Decocsis Posted January 7, 2017 Share Posted January 7, 2017 (edited) Witam, szykuje się do warzenia trzeciego w serii ciemnego piwa, myslę o Robust Porterze, oto receptura jaką sobie wymyśliłem (pierwsza planowana przeze mnie) Skłądniki na 20 l : Pale ale Strzegom 4 kg Monachijski II 1 kg Palone Żyto 0,3 kg Karmelowy 300 0,25 kg Chmiele: Magnum 25g - 60' Fuggles 15 g - 15' Fuggles 15 g - 0' 15,3 Blg pocz. 3,9 Blg końc. ABV 6,4% IBU 40 Chcę użyć właśnie żyta palonego, żeby poznać się z tym i poczuć jaki efekt daje. Pytanie co do słodu monachijskiego, widziałem go w wielu recepturach, zdaję sie, że ma troche wzbogacić piwa o aromaty słodowe? Czy dobrze zaplanowałem chmielenie? Chciałbym poczuć co daje Fuggles, stąd chciałbym go wrzucić na 15 minut i na sam koniec gotowania. Ma to ręce i nogi? Edited January 8, 2017 by Decocsis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Decocsis Posted January 10, 2017 Author Share Posted January 10, 2017 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThatDudeWithTheLongHair Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 Zasyp wydaje się być ok. Możesz użyć Fuggles, ale nie poczujesz dużego udziału tego chmielu w porterze. Ja używałem fuggles do English IIPA i dał on całkiem przyjemny ziołowo-korzenny aromat. Według mnie cały przepis jest spoko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now