harley94 Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 No i stało się.Zamówiłem swój pierwszy zestaw.Padło na brewkit z BA JOHN BULL BEST BITTER 1,8kg.Kierując się opiniami na ten temat zdecydowałem się nie dodawać cukru.Po otwarciu puszki moim oczom ukazał się bardzo ciemny i bardzo gęsty syrop o palonym zapachu.Rozrobiłem to na 9l brzeczki o ekstrakcie 16Blg.Fermentowało dokładnie tydzień w temp.ok.18 stopni.Blg spadło do 5 i dalej nie chciało więc postanowiłem butelkować.Do butelek dodałem po 4g glukozy i zatankowałem.Przy następnym kroku pożałowałem,że kupiłem kapslownicę młotkową,5 butelek poszło w śmietnik(i moje piwo w kanał).Teraz z niecierpliwością czekam na pierwsze otwarcie butelki i posmakowania własnego piwka.Następne będzie z ekstraktu słodowego z własnym chmieleniem,najprawdopodobniej lager. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 trzeba było pokpaslować trochę na sucho by wyczuć młotek i kapslownice Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted December 18, 2007 Author Share Posted December 18, 2007 Na sucho nie pękła żadna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Została Ci do wyboru GRETA lub podobna. Może trochę za mocno chciałeś zakapslować, albo butelki były felerne. Nic się nie martw przy 50 warce będziesz się z tego śmiał. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 Pierwsza degustacja warki nastąpiła oczywiście przed czasem.W Sylwestra otworzyłem dwie butelki.Piwko dobre chociaż jeszcze młode.Jedna z otwartych butelek była dość dobrze nagazowana,druga niestety prawie wcale.Myślę,że piwko nie zdąży dojrzeć,wcześniej je skonsumuję. I jeszcze małe pytanko do fachowców:czy Best Bitter powinien być taki ciemny?Mój ma kolor kawy a w sklepie jest opisany jako jasne piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 Warki nr.2 i nr.3 już zamówione.Będą to lager z konserwy+ekstrakt słodowy i pszeniczne z konserwy do samodzielnego chmielenia.Na zacieranie jeszcze za wcześnie zwłaszcza,że nie posiadam wystarczająco dużego gara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted January 5, 2008 Author Share Posted January 5, 2008 Rozwiązałem problem kapslownicy.Mianowicie wykorzystując głowicę z kapslownicy młotkowej i stary powiększalnik fotograficzny,zmajstrowałem kapslownicę stołową.Może za jakiś czas wrzucę jakieś foty,tylko muszę ją trochę odmalować aby jakoś wyglądała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 Słuchaj przerzuć się na naturalne surowce, ja tylko swoją pierwszą warke zrobiłem z ekstraktu potem zacząłem korzystać ze słodów, granulatu chmielu bądź szyszek. Jak dla mnie własnoręczne śrutowanie, zacieranie z słodem, filtracja dają dużo większą frajdę. Jeżeli chodzi o garnek to możesz rozbić na mniejsze porcje. Ano i gratuluje rozwiązania problemu z kapslownicą Ja korzystam z Grety i do tej pory poszła mi tylko 1 butelka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted January 8, 2008 Author Share Posted January 8, 2008 Dzisiaj odebrałem drugą przesyłkę z BA.Nie zastanawiając się ani chwili przystąpiłem do drugiej warki.Tym razem lager.Korzystając z informacji zawartych na forum postanowiłem tym razem trochę pogotować ektrakty.W czasie gotowania wytrącił się osad,którego nie było przy poprzedniej warce ale tamtej nie gotowałem.Wyszlo mi 22 litry brzeczki o ekstrakcie 12,5Blg.Rozczyn drożdżowy zadałem przy temperaturze 23°C.Teraz zostawiam wszystko w spokoju i czekam na odfermentowanie. Gdy tylko lagera przeleję na cichą biorę się za warkę nr.3-pszeniczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted January 8, 2008 Author Share Posted January 8, 2008 Słuchaj przerzuć się na naturalne surowce, ja tylko swoją pierwszą warke zrobiłem z ekstraktu potem zacząłem korzystać ze słodów, granulatu chmielu bądź szyszek. Jak dla mnie własnoręczne śrutowanie, zacieranie z słodem, filtracja dają dużo większą frajdę. Jeżeli chodzi o garnek to możesz rozbić na mniejsze porcje. Ano i gratuluje rozwiązania problemu z kapslownicą Ja korzystam z Grety i do tej pory poszła mi tylko 1 butelka. Zacieranie planuję od 4-tej warki.Ale największy garnek jaki posiadam to 13,5l i zastanawiam się nad 10-cio litrowymi warkami.Czy taki garnek mi wystarczy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Słuchaj przerzuć się na naturalne surowce, ja tylko swoją pierwszą warke zrobiłem z ekstraktu potem zacząłem korzystać ze słodów, granulatu chmielu bądź szyszek. Jak dla mnie własnoręczne śrutowanie, zacieranie z słodem, filtracja dają dużo większą frajdę. Jeżeli chodzi o garnek to możesz rozbić na mniejsze porcje. . mam rozumiec że ekstrakty nie są naturalne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 nie no są źle to sformułowałem, powienienem napisać "półprodukty" Co do garnka; 13,5 l to myśle, że powienien wystarczyć na 10 litrową warkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted January 9, 2008 Author Share Posted January 9, 2008 A oto warka nr.2 dzisiaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted January 10, 2008 Author Share Posted January 10, 2008 Dzisiaj piana się przerzedziła,Blg spadło do 5.Mam nadzieję,że na tym nie skończy jak to miało miejsce przy pierwszej warce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted January 11, 2008 Author Share Posted January 11, 2008 (edited) Blg w warce nr.2 spadło do 4.Piana opadła niemal całkowicie,gazowanie bardzo słabe.Postanowiłem zlać na cichą.Skoro zwolniłem jeden fermentor od razu przystąpiłem do warki nr.3."Prawdziwe Pszeniczne". I fotka Lagerka przed przelaniem. Edited January 11, 2008 by harley94 Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted January 11, 2008 Author Share Posted January 11, 2008 Dodam jeszcze zdjęcia mojego Bittera.Naprawdę pyyyyycha.Właśnie napawam się smakiem przedostatniej butelki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted January 24, 2008 Author Share Posted January 24, 2008 Lager został zabutelkowany 14.01.Tego samego dnia pszenica poszła na cichą 5 dni.19.01. została zabutelkowana.I wydaje mi się,że tu się pospieszyłem,ponieważ już po kilku dniach widoczna jest spora warstwa drożdży w butelkach.Blg wynosiło 2*. Teraz nastąpiła przerwa techniczna w browarze-brak środków na surowce. Może coś się ruszy w lutym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted January 25, 2008 Author Share Posted January 25, 2008 Wczoraj wieczorem pokusiło mnie aby spróbować Lagera.Po otwarciu butelki okazało się,że nie ma wcale gazu.To już prawie dwa tygodnie po butelkowaniu,w tym pięć dni stało w teperaturze pokojowej.Nie wiem co mogło się stać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 25, 2008 Share Posted January 25, 2008 W jednym pilsie gazu nie miałem nawet po miesiącu. Więc spokojnie, trza czekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted February 19, 2008 Author Share Posted February 19, 2008 Po dość długiej ciszy,jestem z powrotem.Dzisiaj odwiedził mnie kurier z przesyłką a jutro oczekuję kolejnego.Zakupiłem materiał na jakieś sześć,siedem warek,oczywiście w końcu ze słodów.Myślę,że w tym tygodniu jeszcze zacznę ale nie wiem jakie piwo uwarzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted February 21, 2008 Author Share Posted February 21, 2008 (edited) Wczoraj gdy tylko odebrałem drugą przesyłkę przystąpiłem do zacierania.Wiem,że najlepiej to robić np. w sobotę ale nie mogłem się powstrzymać.Kierując się poradnikiem "JAK WARZYć PIWO',przystąpiłem do działania.Na początek nie chciałem kombinować,tylko zapoznać się z procesem zacierania więc użyłem wyłącznie słodu pilzneńskiego. Warka nr.4: "BOLKOWSKI PILS" Zasyp:ok.5kg słodu pilzneńskiego Słód wsypany do 20l wody o temp.ok.73°C. Zacieranie infuzyjne z jedną przerwą w 65°C,przez ok.1godz. Chmielenie 30g Marynki na początku gotowania 25g Lubelskiego razem z Marynką 25g Lubelskiego na 10min.przed końcem gotowania Dzisiaj o 7rano zadałem drożdże saflager S-23 Około południa pojawiła się piana,jeszcze nieśmiało ale teraz już wyrażnie się pieni. Ogółem wyszło 20l brzeczki o Blg11*.Trochę mało,nie? Czas filtracji wyniósł ok.30min. w kadzi filtracyjnej z dowierconymi otworkami. PS. Jeżeli macie jakieś uwagi to piszcie niezwłocznie bo na sobotę planuję kolejne warzenie. Edited March 3, 2008 by harley94 Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted March 3, 2008 Author Share Posted March 3, 2008 (edited) Warka nr.5 "BOLKOWSKI BURSZTYNEK" Zasyp: pilzneński-3,5kg pszeniczny jasny-230g caramber-93g carared-90g melanoidowy-150g zacieranie w 14l wody przerwy; 30min. w 63* 20min. w 72* 10 min. w 76* wysładzanie: Tego akurat wciąż się uczę na błędach.Wlewałem wodę na oko,po prostu aby zapełnić garnek brzeczką. Dodatkowo odfiltrowałem kilka litrów do innego garnka.Gotowałem oba garnki jednocześnie w celu odparowania wody.Po chmieleniu wlałem zawartość obu garnków do fermentora(oczywiście schłodziłem brzeczkę ale nie będę się rozpisywał na ten temat,gdyż jest to oczywiste). Wyszło tego 25l o gęstości 6Blgjavascript:insert_text(':rolleyes:', ''); :rolleyes: W celu podniesienia ekstraktu dodałem 0,5kg cukru.Blg ostatecznie osiągnęło 10,5. chmielenie Marynka 40g,10min od zagotowania Lubelski 15g na 15min. przed końcem i 15g na 5min. przed końcem gotowania. Zadałem drożdże Saflager s-23 Błędy w wysładzaniu powstały z dwóch przyczyn: 1 niedostatecznie zapoznałem się procesem wysładzania 2 chęć posiadania kilku butelek piwa więcej,skłoniła mnie do dolania zawartości drugiego gara. Piwo z założenia miało wyjść czerwone i takie wyszło.Dlaczego użyłem takich słodów w takich ilościach,nie wiem,po prostu eksperymentuję. Edited March 3, 2008 by harley94 Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted March 3, 2008 Author Share Posted March 3, 2008 Warka nr.6 Pils z warki nr.4 wyszedł jakiś dziwny.Jest bardzo mętny i ni cholery nie chce się wyklarować.Blg nie chce spaść poniże j 4*. Więc postanowiłem część zabutelkować a część zmieszać z warką nr.5. Odlałem 5l pilsa i 3l bursztynowego,zmieszałem(w winiarstwie nazywa się to chyba kupażowaniem)i całość zabutelkowałem.Powstał z tego "BOLKOWSKI MIESZANIEC",czyli warka nr.6 Zobaczymy co z tego wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted March 3, 2008 Author Share Posted March 3, 2008 (edited) Warka nr 7 "BOLKOWSKA PSZENICA" Zasyp: pilzneński-2,2kg pszeniczny jasny-2kg otręby owsiane-85g mąka pszenna-110g zacieranie całość wsypana do 12l wody o temp ok.45* przerwy: 30min.-44* 30min.-64* 25min.-72* 5min.76* wysładzanie 3x4l chmielenie: Maryka 20g w 5-tej min. gotowania wynik końcowy to 22l brzeczki o Blg11*,wygląda na to,że nauka na błędach nie idzie w las. drożdże safebrew wb-06 Jeżeli chodzi o otręby i mąkę,to proszę nie pytać dlaczego je dałem bo nie wiem.Były pod ręką akurat w takiej ilości,pomyślałem o surowcach niesłodowanych i dodałem je do słodu.Nadmienie,że nie zastosowalem żadnego kleikowania. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Edited March 3, 2008 by harley94 Link to comment Share on other sites More sharing options...
harley94 Posted March 27, 2008 Author Share Posted March 27, 2008 Warka nr.8 i nr.9 Zasyp: pilzneński-4kg monachijski-1kg wiedeński-1kg zacieranie w 14l wody 62*-40` 72*-15` 78*-filtracja chmielenie: marynka 30g-10` po zagotowaniu lubelski 20g-10` przed końcem gotowania Wyszło 22l brzeczki o gęstości 14,5Blg. Brzeczkę podzieliłem na dwie części i do każdej dodałem innych drożdży.Saflager S-23,gęstwa przechowywana w lodówce i suche drożdże z brewkita,lager lub ale.Niestety nie opisałem paczek i nie wiem jakie wylosowałem. Postanowiłem zrobić z tego dwie warki,ponieważ ryzyko zepsucia gęstwy było zbyt duże a nie chciałem wylać 20l piwa w kanał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now