340.000 g       Tak            Nie            55% 500 L

  Caramel/Crystal Malt - 80L Słód 284.000 g       Tak            Nie            74%  80 L

         Chocolate Malt (UK) Słód 227.000 g       Tak            Nie            73% 450 L

            Wheat Malt, Dark Słód 284.000 g       Tak            Nie            84%   9 L

Waga słodów: 7.435 kg

 

Chmiele

================================================================================

         Nazwa Alfa    Ilość    Użycie       Czas   Postać  IBU

 Kent Goldings 5.5% 68.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat 33.3

 

Dodatki

================================================================================

                        Nazwa    Typ    Użycie     Ilość       Czas

             Smoked dry prune Aromat Gotowanie 100.000 g 10.000 min

 Smoked dry prune (macerated) Aromat     Cicha 100.000 g    0.000 s

 

Drożdże

================================================================================

       Nazwa Typ Postać     Ilość     Krok

 Safale S-05 Ale Gęstwa 60.000 mL Burzliwa

 

Zacieranie

================================================================================

              Nazwa         Typ    Ilość Temperatura      Cel       Czas

   Przerwa białkowa    Infusion 18.587 L    54.800 C 50.000 C 10.000 min

          Konwersja Temperature      ---         --- 67.000 C 60.000 min

            Wygrzew Temperature      ---         --- 79.000 C  1.000 min

 Final Batch Sparge    Infusion 14.979 L    86.530 C 74.000 C 15.000 min

Edytowane przez wwonsz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy taki sposób dodania śliwek się sprawdzi? Ilości odpowiednie?

Być może się sprawdzi, a może się nie sprawdzi. :)

Piwo z wędzonymi śliwkami warzyłem 4 razy. Jako bazę wykorzystywałem i piwa ciemne i jasne o różnej gęstości początkowej.

Dla mnie takie śliwki najlepiej sprawdzają się w piwie o blg min14-15 jednak nie za ciemnym dodane na 5min. gotowania w ilości ok 500-600g/ok.28l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.