Jump to content

Pszeniczne z BA

Recommended Posts

Witam,

Właśnie degustuję pszeniczne z zestawu BA po 2 tygodniach w butelkach, wyszło całkiem dobre, nawet bardzo dobre, ale ... właśnie ma trochę za dużo goryczki, powinna być tylko w tle, a tak nie jest.

Czy ktoś może coś konstruktywnego poradzić, zamierzam często robić pszeniczniaka, bo to mój ulubiony gatunek piwa.

I jeszcze jedna prośba, czy ktoś ma jakiś fajny prosty przepis na pilsnera i może go podać, to będę wdzięczny.

Pozdrawiam

:lol:

Cześć :lol:

Konstruktywnie można powiedzieć tak: dodaj mniej chmielu następnym razem. W recepturze jest 50g, ja osobiście dodaję około 30g, ale to też przecież kwestia gustu. Inne piwa przechmielam :/

Co do sprawdzonych receptur tutaj masz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w 4 godne polecenia.

I jeszcze jedna prośba, czy ktoś ma jakiś fajny prosty przepis na pilsnera i może go podać, to będę wdzięczny.

Wejdź do działu "Zapiski piwowarów domowych" , tam jest tyle receptur że będziesz miał problem który wybrać. :lol:

Cześć :)

Konstruktywnie można powiedzieć tak: dodaj mniej chmielu następnym razem. W recepturze jest 50g, ja osobiście dodaję około 30g, ale to też przecież kwestia gustu. Inne piwa przechmielam :)

Co do sprawdzonych receptur tutaj masz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w 4 godne polecenia.

Dzięki, właśnie tak myślałem, że za dużo tego chmielu.

Jutro butelkuję grodzisza z zestawu BA, do którego dodałem 0,3 kg płatków owsianych, już wiem, że też za dużo chmielu, smakuje tak samo chmielowo jak na tym etapie pszeniczne.

Następne będzie ciepne pszeniczne i jakiś pilsner.

Pozdrawiam