Skocz do zawartości

Warzenie piwa na działce ogrodniczej


Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Kilka warek na działce zrobione przez 2 lata.

Niestety, jedna ich wada, to zbyt wysokie BLG końcowe, piwa wychodzą zbyt słodkie (z 12-13 blg schodzi do 4-5 blg) - prawdopodobnie to wina zbyt dużych wahań temperatury w domku, szybko się nagrzewa w dzień, w nocy temperatura spada. Możliwe też, że zacier zbyt mocno się nagrzewa - do tej pory maiłem zwykłą kuchenkę gazową, taboret ma większą moc ...

Muszę zrobić pojemnik ze styropianu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • elroy zmienił(a) tytuł na Warzenie piwa na działce ogrodniczej

Ostatni kolsch zatrzymał się na 4,5 - 5 blg (na FM42 Stare nadreńskie, 3 tygodnie fermentacji), po dodaniu nowych drożdży (suche Gozdawy OGA9 rozsypane po powierzchni) zeszło poniżej 3 blg.

Dla mnie ewidentnie leniuchują przez wahanie temperatury - koniczna lodówka ze styropianu.

Chyba, że ktoś ma inne uwagi ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.