Jump to content

To piwo zwali Cię z nóg

agrest

Recommended Posts

Ciekawe czy aby uzyskać 40% alkoholu zastosowali destylacje, bo jeżeli tak, to jest wódka a nie piwo, przynajmniej pod względem definicji. Ja miałem okazję spróbować Utopię (chyba ok. 27% alkoholu) i smakuje to jak koniak a nie jak piwo, chociasz w smaku jest dobre. Z tego co słyszałem to aby zrobić Utopię browar Sam Adams wychodował specjalne ?super-drożdże? które wytrzymują wysoką ilość alkoholu, a potem zamrozili piwo żeby podnieść alkohol do 27%.

Ciekawe jaki ma smak przy takim procencie.

Dostałem ostatnio Porterówkę, wymnieniłem się za 2 :):)

Jeszcze nie próbowałem. :)

Edited by zibi

a potem zamrozili piwo żeby podnieść alkohol do 27%.

można coś więcej na ten temat bo ja zawsze destylowałem :)

Nigdy tego nie robiłem' date=' ale z tego co rozumiem to po prostu warzysz coś mocnego jak Barley Wine albo Doppelbock, zamrażasz to i oddzielasz lód od niezamrożonego alkoholu. W ten sposób robią m.in. Eisbock.

W domowy sposób, zamrażasz to w plastikowej butelce i odwracasz dogóry nogami, mocne piwo ci ścieka, a woda zostaje w lodzie.

Zobacz to na tym wideo, zaczyna się od ok. 3 min:

[youtube']

Edited by scooby_brew

Przepraszam za tego typu określenie,ale innego nie znajduję... dla mnie DEBILIZM... Proszę Was o ile butelka Utopii (którą miałem okazję spróbować) jest przepiękna o tyle smak ma niewiele wspólnego z piwem... dlatego robienie piw mocniejszych już w ogóle do mnie nie przemawia.