Endriu Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 Witam Moje pierwsze pytanie na forum: czy gęstwa po drugiej fermentacji lagera (trzytygodniowej) nada się na zrobienie kolejnego lagera czy będzie za słaba? Sprawa jest pilna, bo jutro z rana zamierzam warzyć, a jak nie to trudno, robię co innego, bo nie mam sklepu na miejscu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 Spokojnie, choć wszystko zależy od tego, jak mocne było piwo. Niektórzy koledzy robią 5-6 pasaży na jednej gęstwie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endriu Posted January 22, 2017 Author Share Posted January 22, 2017 Chodziło mi o fermentancję cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 A ile masz tej gęstwy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 Ostatnio zlewając lagera do butelkowania też się nad tym zastanowiłem. Ale bez startera raczej nie ma co liczyć na odpowiedni start drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 (edited) Raz tak robiłem i wszystko wg mnie było ok. drożdże zebrałem po cichej fermentacji pilsa (21 dni burzliwej i 11 cichej) i zadałem na drugi dzień do marcowego 12 blg (warka nr 24 w zapiskach) ruszyło po kilkunastu godzinach. Ale mimo wszystko jeśli nie muszę to tak nie robię. Był to taki trochę eksperyment, a w zanadrzu miałem 1 saszetkę drożdży. Edited January 22, 2017 by darinho Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted January 23, 2017 Share Posted January 23, 2017 czy gęstwa po drugiej fermentacji lagera (trzytygodniowej) nada się na zrobienie kolejnego lagera czy będzie za słaba? Jeżeli dobrze rozumiem to fermentacja trwała 3 tygodnie, a po tym czasie zabrałeś piwo z nad drożdży. I jutro (to jest dzisiaj) chcesz użyć tej gęstwy ponownie. Więc, jeżeli gęstwa zebrana została np dzień przed warzeniem to lepszych drożdży nie dostaniesz. Lecz jeżeli gęstwa leżała te 3 tyg w słoiku w lodówce to lepiej ją sobie odpuść. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted January 23, 2017 Share Posted January 23, 2017 Jeżeli dobrze rozumiem to fermentacja trwała 3 tygodnie, a po tym czasie zabrałeś piwo z nad drożdży. I jutro (to jest dzisiaj) chcesz użyć tej gęstwy ponownie. Więc, jeżeli gęstwa zebrana została np dzień przed warzeniem to lepszych drożdży nie dostaniesz. Lecz jeżeli gęstwa leżała te 3 tyg w słoiku w lodówce to lepiej ją sobie odpuść. Trwała 3 tygodnie, ale cicha Do tego pewnie jeszcze burzliwa... Raczej tego nie widzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts