Jump to content

Robust Porter ocena receptury


Decocsis

Recommended Posts

Witam, szykuje się do warzenia trzeciego w serii ciemnego piwa, myslę o Robust Porterze, oto receptura jaką sobie wymyśliłem (pierwsza planowana przeze mnie)

 

Skłądniki na 20 l :

 

Pale ale Strzegom 4 kg

Monachijski II 1 kg

Palone Żyto 0,3 kg

Karmelowy 300 0,25 kg

 

Chmiele:

Magnum 25g - 60'

Fuggles 15 g - 15'

Fuggles 15 g - 0'

 

15,3 Blg pocz.

3,9 Blg końc.

ABV 6,4%

IBU 40

 

Chcę użyć właśnie żyta palonego, żeby poznać się z tym i poczuć jaki efekt daje. Pytanie co do słodu monachijskiego, widziałem go w wielu recepturach, zdaję sie, że ma troche wzbogacić piwa o aromaty słodowe?

Czy dobrze zaplanowałem chmielenie? Chciałbym poczuć co daje Fuggles, stąd chciałbym go wrzucić na 15 minut i na sam koniec gotowania.

Ma to ręce i nogi? ;)

 

Edited by Decocsis
Link to comment
Share on other sites

Zasyp wydaje się być ok. Możesz użyć Fuggles, ale nie poczujesz dużego udziału tego chmielu w porterze. Ja używałem fuggles do English IIPA i dał on całkiem przyjemny ziołowo-korzenny aromat. Według mnie cały przepis jest spoko.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.