Jump to content

Gotowanie w fermentatorze ;-)


Grifter

Recommended Posts

Witam!

 

Szukalem ale nie znalazlem...

 

Przymierzam sie do pierwszego warzenia i w sumie na chwile obecna jedynym problemem jest dla mnie przygotowanie ~20litrow wody... (brak duzego gara)

 

Tak sobie na szybko pomyslalem o patencie o ktory kiedys wspominal mi tata... :)

 

Czy moge zagotowac wode w fermentatorze ?

 

Tzn, pierw oczywiscie bym go wymyl + zdezynfekowal, potem zalal woda i zagotowal wode grzałka (taka z 2 zyletek ktore tez wczesniej by zostaly zdezynfekowane) ;-)

 

Zestaw mam WES II, wiec dwa duze wiadra sa ;-)

Edited by Grifter
Link to comment
Share on other sites

mam to: http://sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157

 

pierwsza warke chce zrobic z tego co dodaja do zestawu czyli:

- nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg,

- ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,2 kg,

 

do tego dokupilem jeszcze ekstrakt slodowy sypany do butelek

 

rozumiem ze jak wleje do fermentatora te ekstrakty slodowe (wczesniej podgrzane w wodzie i przegotowane) to trzeba to zalac woda... a ze wody bedzie potrzeba ze 20 litrow to srednio widze bieganie z garnkiem 5 litrowym :)

 

no chyba ze zagotuje 4 razy wczesniej garnek 5 litrowy a przegotowana wode bede przechowywac w jednym z fermentatorow :)

Link to comment
Share on other sites

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

 

"Inna opcja to rozpuszczenie ekstraktu i cukru w gorącej wodzie (wystarczy 5-8l) i gotowanie przez około 10 minut, następnie uzupełnienie zimną wodą do wymaganej objętości."

Link to comment
Share on other sites

16 warek z woda z biedronki.

 

Zostało z tego ze 30 butelek, resztę wypilismy.

 

Więcej zyskasz zacierając słód, niż gotując kranówkę.

A pewno w wielu regionach lepsza woda z biedronki niż z kranu.

 

Biedronka, bo u mnie było najbliżej, i najtaniej ( chyba poniżej 2 pln za 5l)

 

flood

Link to comment
Share on other sites

Tzn, pierw oczywiscie bym go wymyl + zdezynfekowal, potem zalal woda i zagotowal wode grzałka (taka z 2 zyletek ktore tez wczesniej by zostaly zdezynfekowane) ;-)

po co dezynfekować jeśli później będziesz to gotować ?

Link to comment
Share on other sites

"Inna opcja to rozpuszczenie ekstraktu i cukru w gorącej wodzie (wystarczy 5-8l) i gotowanie przez około 10 minut, następnie uzupełnienie zimną wodą do wymaganej objętości."

przy Brewkicie +ekstrat słodowy

 

gotowanie jest niezbędne?

 

no to ciekawe co mi wyjdzie ja tylko rozpuściłem i do wiadra hehe już w butelkach a tak poza tym to nie bardzo mi się chce w butelkach glukoza rozpuścic

Edited by uups
Link to comment
Share on other sites

Makaron, o i to jest bardzo dobry pomysl! ;-)

 

Dzieki!

 

ps. jak zaczne bawic sie w zacieranie to w zwiazku z tym ze potafie programowac mikrokontrolery bede staral sie zrobic automat do utrzymywania temp, automatycznego mieszania itd ;-)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.