wwonsz Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Planuję zrobić FES-a z wędzonymi śliwkami, 100 g dodane na ostatnie 10 minut gotowania, 100 g macerowane w whisky i dodane na ostatnie 3 dni fermentacji. Czy taki sposób dodania śliwek się sprawdzi? Ilości odpowiednie? Poniżej eksport receptury z Brewtarget: Foreign Extra Stout z w. śliwkami - Foreign Extra Stout ================================================================================ Wielkość warki: 20.000 L Objętość gotowania: 24.500 L Czas gotowania: 70.000 min Wydajność: 70% Gęstość początkowa: 17.8 P Gęstość końcowa: 4.7 P Zawartość alkoholu: 7.1% Goryczka: 33.3 IBU (Tinseth) Barwa: 41 SRM (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Pale Malt (2 Row) UK Słód 6.300 kg Tak Nie 78% 3 L Black Barley (Roast Barley) Słód 340.000 g Tak Nie 55% 500 L Caramel/Crystal Malt - 80L Słód 284.000 g Tak Nie 74% 80 L Chocolate Malt (UK) Słód 227.000 g Tak Nie 73% 450 L Wheat Malt, Dark Słód 284.000 g Tak Nie 84% 9 L Waga słodów: 7.435 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Kent Goldings 5.5% 68.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat 33.3 Dodatki ================================================================================ Nazwa Typ Użycie Ilość Czas Smoked dry prune Aromat Gotowanie 100.000 g 10.000 min Smoked dry prune (macerated) Aromat Cicha 100.000 g 0.000 s Drożdże ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safale S-05 Ale Gęstwa 60.000 mL Burzliwa Zacieranie ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas Przerwa białkowa Infusion 18.587 L 54.800 C 50.000 C 10.000 min Konwersja Temperature --- --- 67.000 C 60.000 min Wygrzew Temperature --- --- 79.000 C 1.000 min Final Batch Sparge Infusion 14.979 L 86.530 C 74.000 C 15.000 min Edytowane 20 Grudnia 2016 przez wwonsz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Czy taki sposób dodania śliwek się sprawdzi? Ilości odpowiednie? Być może się sprawdzi, a może się nie sprawdzi. Piwo z wędzonymi śliwkami warzyłem 4 razy. Jako bazę wykorzystywałem i piwa ciemne i jasne o różnej gęstości początkowej. Dla mnie takie śliwki najlepiej sprawdzają się w piwie o blg min14-15 jednak nie za ciemnym dodane na 5min. gotowania w ilości ok 500-600g/ok.28l. joonecky 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się