Skocz do zawartości

Piękny browar


Rekomendowane odpowiedzi

Rok 2015

  • 1. Coopers IPA
  • 2. Coopers Irish Stout
  • 3. Make Your Own Nut Brown Ale
  • 4. Coopers Australian Pale Ale
  • 5. Gozdawa Belgian Blonde Ale
  • 6. Gozdawa Pszeniczne
  • 7. Mangroves Jack's Chocolate Brown Ale
  • 8. Mild 9,5 blg
  • 9. Malinowe Pale Ale 12,0 blg
  • 10. Brown Porter 11,5 blg
  • 11. Special Bitter 11,5 blg
  • 12. American Amber Ale 12,5 blg
  • 13. AIPA 15,0 blg
  • 14. Milk Stout 15,0 blg

 

Rok 2016

 

Rok 2017

 

Rok 2018

 

Rok 2019

 

Rok 2020

 

Rok 2021

 

Rok 2022

 

Rok 2023

 

Rok 2024

Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#32 Milk Stout

 

Składniki:

  • 2,0 kg Pilzneński
  • 1,0 kg Pale Ale
  • 0,25 kg Pale Chocolate
  • 0,25 kg Dark Crystal Fawcett
  • 0,2 kg Jęczmień palony
  • 0,1 kg Special W
  • 0,5 kg Laktoza
  • 15 g Magnum 10,6 % AK 2015
  • 10 g Spalter Select 3,3 % AK 2014
  • Gęstwa Mangrove Jack's M44 US West Coast
Oczekiwane:
  • 19 L
  • 14 blg
  • 27,7 IBU (AVG)
Zacieranie:
  • 66° C – 70 min
  • 76° C – 10 min
Gotowanie - 90 min:
  • 60 min – 15 g Magnum 10,6 % AK + 10 g Spalter Select 3,3 % AK
  • 5 min – 0,5 kg Laktoza
Otrzymane:
  • 20 L
  • 15,5 blg -> 5,5 blg
  • 5,2 % alk.
  • 25,9 IBU (AVG)
Opis:
  • 2016.11.12 – Zacieranie i gotowanie.
  • 2016.11.13 – [godz. 10] dodanie gęstwy drożdżowej.
  • 2016.11.14 – [godz. 7] wyraźna fermentacja; [godz. 18] – fermentacja pełną parą.
  • 2016.11.24 – [godz. 21] przelanie na cichą (6 blg – 4,9 % alk.). Zebranie gęstwy drożdżowej.
  • 2016.12.02 – Butelkowanie z dodatkiem 80 g cukru (4 g / L) + 0,5 L wody (5,5 blg – 5,2 % alk.). 31 x 0,5 L + 11 x 0,4 L.
  • 2016.12.17 - Pierwsza próba: raczej średnia paloność, trochę ciemnego karmelu, z delikatną słodkością od laktozy w tle. Słaba piana. Ogólnie potrzebuje trochę czasu, ale będzie z tego dobre piwko. :)
  • 2017.03.21 - Dziś poszła kolejna butelka: sporo gorzkiej czekolady, trochę popiołowej paloności w tle (pewnie zniknie za miesiąc - dwa), odrobinka słodyczy na końcu. Niewysoka, ale dość trwała brązowa piana. Ogólnie wyszło dobre piwko, jestem zadowolony :).
Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 AIPA

 

Składniki:

  • 4,0 kg Pale Ale
  • 0,25 kg Monachijski jasny
  • 0,25 kg Karmelowy jasny 30 EBC
  • 0,25 kg Melanoidynowy
  • 0,1 kg Cukier biały
  • 10 g Amarillo 8,8 % AK 2015
  • 60 g Cascade 6,8 % AK 2015
  • 10 g Centennial 9,4 % AK 2015
  • 15 g Chinook 12,8 % AK 2015
  • 30 g Simcoe 13,2 % AK 2015
  • Łyżeczka mchu irlandzkiego
  • Gęstwa Mangrove Jack's M44 US West Coast
Oczekiwane:
  • 20 L
  • 15 blg
  • 54,6 IBU (AVG)
Zacieranie:
  • 66° C – 70 min
  • 76° C – 10 min
Gotowanie - 70 min:
  • 60 min – 15 g Simcoe 13,2 % AK
  • 30 min – 15 g Chinook 12,8 % AK
  • 15 min – 15 g Simcoe 13,2 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego
  • -5 min – 30 g Cascade 6,8 % AK
Otrzymane:
  • 20 L
  • 15 blg -> 2,5 blg
  • 6,4 % alk.
  • 54,6 IBU (AVG)
Opis:
  • 2016.11.25 – Zacieranie i gotowanie.
  • 2016.11.26 – [godz. 10] dodanie drożdży.
  • 2016.11.27 – [godz. 10] fermentacja pełną parą.
  • 2016.12.05 – Przelanie na cichą. Blg niecałe 2,5.
  • 2016.12.11 – Chmielenie na zimno: 30 g Cascade 6,8 % AK + 10 g Amarillo 8,8 % AK + 10 g Centennial 9,4 % AK
  • 2016.12.14 – Butelkowanie z dodatkiem 100 g cukru (5 g / L) + 0,7 L wody (2,5 blg – 6,4 % alk.). 26 x 0,5 L + 18 x 0,33 L.
  • 2016.12.25 - Pierwsza próba: zapach owocowy, smak - sporo cytrusów. Całkiem dobrze zbalansowane, choć goryczka jest może odrobinę zbyt niska - na drugi raz spróbuję bliżej 60 IBU.
  • 2016.03.18 - Zostało jeszcze kilka butelek. Niestety, ale niemal cały aromat się ulotnił (stare chmiele :(), ale piwo nadal jest pijalne, ma niezłą pianę. Goryczka po upływie czasu wydaje się być "w sam raz".
Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#34 American Amber Ale Lite

 

W założeniu miało wyjść niskoalkoholowe (< 3 % alk.) piwko z amerykańskimi chmielami. Bazą było AAA v.3 od JacekKocurek.

 

Składniki:

  • 1,5 kg Pale Ale
  • 0,25 kg Karmelowy jasny Strzegom 30 EBC
  • 0,25 kg Karmelowy jasny Litovel 120 EBC
  • 0,5 kg Karmelowy ciemny Litovel 333 EBC
  • 40 g Amarillo 8,8 % AK 2015
  • 20 g Chinook 12,8 % AK 2015
  • 20 g Simcoe 13,2 % AK 2015
  • Łyżeczka mchu irlandzkiego
  • Gęstwa Mangrove Jack's M44 US West Coast
Oczekiwane:
  • 20 L
  • 7,5 blg
  • 26,2 IBU (AVG)
Zacieranie:
  • 70° C – 70 min
  • 76° C – 10 min
Gotowanie - 60 min:
  • 40 min – 10 g Simcoe 13,2 % AK
  • 20 min – 10 g Chinook 12,8 % AK
  • 15 min – łyżeczka mchu irlandzkiego
  • -20 min – 25 g Amarillo 8,8 % AK
Otrzymane:
  • 20 L
  • 8,5 blg -> 2,5 blg
  • 3,1 % alk.
  • 25,7 IBU (AVG)
Opis:
  • 2016.12.04 – Zacieranie - uzyskano 22 L. Dolanie 2 L wody i gotowanie.
  • 2016.12.05 – Dodanie gęstwy drożdżowej.
  • 2016.12.12 – Przelanie na cichą fermentację. Piwo jest wyraźnie gorzkie.
  • 2016.12.21 – Chmielenie na zimno: 10 g Simcoe 13,2 % AK + 10 g Chinook 12,8 % AK + 15 g Amarillo 8,8 % AK
  • 2016.12.26 – Butelkowanie z dodatkiem 95 gr cukru + 1,1 L wody (2,5 blg – 3,1 % alk.). 38 x 0,5 L + 2 x 0,33 L.
  • 2016.12.30 - Pierwsza próba: mocny zapach cytrusów, ciekawy smak - goryczka stosunkowo wysoka, jednak na akceptowalnym poziomie. Piwo jest całkiem treściwe (biorąc pod uwagę niski ekstrakt), jednak na przyszłość może warto zmienić 0,25 kg ciemnego karmelu na 0,5 kg monachijskiego? Warto też spróbować zacierać w 72° C.
Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#35 Pacific IRA / Red IPA

 

Zmodyfikowana wersja warki #17, która uwarzona została z amerykańskimi chmielami.

Poprzednia wymagała 3 miesięcy leżakowania do osiągnięcia finalnego smaku.

 

Składniki:

  • 3,5 kg Pale Ale
  • 0,2 kg Carared
  • 0,2 kg Caramunich typ III
  • 0,2 kg Caraaroma
  • 50 g Enigma 14,7 % AK 2015
  • 20 g Galaxy 14,5 % AK 2015
  • 30 g Rakau 10,7 % AK 2014
  • łyżeczka mchu irlandzkiego
  • Gęstwa Mangrove Jack's M44 US West Coast
Oczekiwane:
  • 16 L
  • 15 blg
  • 46,7 IBU (AVG); (Tinseth: 40 IBU)
Zacieranie:
  • 66° C – 75 min
  • 76° C – 10 min
Gotowanie - 70 min:
  • 60 min – 20 g Rakau 10,7 % AK
  • 15 min – 5 g Enigma 14,7 % AK + 5 g Galaxy 14,5 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego
  • -15 min – 30 g Enigma 14,7 % AK
Otrzymane:
  • 16 L
  • 14,5 blg -> 3 blg
  • 5,9 % alk.
  • 46,9 IBU (AVG); (Tinseth: 40,7 IBU)
Opis:
  • 2016.12.16 – Zacieranie i gotowanie.
  • 2016.12.17 – [godz. 11] zadane gęstwą drożdżową.
  • 2016.12.26 – Przelanie na cichą. 3 blg (5,9 % alk.).
  • 2017.01.02 – [godz. 11] chmielenie na zimno: 15 g Enigma 14,7 % AK + 15 g Galaxy 14,5 % AK + 10 g Rakau 10,7 % AK
  • 2017.01.09 – Butelkowanie z dodatkiem 75 gr cukru + 0,5 L wody (3 blg – 5,9 % alk.). 30 x 0,5 L + 1 x 0,33 L. Pomimo długiego chmielenia na zimno, próbka smakuje OK.
  • 2017.02.07 – Pierwsza próba. Piwo ma idealnie czerwony kolor. Piana jest świetna - kremowa i bardzo trwała. Zapach jest słodki, owocowy, jednak mógłby być mocniejszy. Wyraźna goryczka, dość czysta. Na końcu języka czuć odrobinę owocowość, mogłoby by być tego więcej. Na przyszłość – może warto dodać dodatkową porcję chmielu na 30 minut?
  • 2017.03.15 – Zostało jeszcze 12 butelek. Piwo bardzo dobre, świetna piana, idealna goryczka, nie za wysoka. Pora zrobić kolejne, choć z może odrobinę większym procentowym zasypem Pale Ale.
Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 Coffee Milk Stout

 

Jest to trochę takie piwo z resztek - stąd masa różnych słodów karmelowych.

 

Składniki:

  • 3,0 kg Pale Ale
  • 0,25 kg Coffee Light Castle Malting
  • 0,15 kg Jęczmień palony
  • 0,1 kg Special W
  • 0,05 kg Carafa I
  • 0,05 kg Carared
  • 0,05 kg Caramunich typ III
  • 0,05 kg Caraaroma
  • 0,5 kg Laktoza
  • 0,1 kg Brazylijska kawa Carmo (drobno zmielona)
  • 20 g Magnum 10,6 % AK 2015
  • Gęstwa Mangrove Jack's M44 US West Coast
Oczekiwane:
  • 20 L
  • 13,5 blg
  • 29,3 IBU; (26,2 Tinseth)
Zacieranie:
  • 66° C – 80 min
  • 76° C – 10 min
Gotowanie - 70 min:
  • 60 min – 20 g Magnum 10,6 % AK
  • 15 min – 0,5 kg Laktoza
  • 1 min - 0,1 kg Kawa
Otrzymane:
  • 21,5 L
  • 13,5 blg -> 5 blg
  • 4,4 % alk.
  • 27,2 IBU; (23,5 Tinseth)
Opis:
  • 2016.12.27 – Zacieranie i gotowanie.
  • 2016.12.28 – [godz. 15] dodanie gęstwy drożdżowej.
  • 2016.12.29 – [godz. 9] fermentacja pełną parą.
  • 2017.01.10 – Przelanie na cichą fermentację; 5 blg. Zebranie gęstwy.
  • 2017.01.20 – Butelkowanie z dodatkiem 80 gr cukru + 0,6 L wody (5 blg – 4,4 % alk.). 38 x 0,5 L + 7 x 0,33 L.
Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#37 Cascadian Dark Ale / Black IPA

 

Składniki:

  • 3,7 kg Pilzneński
  • 0,25 kg Carafa III Special
  • 0,25 kg Karmelowy ciemny 300 EBC
  • 40 g Cascade 6,8 % AK 2015
  • 15 g Magnum 10,6 % AK 2015
  • 50 g Palisade 7,6 % AK 2015
  • 10 g Rakau 10,7 % AK 2014
  • 80 g Cukier biały
  • Gęstwa Mangrove Jack's M44 US West Coast
Oczekiwane:
  • 16 L
  • 15 blg
  • 64,6 IBU; (56,5 Tinseth)
Zacieranie:
  • 66° C – 70 min (bez Carafa III Special)
  • Dodanie Carafa III Special
  • 76° C – 10 min
Gotowanie - 85 min:
  • 60 min – 15 g Magnum 10,6 % AK + 10 g Rakau 10,7 % AK
  • 30 min – 15 g Palisade 7,6 % AK
  • 15 min – 15 g Cascade 6,8 % AK
  • 5 min – 80 g Cukier biały
  • -15 min – 10 g Cascade 6,8 % AK + 15 g Palisade 7,6 % AK
Otrzymane:
  • 17 L
  • 15 blg -> 2,5 blg
  • 6,4 % alk.
  • 60,8 IBU; (53,1 Tinseth)
Opis:
  • 2017.01.12 – Zacieranie i gotowanie.
  • 2017.01.13 – [godz. 19] zadane gęstwą drożdżową.
  • 2017.01.14 – [godz. 10] fermentacja pełną parą.
  • 2017.01.31 – Chmielenie na zimno: 15 g Cascade 6,8 % AK + 20 g Palisade 7,6 % AK.
  • 2017.02.04 – Butelkowanie z dodatkiem 85 gr cukru + 0,55 L wody (2,5 blg – 6,4 % alk.). 30 x 0,5 L + 3 x 0,4 L + 1 x 0,33 L.
  • 2017.03.18 - Próbowałem to piwo w około 3 tygodnie po zabutelkowaniu i nie byłem zachwycony. Cascade i Palisade na aromat to trochę słaba kombinacja chmieli, przydałby się jakiś bardziej grejpfrutowy chmiel do zestawu (np. Amarillo lub Centennial :)). Smak również wtedy nie powalał. Teraz piwo smakuje o niebo lepiej, choć jest nieco za mocno jak na styl palone - bardziej coś pomiędzy CDA a American Stoutem. Poza tym jest odrobinę kremowe oraz takie "gładkie" w smaku. Pomimo sporej goryczki dobrze pijalne. Z aromatu nie zostało zbyt wiele, więc nie przeszkadza tak bardzo, jak przy pierwszej próbie ;).
Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#38 Southern Brown Ale

 

Składniki:

  • 3,0 kg Pale Ale
  • 0,25 kg Karmelowy ciemny 300 EBC
  • 0,25 kg Karmelowy ciemny 600 EBC
  • 0,1 kg Karmelowy jasny 150 EBC
  • 30 g East Kent Goldings 4,7 % AK 2015
  • Łyżeczka gipsu piwowarskiego
  • 2 x Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale

Oczekiwane:

  • 23 L
  • 10 blg
  • 14,1 IBU; (13,5 Tinseth)

Zacieranie (dodana łyżeczka gipsu piwowarskiego):

  • 70° C – 70 min
  • 76° C – 10 min

Gotowanie - 65 min:

  • 60 min – 20 g East Kent Goldings 4,7 % AK
  • 15 min – 10 g East Kent Goldings 4,7 % AK

Otrzymane:

  • 24 L
  • 10 blg -> 3 blg
  • 3,6 % alk.
  • 13,6 IBU; (13,2 Tinseth)

Opis:

  • 2017.01.25 – Zacieranie i gotowanie.
  • 2017.01.26 – [godz. 21] Zadane uwodnionymi drożdżami.
  • 2017.01.27 – [godz. 18] Wyraźna fermentacja.
  • 2017.02.09 – Przelanie na cichą, 3 blg. Próbka lekko kawowa, trochę wodnista. Goryczka od chmielu wyraźna, trochę za wysoka jak na styl.
  • 2017.02.19 – Butelkowanie z dodatkiem 120 gr cukru + 1,2 L wody (3 blg – 3,6 % alk.). 48 x 0,5 L + 1 x 0,33 L. Próbka smakuje teraz lepiej, goryczka wydaje się w sam raz. Trochę nie pasuje mi zauważalna paloność. Zobaczymy, co będzie za miesiąc.
  • 2018.07.21 – Próbowałem to piwo w sumie trzy razy i nigdy nie byłem zadowolony. Mimo dużej ilości karmeli wydawało się dość płytkie w smaku (zapewne niskie nagazowanie też na to wpływało), wodniste. Ale pomimo tego rodzice wypili niemal cały zapas i pozytywnie się o nim wypowiadali... Na drugi raz trzeba spróbować zrobić coś typowo na angielskich składnikach (Maris Otter, Dark Crystal, Pale Chocolate).
Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#39 English IPA

 

Składniki:

  • 3,0 kg Pale Ale
  • 0,4 kg Pilzneński
  • 0,25 kg Biscuit
  • 0,25 kg Karmelowy jasny 50 EBC
  • 0,15 kg Karmelowy jasny 30 EBC
  • 50 g Challenger 5,8 % AK 2015
  • 20 g East Kent Goldings 4,7 % AK 2015
  • 30 g Styrian Goldings 4,6 % AK 2015
  • Łyżeczka mchu irlandzkiego
  • Łyżeczka gipsu piwowarskiego
  • Gęstwa Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale
Oczekiwane:
  • 20 L
  • 13 blg
  • 45,8 IBU; (40,8 Tinseth)
Zacieranie (dodana łyżeczka gipsu piwowarskiego):
  • 66° C – 70 min
  • 76° C – 10 min
Gotowanie - 100 min:
  • 60 min – 50 g Challenger 5,8 % AK
  • 15 min – 20 g East Kent Goldings 4,7 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego
  • -5 min – 30 g Styrian Goldings 4,6 % AK
Otrzymane:
  • 20 L
  • 13 blg -> 2 blg
  • 5,7 % alk.
  • 45,8 IBU; (40,8 Tinseth)
Opis:
  • 2017.02.08 – Zacieranie i gotowanie.
  • 2017.02.09 – Zadanie gęstwą drożdżową.
  • 2017.02.10 – [godz. 7] Wyraźna fermentacja.
  • 2017.02.21 – Przelanie na cichą, 2,5 blg. Próbka smakuje bardzo obiecująco. Wyraźna goryczka, ale dobrze komponuje się z piwem.
  • 2017.03.06 – Butelkowanie z dodatkiem 100 gr cukru + 0,75 L wody (2 blg – 5,7 % alk.). 39 x 0,5 L + 1 x 0,4 L.
  • 2017.03.31 – Piwo jest już klarowne. Piana jest raczej średnia, mogłaby być lepsza. Wyraźna, ale nie przeszkadzająca goryczka. Ogólnie piwo ma sporo ciała, sprawia wrażenie raczej 15-16 niż 13. Trochę przeszkadza mi taki jakby "słodko-palony" posmak. Zobaczymy, co będzie za miesiąc.
  • 2017.08.05 – Całkiem niezła, trwała piana. Goryczka w sam raz, piwo całkiem pijalne, również w większych ilościach. Poziom "słodkości" zmniejszył się zdecydowanie, jednak na drugi raz lepiej nie dawać więcej niż 100 g Biscuita!
Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#40 Extra Special Bitter

 

Składniki:

  • 3,0 kg – Pale Ale
  • 0,5 kg – Monachijski
  • 0,15 kg – Karmelowy 150 EBC Strzegom
  • 0,1 kg – Karmelowy 30 EBC Strzegom
  • 55 g – East Kent Goldings 4,7 % AK 2015
  • 20 g – Styrian Goldings 4,6 % AK 2015
  • Łyżeczka gipsu piwowarskiego
  • Gęstwa Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale
Oczekiwane:
  • 20 L
  • 12 blg
  • 33,8 IBU; (31,9 Tinseth)
Zacieranie (dodana łyżeczka gipsu piwowarskiego):
  • 66° C – 70 min
  • 76° C – 10 min
Gotowanie - 60 min:
  • 60 min – 35 g East Kent Goldings 4,7 % AK
  • 30 min – 20 g Styrian Goldings 4,6 % AK
  • 5 min – 20 g East Kent Goldings 4,7 % AK
Otrzymane:
  • 20 L
  • 13 blg -> 3 blg
  • 5,2 % alk.
  • 33,4 IBU; (30,8 Tinseth)
Opis:
  • 2017.02.20 – Zacieranie i gotowanie.
  • 2017.02.21 – Dodanie gęstwy drożdżowej.
  • 2017.02.22 – [godz. 17] Wyraźna fermentacja.
  • 2017.03.14 – Przelanie na cichą (blg 3). Piwo jest jeszcze mętne.
  • 2017.03.19 – Butelkowanie z dodatkiem 40 gr cukru + 0,6 L wody (3 blg – 5,2 % alk.). 39 x 0,5 L + 1 x 0,4 L + 1 x 0,33 L.
  • 2017.08.05 – Trochę za słabo nagazowane. Praktycznie brak piany. W smaku całkiem w porządku, dość dobry balans między słodowością a nachmieleniem. Gdyby tylko było trochę bardziej nagazowane... Na drugi raz zdecydowanie 5 g cukru na L.
Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#41 Pale Ale

 

Kolejne piwo, w którym chciałem wykorzystać resztki, stąd Spalter Select zamiast EKG czy Styrian Goldings.

 

Składniki:

  • 2,0 kg – Pale Ale
  • 1,0 kg – Wiedeński
  • 0,5 kg – Monachijski
  • 70 g – Spalter Select 3,3 % AK
  • Łyżeczka gipsu piwowarskiego
  • Gęstwa Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale
Oczekiwane:
  • 19 L
  • 12 blg
  • 28,5 IBU; (26,1 Tinseth)
Zacieranie (dodana łyżeczka gipsu piwowarskiego):
  • 66° C – 85 min (miało być 60 - 70 min, ale przegapiłem)
  • 76° C – 10 min
Gotowanie - 90 min:
  • 60 min – 50 g Spalter Select 3,3 % AK
  • 15 min – 20 g Spalter Select 3,3 % AK
Otrzymane:
  • 18 L
  • 12,5 blg -> 2,5 blg
  • 5,2 % alk.
  • 29,9 IBU; (27,1 Tinseth)
Opis:
  • 2017.03.13 – Zacieranie i gotowanie.
  • 2017.03.14 – [godz. 20] Zadanie gęstwą.
  • 2017.03.16 – [godz. 21] Wyraźna fermentacja.
  • 2017.03.22 – Przelanie na cichą.
  • 2017.04.07 – Butelkowanie z dodatkiem 108 gr cukru + 0,86 L wody (2,5 blg – 5,2 % alk.). 35 x 0,5 L + 1 x 0,4 L + 1 x 0,33 L.
  • 2017.04.21 – Pierwsza próba. Piwo ma kolor brudno zółty, jest już dość klarowne. Piana jest średnia, jednak redukuje się stosunkowo powoli. W smaku całkiem pełne (jak na niski ekstrakt), goryczka wyraźna. Ogólnie powinno być dobre piwko do spijania w dużych ilościach latem :)
Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#42 Red IPA

 

Trzecie podejście, tym razem planuję odrobinę mniejszy ekstrakt (14 blg), troszkę mniej karmeli i więcej (w miarę świeżych) chmieli.

 

Składniki:

  • 5,0 kg – Pale Ale
  • 0,25 kg – Carared
  • 0,25 kg – Caramunich III
  • 0,25 kg – Caraaroma
  • 50 g – Galaxy 13,3 % AK 2016
  • 50 g – Mouteka 6,7 % AK 2016
  • 50 g – Rakau 11,0 % AK 2016
  • 50 g – Zeus 15,0 % AK 2015
  • Gęstwa Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale
Oczekiwane:
  • 26 L
  • 14 blg
  • 44,2 IBU; (40,5 Tinseth)
Zacieranie:
  • 66° C – 70 min
  • 76° C – 10 min
Gotowanie - 80 min:
  • 60 min – 10 Zeus 15,0 % AK
  • 45 min – 10 g Rakau 11,0 % AK
  • 30 min – 15 g Galaxy 13,3 % AK
  • 15 min – 15 g Motueka 6,7 % AK
  • -10 min – 10 g Zeus 15,0 % AK + 10 g Rakau 11,0 % AK + 5 g Galaxy 13,3 % AK + 5 g Motueka 6,7 % AK
  • -20 min – 10 g Zeus 15,0 % AK + 10 g Rakau 11,0 % AK + 10 g Galaxy 13,3 % AK + 10 g Motueka 6,7 % AK
Otrzymane:
  • 26 L
  • 14,5 blg -> 3,5 blg
  • 5,7 % alk.
  • 44 IBU; (39,7 Tinseth)
Opis:
  • 2017.03.21 – Zacieranie i gotowanie. Wyszło aż 32 litry po wysładzaniu. Na szczęście mam dodatkowy duży garnek :).
  • 2017.03.22 - [godz. 19] Zadanie gęstwą.
  • 2017.03.23 - [godz. 7] Wyraźna fermentacja.
  • 2017.03.23 - [godz. 19] Fermentacja pełną parą, drożdże zaczynają wchodzić na pokrywę. Z rurki dochodzi piękny, owocowy zapach. Temp. 19° C, trzeba trochę ją zbić.
  • 2017.04.02 – Przelanie na cichą. 3,5 blg.
  • 2017.04.11 – Dodanie chmielu na cichą: 20 g Zeus 15,0 % AK + 20 g Rakau 11,0 % AK + 20 g Galaxy 13,3 % AK + 20 g Motueka 6,7 % AK
  • 2017.04.15 – Butelkowanie z dodatkiem 125 gr cukru + 0,86 L wody (3,5 blg – 5,7 % alk.). 51 x 0,5 L.
  • 2017.05.01 - Piwo jest jeszcze trochę mętne. Piana - gęsta, dość trwała. Kolor - miedziany. Aromat wyraźny, można wyczuć głównie mix grejpfruta i może jeżyn (?) - prawdopodobnie Zeus i Galaxy przykryły dwa pozostałe chmiele. Goryczka dość czysta (poza niedużym wpływem Zeusa, który nadaje taką specyficzną, odrobinę orzechową), jest jej IMO w sam raz dla tego ekstraktu. Alkohol niewyczuwalny. Ogólnie trzecie podejście uważam za bardzo udane.
Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

#43 AIPA

 

Zwykła, nudna AIPA... Red IPA się już prawie skończyła, a pić coś trzeba. :)

 

Składniki:

  • 4,0 kg – Pilzneński Bruntal
  • 0,25 kg – Karmelowy 30 - 40 EBC Viking Malt
  • 50 g – Centennial 9,7 % AK 2016 
  • 50 g – Chinook 12,8 % AK 2016
  • 50 g – Simcoe 13,3 % AK 2016
  • Łyżeczka mchu irlandzkiego
  • Safale US-05

Oczekiwane:

  • 18 L
  • 14 blg
  • 50,1 IBU; (45,7 Tinseth)

Zacieranie:

  • 66° C – 65 min
  • 76° C – 10 min

Gotowanie - 90 min:

  • 60 min – 15 g Chinook 12,8 % AK
  • 30 min – 10 g Simcoe 13,3 % AK
  • 15 min – 10 g Centennial 9,7 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego
  • 5 min – 5 g Chinook 12,8 % AK
  • -15 min – 15 g Centennial 9,7 % AK + 15 g Simcoe 13,3 % AK (w czasie chłodzenia)

Otrzymane:

  • 18 L
  • 14 blg -> 2,5 blg
  • 5,9 % alk.
  • 50,1 IBU; (45,7 Tinseth)

Opis:

  • 2017.09.07 –Zacieranie i gotowanie. Uzyskałem ok. 24 L brzeczki po wysładzaniu.
  • 2017.09.08 godz. 19 – Zadanie uwodnionych drożdży do 18 L 14 blg.
  • 2017.09.09 godz. 11 – Wyraźna fermentacja.
  • 2017.09.25 – Przelanie na cichą fermentację. Zebranie gęstwy.
  • 2017.09.27 – Dodanie chmieli: 25 g Centennial 9,7 % AK + 30 g Chinook 12,8 % AK + 25 g Simcoe 13,3 % AK.

  • 2017.10.01 – Butelkowanie z dodatkiem 90 gr cukru + 0,64 L wody (2,5 blg – 5,9 % alk.). 34 x 0,5 L.

  • 2017.10.06 – Dziś otworzyłem pierwszą butelkę. Wspaniały, mocny aromat - limonki, cytryny, trochę grapefruita - świetny. Piwo jeszcze jest trochę mętne, jasnożółte. Bardzo dobra piana - przez cały czas utrzymywała się warstwa na niecały centymetr, nagazowanie w sam raz. Goryczka raczej krótka, o owocowym posmaku. Pije się bardzo łatwo, jednak trochę brakuje mi większego smaku od słodów... Na drugi raz warto chyba dodać choć z 0,5 kg monachijskiego...

Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#44 Pacific AIPA

 

Składniki:

  • 4,0 kg – Pale Ale Malteurop
  • 0,25 kg – Karmelowy 30 - 40 EBC Viking Malt
  • 0,25 kg – Melanoidynowy Weyermann
  • 35 g – Pacific Jade 13,4 % AK 2017
  • 135 g – Wai-iti 3,3 % AK 2017
  • 100 g – Cukier biały
  • Łyżeczka mchu irlandzkiego
  • Gęstwa Safale US-05

Oczekiwane:

  • 20 L
  • 14 blg
  • 54 IBU; (48,3 Tinseth)

Zacieranie:

  • 66° C – 70 min
  • 76° C – 10 min

Gotowanie - 120 min:

  • 60 min – 20 g Pacific Jade 13,4 % AK
  • 30 min – 10 g Pacific Jade 13,4 % AK
  • 15 min – 5 g Pacific Jade 13,4 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego
  • 5 min – 20 g Wai-iti 3,3 % AK
  • -15 min – 30 g Wai-iti 3,3 % AK (w czasie chłodzenia)

Otrzymane:

  • 20 L
  • 14 blg -> 3 blg
  • 5,7 % alk.
  • 54 IBU; (48,3 Tinseth)

Opis:

  • 2017.09.24 – Zacieranie. Uzyskałem ok. 27 L brzeczki.
  • 2017.09.25 – Gotowanie. Przesadziłem z oczekiwaną wydajnością – uzyskałem 20 L 13,5 blg. Do podbicia ekstraktu dodałem 100 g cukru białego. Zadanie drożdży (około godz. 22).
  • 2017.09.26 godz. 7 – Fermentacja pełną parą.

  • 2017.10.12 – Przelanie na cichą - 2,5 blg.

  • 2017.10.17 – Dodanie 85 g Wai-iti na cichą.

  • 2017.10.21 – Butelkowanie z dodatkiem 100 g cukru i 0,75 L wody. Gęstość końcowa - 3 blg (poprzednim razem musiałem źle odczytać), co daje 5,7 % alk. Wyszło: 37 x 0,5 L + 2 x 0,33 L.

  • 2017.11.25 – Piwo o kolorze jasno-bursztynowym. Z bardzo trwałą, kremową białą pianą. Wspaniały aromat - Wai-iti dał sporo cytrusów, ale trochę innych niż te od amerykańców. Więcej tutaj pomarańczy, niż grejpfruta. Lekki alkoholowy posmak, który był po dwóch tygodniach od butelkowania (chyba od cukru) już zniknął. Goryczka niezła, bez posmaków (choć Chinook sprawdziłby się chyba lepiej). Na przyszłość warto spróbować kombinacji Chinooka i Wai-iti.

Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#45 Pale Ale

Pale Ale udające Pilsa ;)

 

Składniki:

  • 4,0 kg – Pilzneński Bruntal
  • 0,25 kg – Carapils Weyermann
  • 30 g – Premiant 8,1 % AK 2016
  • 50 g – Saaz 4,5 % AK 2016
  • Łyżeczka mchu irlandzkiego
  • Gęstwa Safale US-05

Oczekiwane:

  • 21 L
  • 12 blg
  • 36 IBU; (32,2 Tinseth)

Zacieranie:

  • 64° C – 20 min
  • 72° C – 50 min
  • 76° C – 10 min

Gotowanie - 90 min:

  • 60 min – 30 g Premiant 8,1 % AK
  • 15 min – 10 g Saaz 4,5 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego
  • 5 min – 10 g Saaz 4,5 % AK
  • -15 min – 30 g Saaz 4,5 % AK (w czasie chłodzenia)

Otrzymane:

  • 21 L
  • 12 blg -> 1,5
  • 5,4 % alk.
  • 36 IBU; (32,2 Tinseth)

Opis:

  • 2017.10.11 – Zacieranie - uzyskałem 26 L brzeczki. Gotowanie – otrzymałem 21 L 12 blg.

  • 2017.10.12 godz. 19 – Zadanie gęstwy.

  • 2017.10.13 – Wyraźna fermentacja.

  • 2017.11.11 – Przelanie na cichą. Na dnie było bardzo dużo drożdży i zapchał się kranik. Po przelaniu zostało 19 L.

  • 2017.11.26 – Butelkowanie z dodatkiem 114 gr cukru + 0,95 L wody (1,5 blg – 5,4 % alk.). 38 x 0,5 L + 2 x 0,33 L. 

  • 2018.04.07 – Kolor jasnożółty, prawie idealnie klarowne. Piana dość szybko się redukuje. W smaku wyraźna, jednak dość delikatna goryczka. Przydałoby się chyba więcej gazu...

  • 2018.07.27 – Piwo zaczyna nabierać lekkiego posmaku tektury/papieru, chyba po prostu już się "zestarzało". Dobrze, że to już ostatnie butelki...

Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#46 AIPA

 

Składniki:

  • 4,0 kg – Pilzneński lager Malteurop
  • 1,0 kg – Monachijski II Viking Malt
  • 100 g – Equinox 16 (miało być 13,4 %) AK 2016
  • 50 g – Mandarina Bavaria 9,8 % AK 2016
  • 13 g – Pacific Jade 13,4 % AK 2017
  • 20 g – Premiant 8,1 % AK 2016
  • 15 g – Wai-iti 3,3 % AK 2017
  • Łyżeczka mchu irlandzkiego
  • Gęstwa Safale US-05

Oczekiwane:

  • 21 L
  • 14 blg
  • 56,1 IBU; (52,2 Tinseth);

Zacieranie:

  • 66° C – 85 min
  • 76° C – 10 min

Gotowanie - 120 min:

  • 60 min – 20 g Premiant 8,1 % AK + 10 g Equinox 16 % AK
  • 30 min – 13 g Pacific Jade 13,4 % AK
  • 15 min – 10 g Equinox 16 % AK
  • 5 min – 10 g Mandarina Bavaria 8,9 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego
  • -15 min – 35 g Equinox 16 % AK (w czasie chłodzenia)

Otrzymane:

  • 24 L
  • 14 blg -> ? blg
  • ? % alk.
  • 59 IBU; (53,4 Tinseth)

Opis:

  • 2017.11.09 – Zacieranie (miało być 70 minut, przedłużyło się do 85 minut). Otrzymałem aż 30 L 11,5 blg. Trzeba zmienić chmielenie (na szczęście mam jeszcze trochę Premianta) i odparować ze 6 L.
  • 2017.11.10 – Gotowanie. Uzyskałem 24 L 14 blg.
  • 2017.11.11 godz. 10 – Zadanie gęstwy drożdżowej. godz. 20 – Wyraźna fermentacja.
  • 2017.11.26 – Przelanie na cichą. Znów drożdże zapchały kranik (masakra z tymi US-05) i zostało trochę ponad 21 L. Blg to 3.
  • 2017.12.05 – Dodanie chmieli na cichą fermentację (45 g Equinox 16 % AK + 40 g Mandarina Bavaria 8,9 % AK + 15 g Wai-iti 3,3 % AK). Jak się okazało, Equinox (Equanot) ma jednak 16 % AK… Piwo będzie miało większą goryczkę, niż planowałem :).
Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

#47 IIPA + APA

W planie część (ok. 11 L) miało pójść na IIPĘ, a reszta - na lekką APĘ.

 

Składniki:

  • 5,0 kg – Pilzneński Viking Malt
  • 0,5 kg – Karmelowy jasny 30 - 40 EBC Viking Malt
  • 30 g – Cascade PL 5,5 % AK 2017
  • 50 g – Chinook PL 8,6 % AK 2017
  • 35 g – Iunga PL 11,0 % AK 2017
  • 50 g – Vic Secret 18,4 % AK 2017
  • Pół łyżeczki gipsu piwowarskiego
  • Łyżeczka mchu irlandzkiego
  • 2 x Danstar Nottingham

 

Zacieranie (5,0 kg Pilzneński + 0,4 kg Karmelowy jasny + pół łyżeczki gipsu piwowarskiego):

  • 66° C – 70 min
  • 76° C – 10 min

 

IIPA

Oczekiwane:

  • 11 L
  • 18 blg
  • 78 IBU (62,5 Tinseth)

Gotowanie - 90 min:

  • 60 min – 20 g Iunga 11,0 % AK
  • 30 min – 10 g Chinook 8,6 % AK
  • 15 min – 10 g Chinook 8,6 % AK + mała łyżeczka mchu irlandzkiego
  • 5 min – 10 g Chinook 8,6
  • -15 min – 20 g Chinook 8,6 % AK (w czasie chłodzenia)

Otrzymane:

  • 10 L
  • 18 blg -> 3 blg
  • 7,7 % alk.
  • 85,8 IBU; (68,8 Tinseth)

 

APA

Dodatkowo zatarte w wodzie ok. 70 °C: 0,1 kg karmelowego jasnego

 

Oczekiwane:

  • 15 L
  • 12 blg
  • 34 IBU (30,8 Tinseth)

Gotowanie - 90 min:

  • 60 min – 15 g Iunga 11,0 % AK
  • 15 min – 5 g Cascade 5,5 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego
  • 5 min – 5 g Cascade 5,5 % AK
  • -15 min – 20 g Cascade 5,5 % AK (w czasie chłodzenia)

Otrzymane:

  • 17 L
  • 10 blg -> 1 blg
  • 4,6 % alk.
  • 30,7 IBU; (29,2 Tinseth)

Opis:

  • 2018.02.09 – Zacieranie. Pierwsze 10,5 L (ekstrakt 20 blg) poszło na IIPA. Reszta (23 L, nie zmierzyłem ekstraktu) do APA. Gotowanie.
  • 2018.02.10 – IIPA - uzyskałem 10 L 18,5 blg. APA - uzyskałem 17 L 10 blg. APĘ zdecydowanie za mało odparowałem… Każde wiadro zadane jedną paczką drożdży (uwodnioną).
  • 2018.02.11 – godz. 19: Wyraźna fermentacja w obu wiadrach.
  • 2018.02.23 – APA - przelanie na cichą fermentację (1,5 blg - 4,4 % alk.). Zebranie gęstwy.
  • 2018.03.03 – IIPA - przelanie na cichą fermentację (3,0 blg - 7,7 % alk.). Zebranie gęstwy.
  • 2018.03.13 – Dodanie Vic Secret na cichą do IIPA.
  • 2018.03.19 – Rozlanie do butelek. APA: 1 blg (4,6 % alk.) z dodatkiem 1 L wody i 96 g cukru; butelki: 34 x 0,5 L + 1 x 0,33 L (17,33 L). IIPA: 3 blg (7,7 % alk.) z dodatkiem 0,3 L wody i 50 g cukru; butelki: 7 x 0,5 L + 10 x 0,4 L + 5 x 0,33 L (9,15 L).
  • 2018.04.14 – IIPA ciągle mętna, jednak już można pić. Kolor ciemnozółty. Wspaniała, kremowa piania, długo się otrzymuje. Do tego dochodzi powalający aromat Vic Secret (będzie to chyba mój ulubiony chmiel), owocowy, jednak zupełnie inny niż w przypadku typowych amerykanów. Goryczka mocna, wyraźna, ale krótka - w sam raz, przykrywa w większości posmaki alkoholu. Gdyby nie ta mętność, to piwo byłoby bardzo udane. :)
  • 2018.04.14 – APA - piwo już niemal idealnie klarowne, ma kolor jasnożółty. Piana dość szybko się redukuje. Aromat ledwo wyczuwalny. Jeśli chodzi o smak, to delikatnie karmelowe, dość pełne jak na niski ekstrakt. Goryczka stosunkowo lekka. Ot, taka przepitka do przepłukania nerek latem. :) 
Edytowane przez luk1999
Próbowanie piwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#48 Porter Bałtycki

Z uwagi na brak warunków dla dolnej fermentacji fermentowany na Nottinghamach.

 

Składniki:

  • 4,0 kg – Monachijski I Viking Malt
  • 1,0 kg – Pilzneński Malteurop
  • 0,5 kg – Caraaroma Weyermann
  • 0,25 kg – Karmelowy 30 - 40 EBC Viking Malt
  • 0,15 kg – Czekoladowy 1100 - 1300 EBC Viking Malt
  • 10 g – Iunga 11,0 % AK 2017
  • 15 g – Iunga 9,5 % AK 2017
  • Gęstwa Danstar Nottingham

Zacieranie:

  • 62° C – 15 min
  • 72° C – 50 min
  • 76° C – 10 min

Oczekiwane:

  • 14 L
  • 22 blg
  • 39,2 IBU (27,1 Tinseth)

Gotowanie - 90 min:

  • 60 min – 10 g Iunga 11,0 % AK + 10 g Iunga 9,5 % AK
  • 10 min – 5 g Iunga 9,5 % AK

Otrzymane:

  • 15 L
  • 22 blg -> 7 blg
  • 7,7 % alk.
  • 36,6 IBU; (25,3 Tinseth)

Opis:

  • 2018.03.02 – Zacieranie. Uzyskałem około 18 L 18,5 blg.
  • 2018.03.03 – Gotowanie. Otrzymałem 15 L 22 blg, trochę wiecej, niż się spodziewałem. Godz. 20:00 - zadanie gęstwy drożdżowej.
  • 2018.03.04 – Godz. 19 - zauważalna fermentacja (temp. otoczenia - 14,5 °C ).
  • 2018.03.18 - Temp. otoczenia podniesiona do około 17 °C.
  • 2018.03.31 – Przelanie na cichą. 7 blg (7,7 % alk.). Smak świetny, trochę kawy, słodkości. Będzie dobrze. :)
  • 2018.04.22 – 7 blg (7,7 % alk.). Butelkowanie z dodatkiem 75 g cukru (5 g / L). Wyszło: 30 x 0,33 L + 10 x 0,5 L.
  • 2018.07.21 – Piwo ma ciemnobrązowy, idealnie porterowy kolor :). Do tego dochodzi trwała, lekko brązowa piana. Nagazownie idealne. W smaku: duuużo gorzkiej czekolady, jednak bez paloności, pojawiają się posmaki wiśniowe (Caraaroma?), mocno treściwe. Ogólnie bardzo dobry porterek wyszedł, choć może mógłby mieć troszkę mniej ciała... Może na przyszłość warto zrezygnować z jasnego karmelu/dać mniej karmelu przy takim wysokim ekstrakcie?
Edytowane przez luk1999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#49 Barley Wine

Niestety, ale gdy kupowałem składniki, nie były dostępne chmiele angielskie z 2017, więc musiała zostać Iunga i Styrian Goldings.

 

Składniki:

  • 5,0 kg – Pale Ale Maris Otter 4 - 6 EBC Fawcett
  • 30 g – Iunga 9,5 % AK 2017
  • 25 g – Styrian Goldings 2,8 % AK 2017
  • Łyżeczka mchu irlandzkiego
  • Gęstwa Danstar Nottingham

Zacieranie:

  • 66° C – 80 min
  • 76° C – 10 min

Oczekiwane:

  • 12 L
  • 22 blg
  • 64,4 IBU (43,7 Tinseth)

Gotowanie - 90 min:

  • 60 min – 30 g Iunga 9,5 % AK
  • 15 min – 10 g Styrian Goldings 2,8 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego
  • 5 min – 15 g Styrian Goldings 2,8 % AK

Otrzymane:

  • 12 L
  • 22 blg -> 4 blg
  • 9,3 % alk.
  • 64,4 IBU (43,7 Tinseth)

Opis:

  • 2018.03.16 – Zacieranie i gotowanie. Uzyskałem 12 L 22 blg.
  • 2018.03.17 – godz. 7 - zadanie drożdży.
  • 2018.03.19 – godz. 7 - fermentacja pełną parą. Temp. otoczenia: 17 °C.
  • 2018.04.28 – Przelanie na cichą.
  • 2018.05.02 – Butelkowanie z dodatkiem 55 g cukru rozmieszanego w 0,25 L wody. FG: 4 blg (9,3 % alk.). 29 x 0,33 L + 3 x 0,4 L.
Edytowane przez luk1999
Maris Otter od Fawcett
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#50 ESB

Składniki:

  • 5,0 kg – Pale Ale Maris Otter 4 - 6 EBC Fawcett
  • 0,5 kg – Crystal 120 - 140 EBC Fawcett
  • 100 g – East Kent Goldings 5,4 % AK 2017
  • Łyżeczka gipsu piwowarskiego
  • Łyżeczka mchu irlandzkiego
  • Gęstwa Danstar Nottingham

Zacieranie (Łyżeczka gipsu piwowarskiego):

  • 66° C – 75 min
  • 76° C – 10 min

Oczekiwane:

  • 28 L
  • 12,5 blg
  • 38,3 IBU (35,5 Tinseth)

Gotowanie - 60 min:

  • 60 min – 60 g East Kent Goldings 5,4 % AK
  • 15 min – 15 g East Kent Goldings 5,4 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego
  • 5 min – 25 g East Kent Goldings 5,4 % AK

Otrzymane:

  • 30 L
  • 12,5 blg -> 2,5 blg
  • 5,2 % alk.
  • 35,7 IBU (32,2 Tinseth)

Opis:

  • 2018.03.30 – Zacieranie. Uzyskałem ok. 35L brzeczki ? blg. Gotowanie w dwóch garnkach.
  • 2018.03.31 – 26 L 14,5 blg zadane kilkoma łyżkami gęstwy. Otrzymałem mniej, ale o większej gęstości, niż zakładałem, więc najwyżej doleje się 4 L wody podczas przelewania na cichą.
  • 2018.04.14 – Przelanie na cichą, dodanie 4 L wody. Zebranie gęstwy.
  • 2018.05.05 – Butelkowanie z dodatkiem 150 g cukru rozmieszanego w 1,2 L wody. Blg końcowe: 2,5 (5,2 % alk.). 59 x 0,5 L.
  • 2018.06.23 – Piwo jest już klarowne. Kolor - ciemnożółty. Piana niewysoka, redukuje się do 3-4 milimetrów i później jest już całkiem trwała. Nagazowanie jest stosunkowo niskie, typowe dla butelkowych/puszkowych bitterów. Jeśli chodzi o aromat, to jest trochę "brytyjskich" estrów, choć mogłoby być więcej (ale wiadomo - Nottinghamy). Piwo jest wyraźnie słodowe, z czystą goryczką. Ogólnie całkiem dobrze zbalansowane. Przypomina London's Pride z puszek, choć jest nieco "cięższe/gęstsze". Na drugi raz muszę dodać odrobinę (maks. 1 %) słodu czekoladowego lub Amber, powinien on nadać trochę ciekawych posmaków.
  • 2018.11.10 – W porównaniu z poprzednimi próbami piwo straciło nieco na ciężkości i słodkości, przez co zwiększyła się pijalność. Nagazowanie jest dość niskie, jednak piana jest kremowa i trwała, choć niewysoka. Goryczka na idealnym poziomie. Szkoda tylko, że tak mało butelek zostało... Ale już niedługo będę warzył kolejnego ESB, tym razem z dodatkiem 100 g Amber.
Edytowane przez luk1999
Degustacja
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 9.11.2017 o 20:34, luk1999 napisał:

#46 AIPA

 

Składniki:

  • 4,0 kg – Pilzneński lager Malteurop
  • 1,0 kg – Monachijski II Viking Malt
  • 100 g – Equinox 16 (miało być 13,4 %) AK 2016
  • 50 g – Mandarina Bavaria 9,8 % AK 2016
  • 13 g – Pacific Jade 13,4 % AK 2017
  • 20 g – Premiant 8,1 % AK 2016
  • 15 g – Wai-iti 3,3 % AK 2017
  • Łyżeczka mchu irlandzkiego
  • Gęstwa Safale US-05

Oczekiwane:

  • 21 L
  • 14 blg
  • 56,1 IBU; (52,2 Tinseth);

Zacieranie:

  • 66° C – 85 min
  • 76° C – 10 min

Gotowanie - 120 min:

  • 60 min – 20 g Premiant 8,1 % AK + 10 g Equinox 16 % AK
  • 30 min – 13 g Pacific Jade 13,4 % AK
  • 15 min – 10 g Equinox 16 % AK
  • 5 min – 10 g Mandarina Bavaria 8,9 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego
  • -15 min – 35 g Equinox 16 % AK (w czasie chłodzenia)

Otrzymane:

  • 24 L
  • 14 blg -> ? blg
  • ? % alk.
  • 59 IBU; (53,4 Tinseth)

Opis:

  • 2017.11.09 – Zacieranie (miało być 70 minut, przedłużyło się do 85 minut). Otrzymałem aż 30 L 11,5 blg. Trzeba zmienić chmielenie (na szczęście mam jeszcze trochę Premianta) i odparować ze 6 L.
  • 2017.11.10 – Gotowanie. Uzyskałem 24 L 14 blg.
  • 2017.11.11 godz. 10 – Zadanie gęstwy drożdżowej. godz. 20 – Wyraźna fermentacja.
  • 2017.11.26 – Przelanie na cichą. Znów drożdże zapchały kranik (masakra z tymi US-05) i zostało trochę ponad 21 L. Blg to 3.
  • 2017.12.05 – Dodanie chmieli na cichą fermentację (45 g Equinox 16 % AK + 40 g Mandarina Bavaria 8,9 % AK + 15 g Wai-iti 3,3 % AK). Jak się okazało, Equinox (Equanot) ma jednak 16 % AK… Piwo będzie miało większą goryczkę, niż planowałem :).

Zastosuj wkładkę do kranika to zapobiega zasysaniu drożdży z dna fermentora

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#51 Dry Stout

Składniki:

  • 3,0 kg – Pale Ale Zero Viking Malt
  • 0,6 kg – Płatki jęczmienne błyskawiczne
  • 0,45 kg – Jęczmień palony Weyermann
  • 25 g – Iunga 11,0 % AK 2017
  • Łyżeczka gipsu piwowarskiego
  • Gęstwa Danstar Nottingham

Zacieranie (Łyżeczka gipsu piwowarskiego):

  • 66° C – 70 min
  • 76° C – 10 min

Oczekiwane:

  • 21 L
  • 12,0 blg
  • 36,8 IBU (32,9 Tinseth)

Gotowanie - 60 min:

  • 60 min – 25 g Iunga 11,0 % AK

Otrzymane:

  • 22,5 L
  • 12 blg -> 3,5 blg
  • 4,4 % alk.
  • 34,3 IBU (30,7 Tinseth)

Opis:

  • 2018.04.13 – Zacieranie. Uzyskałem ok. 25 L brzeczki ? blg. Gotowanie.
  • 2018.04.14 – Po gotowaniu uzyskałem 20,5 L 13,5 blg. Rozcieńczone 2 L wody do 22,5 L 12,0 blg i zadane kilkoma łyżkami gęstwy. 
  • 2018.05.09 – Przelanie na cichą. 3,5 blg (4,4 % alk.).
  • 2018.05.24 – Butelkowanie z dodatkiem 112 gr cukru i 0,9 L wody. Blg końcowe 3,5 (4,4 % alk.). 44 x 0,5 L + 2 x 0,33 L.
Edytowane przez luk1999
Butelkowanie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.