Sojer Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Z racji tego, że ostatnio trochę opowiadałem o Bożym Narodzeniu i pogańskich zwyczajach przejętych przez chrześcijan naszła mnie pewna myśl. Po wieczerzy wyjmę trochę siana spod obrusa, zrobię z niego dwa powrozy i obwiążę me sztobry wypowiadając zmodyfikowaną (nieco) wersję zaklęcia, które kilkadziesiąt lat temu funkcjonowało Żebyście tak plonowały, żebyście szyszek (prawidłowo owoców)więcej jak liści miały. W zasadzie siano używane było tylko do zaklinania drzew w sadach, ewentualnie do położenia na nim po trochu z każdej potrawy i podzielenia się nimi z bydłem. No to odnowię starą tradycję Link to comment Share on other sites More sharing options...
m44 Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 Okultysta! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 Podtrzymuje tradycje.Brawo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 Po wieczerzy wyjmę trochę siana spod obrusa, zrobię z niego dwa powrozy i obwiążę me sztobry wypowiadając zmodyfikowaną (nieco) wersję zaklęcia, które kilkadziesiąt lat temu funkcjonowało Żebyście tak plonowały, żebyście szyszek (prawidłowo owoców)więcej jak liści miały. Wkraczasz na śliski teren. Jeżeli nie zadziała - to po co to robic? A jeżeli zadziała.... to co lub kto to sprawi, i czego zechce w zamian? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted December 19, 2007 Author Share Posted December 19, 2007 Wkraczasz na śliski teren. Jeżeli nie zadziała - to po co to robic? A jeżeli zadziała.... to co lub kto to sprawi, i czego zechce w zamian? Kto? Słońce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted December 23, 2007 Share Posted December 23, 2007 To co planujesz jest staroświecki. Ale ja też będąc dzieckiem obwiązywałem prowiąsłem jabłonie w sadzie i groziłem im siekierką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted December 25, 2007 Share Posted December 25, 2007 Ja tam zawsze zbieram łuski z karpia i chowam do portfela. I już od wielu lat mam trochę kasy. I to mi wystarcza do życia i warzenia piwa. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts