Grifter Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 (edited) Witam! Szukalem ale nie znalazlem... Przymierzam sie do pierwszego warzenia i w sumie na chwile obecna jedynym problemem jest dla mnie przygotowanie ~20litrow wody... (brak duzego gara) Tak sobie na szybko pomyslalem o patencie o ktory kiedys wspominal mi tata... Czy moge zagotowac wode w fermentatorze ? Tzn, pierw oczywiscie bym go wymyl + zdezynfekowal, potem zalal woda i zagotowal wode grzałka (taka z 2 zyletek ktore tez wczesniej by zostaly zdezynfekowane) ;-) Zestaw mam WES II, wiec dwa duze wiadra sa ;-) Edited February 18, 2010 by Grifter Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 :):lol:buzała tak ta grzałka sie nazywa 20l chcesz tym grzać nie da rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grifter Posted February 18, 2010 Author Share Posted February 18, 2010 dlaczego nie? 10 litrow wody w wiadrze gotuje to i 20 powinno dac rade... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gargh Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 Średnio rozumiem Twój problem... Po co chcesz gotować 20 litrów wody? Czy oprócz tego fermentora, masz jeszcze jakiś inny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 próbuj mam nadzieje ze ci się uda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grifter Posted February 18, 2010 Author Share Posted February 18, 2010 mam to: http://sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157 pierwsza warke chce zrobic z tego co dodaja do zestawu czyli: - nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg, - ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,2 kg, do tego dokupilem jeszcze ekstrakt slodowy sypany do butelek rozumiem ze jak wleje do fermentatora te ekstrakty slodowe (wczesniej podgrzane w wodzie i przegotowane) to trzeba to zalac woda... a ze wody bedzie potrzeba ze 20 litrow to srednio widze bieganie z garnkiem 5 litrowym no chyba ze zagotuje 4 razy wczesniej garnek 5 litrowy a przegotowana wode bede przechowywac w jednym z fermentatorow Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 Zamiast przegotowywać - uzupełnij wodą z biedronki. Będziesz miał od razy schłodzone. pzdr flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita "Inna opcja to rozpuszczenie ekstraktu i cukru w gorącej wodzie (wystarczy 5-8l) i gotowanie przez około 10 minut, następnie uzupełnienie zimną wodą do wymaganej objętości." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grifter Posted February 18, 2010 Author Share Posted February 18, 2010 czytalem cale wiki, aczkolwiek mimo wszystko bardziej ufam przegotowanej wodzie z kranu niz tej z biedronki chociaz jesli u was sie nic nie dzieje to czemu u mnie mialoby sie cos dziac... Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 16 warek z woda z biedronki. Zostało z tego ze 30 butelek, resztę wypilismy. Więcej zyskasz zacierając słód, niż gotując kranówkę. A pewno w wielu regionach lepsza woda z biedronki niż z kranu. Biedronka, bo u mnie było najbliżej, i najtaniej ( chyba poniżej 2 pln za 5l) flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
altoro Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 A w czym problem przegotować wodę w mniejszych garnkach dzień wcześniej i wlać do fermentatora żeby wystygła? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 Tzn, pierw oczywiscie bym go wymyl + zdezynfekowal, potem zalal woda i zagotowal wode grzałka (taka z 2 zyletek ktore tez wczesniej by zostaly zdezynfekowane) ;-) po co dezynfekować jeśli później będziesz to gotować ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 (edited) "Inna opcja to rozpuszczenie ekstraktu i cukru w gorącej wodzie (wystarczy 5-8l) i gotowanie przez około 10 minut, następnie uzupełnienie zimną wodą do wymaganej objętości." przy Brewkicie +ekstrat słodowy gotowanie jest niezbędne? no to ciekawe co mi wyjdzie ja tylko rozpuściłem i do wiadra hehe już w butelkach a tak poza tym to nie bardzo mi się chce w butelkach glukoza rozpuścic Edited February 18, 2010 by uups Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grifter Posted February 18, 2010 Author Share Posted February 18, 2010 anteks, w sumie masz racje tak jak pisalem czytam i sie ucze jak narazie uups, ja wole wode przegotowac, a przy Coopers'ie widzialem ze gosc wrzatkiem zalewal po przelaniu z puszek do fermentatora a potem do tego zimna woda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 19, 2010 Share Posted February 19, 2010 Temat gotowania wody w fermentorze już był dyskutowany. W UK powszechnie używa się samorobnego sprzętu. http://www.piwo.org/forum/t898-Konstrukcja-plastikowego-elektrycznego-bojlera-HLT-kotla-warzelnego-.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grifter Posted February 19, 2010 Author Share Posted February 19, 2010 Makaron, o i to jest bardzo dobry pomysl! ;-) Dzieki! ps. jak zaczne bawic sie w zacieranie to w zwiazku z tym ze potafie programowac mikrokontrolery bede staral sie zrobic automat do utrzymywania temp, automatycznego mieszania itd ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
agrest Posted February 19, 2010 Share Posted February 19, 2010 Taki kontroler zbudował już kolega Bolek. Poszukaj na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now