Billy the Kid Posted February 16, 2010 Share Posted February 16, 2010 Witam, Właśnie degustuję pszeniczne z zestawu BA po 2 tygodniach w butelkach, wyszło całkiem dobre, nawet bardzo dobre, ale ... właśnie ma trochę za dużo goryczki, powinna być tylko w tle, a tak nie jest. Czy ktoś może coś konstruktywnego poradzić, zamierzam często robić pszeniczniaka, bo to mój ulubiony gatunek piwa. I jeszcze jedna prośba, czy ktoś ma jakiś fajny prosty przepis na pilsnera i może go podać, to będę wdzięczny. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 16, 2010 Share Posted February 16, 2010 Cześć Konstruktywnie można powiedzieć tak: dodaj mniej chmielu następnym razem. W recepturze jest 50g, ja osobiście dodaję około 30g, ale to też przecież kwestia gustu. Inne piwa przechmielam Co do sprawdzonych receptur tutaj masz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w 4 godne polecenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted February 16, 2010 Share Posted February 16, 2010 I jeszcze jedna prośba, czy ktoś ma jakiś fajny prosty przepis na pilsnera i może go podać, to będę wdzięczny. Wejdź do działu "Zapiski piwowarów domowych" , tam jest tyle receptur że będziesz miał problem który wybrać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Billy the Kid Posted February 17, 2010 Author Share Posted February 17, 2010 Cześć Konstruktywnie można powiedzieć tak: dodaj mniej chmielu następnym razem. W recepturze jest 50g, ja osobiście dodaję około 30g, ale to też przecież kwestia gustu. Inne piwa przechmielam Co do sprawdzonych receptur tutaj masz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w 4 godne polecenia. Dzięki, właśnie tak myślałem, że za dużo tego chmielu. Jutro butelkuję grodzisza z zestawu BA, do którego dodałem 0,3 kg płatków owsianych, już wiem, że też za dużo chmielu, smakuje tak samo chmielowo jak na tym etapie pszeniczne. Następne będzie ciepne pszeniczne i jakiś pilsner. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts