Jump to content

Bożonarodzeniowe tradycje

Sojer

Recommended Posts

Z racji tego, że ostatnio trochę opowiadałem o Bożym Narodzeniu i pogańskich zwyczajach przejętych przez chrześcijan naszła mnie pewna myśl.

Po wieczerzy wyjmę trochę siana spod obrusa, zrobię z niego dwa powrozy i obwiążę me sztobry wypowiadając zmodyfikowaną (nieco) wersję zaklęcia, które kilkadziesiąt lat temu funkcjonowało Żebyście tak plonowały, żebyście szyszek (prawidłowo owoców)więcej jak liści miały.

W zasadzie siano używane było tylko do zaklinania drzew w sadach, ewentualnie do położenia na nim po trochu z każdej potrawy i podzielenia się nimi z bydłem.

No to odnowię starą tradycję :)

Po wieczerzy wyjmę trochę siana spod obrusa, zrobię z niego dwa powrozy i obwiążę me sztobry wypowiadając zmodyfikowaną (nieco) wersję zaklęcia, które kilkadziesiąt lat temu funkcjonowało Żebyście tak plonowały, żebyście szyszek (prawidłowo owoców)więcej jak liści miały.

Wkraczasz na śliski teren. Jeżeli nie zadziała - to po co to robic? A jeżeli zadziała.... to co lub kto to sprawi, i czego zechce w zamian?