Skocz do zawartości

Fermentor stożkowy Ss brewtech


Wobor

Rekomendowane odpowiedzi

Mały off topic na temat CO2.
Gdzie kupiłeś butlę i osprzęt?
Gdzie ją nabijasz? Gazem technicznym czy są punkty ze spożywczym?
Jaką najlepiej pojemność kupić?
Jaki reduktor i skąd?
Jak podpinasz do fermentora?

Co prawda nie mam unitanka, ale chciałbym podpiąć CO2 do Chronicala 14g BME, żeby móc szybciej butelkować i zmniejszyć utlenienie przy schładzaniu i butelkowaniu.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to że butla musi mieć płaskie dno (tlenową kupiłem z okrągłym) a reduktor pozwalać ustawić ciśnienie 2-2.5 psi czyli około 0.15 bar.
W przyszłości pewnie tę samą butlę wykorzystałbym do kegeratora lub unitanka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Stefkowy Dzwoniec

 

A więc:

Butle i reduktor na allegro, tlen jak i CO2 nabijam w Wilkszynie (widzę, że jesteś z Wro, stacja Gazela nie wymieniają butli tylko uzupełniają to co się przywiezie, 15min płatność na sąsiedniej stacji benzynowej tej firmy i po temacie, takiej opcji szukałem i z niej korzystam mimo odległość) jest to gaz techniczny kilka razy już nabijałem i nie zauważyłem negatywnych skutków. 

 

Kupiłem 2l i jest to zdecydowanie za mało, teraz brałbym 8l, przy rozlewie beergunem zużycie CO2 jest bardzo duże. 

 

Reduktory:

CO2

Tlen

Dokładnie te dwa posiadam od tych sprzedawców, tlenowy po jednym użyciu reklamowałem bo po pierwszym uruchomieniu nie dało się zablokować przepływu cały czas puszczał tlen ale wymienili i działa. 

 

Do tanku podpinam poprzez kamień zwykłym wężem z marketu firmy cellfast, wcześniej opalam króciec i dezynfekuję alkoholem. 

 

Co do dna to bez różnicy tlenową też mam z okrągłym CO2 z płaskim. Tlenową trzeba przytrzymać i na tym kończą się różnice, czyli można powiedzieć mniejsza wygoda użycia. 

 

Off Piłem chyba Twoje piwo z depozytu coś kojarzę po nicku??

DSC_0473.JPG

DSC_0474.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cześć,

zamierzam dołączyć do użytkowników unitanków SS Brewtech (>150 warek w wiadrach i chyba już czas najwyższy pożegnać się z plastikiem! :))

 

Zastanawiam się jaki unitank wybrać - 14 gal, czy 1/2 bbl. W specyfikacji 14-tki piszą, że jest przeznaczony do 10 galonowych warek (ok. 38 litrów). 1/2bbl może mieścić do 15,5 gal (ok. 59 litrów.).

W tej dyskusji zdaje się @pmzs pisze, że w 14-tce mieści 47 litrów! Czy nie za mało miejsca zostaje na pianę?

 

Moje warki mają 45-50 litrów... więc chyba muszę kupić 1/2 bbl... albo się ograniczać do max 45 (trochę szkoda gdy można zrobić więcej ;))

 

Co radzicie? Różnica w cenie to 200 dolców...

Gdzie kupowaliście sprzęt? Na co warto zwrócić uwagę?

Czy zestaw do chłodzenia FTS jest niezbędny jeśli będę chciał używać jakiejś zewnętrznej chłodziarki?

 

pozdrawiam

Zig

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupuj 1/2 teraz też brałbym, 45 na miękko wchodzi, 47 zależy od fermentacji albo wywali APRV albo nie, różnie bywało, kupowałem w UK The Malt Miller. FTS szkoda kasy, jak kupisz to powiem Ci co i jak, żeby ogarnąć sterowanie za 30zł z przesyłką? tam gdzie kupowałem różnica to 500zł więc jak chcesz. Po 4 dniach tank był u moich drzwi, cały i zdrowy❤️

FB_IMG_1576622097780.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki @pmzs!

Kombinuję jeszcze czy przesyłka z USA będzie dobrą alternatywą... choć jak widzę trzeba sporo zapłacić za wysyłkę i dodatkowe opłaty (cło, vat)... a rozumiem, że The Malt Miller wysyła gratis i bez dodatkowych kosztów?
No i Brewtech nie wysyła do Europy, więc trzeba by szukać innych sklepów.

 

Ten regulowany zawór APRV jest wart zakupu? Wydaje mi się, że tak, ale nie ma jak to podpytać praktyka ;)

 

Planuję jeszcze dokupić CIP, kółka, Tri-clam reduktor z 6 na 3 cala (do mycia CIPem bez chłodnicy)... no i chyba ten zawór APRV z przyłączami. Coś jeszcze będzie potrzebne?

 

Ta sprężyna do nalewania się przyda? https://www.ssbrewtech.com/collections/accessories/products/pig-tail

Zdaje się że można podpijać piwo w trakcie nagazowywania, żeby sprawdzić czy wszystko jest OK...

 

pozdrawiam

Z

Edytowane przez Zig
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z USA ?? ciężki temat, dlatego wybrałem brytoli. 

Chyba wysłali gratis, nie pamiętam. Regulowany zawór spoko możesz ustawić szybko i precyzyjnie ciśnienie na tamtym bez skali pewnie metodą prób i błędów też da radę, najwyżej nanieść podziałkę i po sprawie ale ten większy ładniej wygląda?? plus do przeróbki jest PRV fabryczne ciśnienie ma do 0,9 bar więc mało do gazowania, ja podbiłem sobie do 1,9 bar wtedy dopiero zaczyna puszczać w razie jakichś awarii APRV. Zestaw APRV jest kompletny nie musisz nic dokupować. Spirali do próbek nie mam ale gdy chcę pobrać próbkę spuszczam ciśnienie do 0,3 bar i ładnie się leje z pianą jak śmietana?, kula ? CIP spoko myję z chłodnicą zamontowaną i wszystko jest domyte na błysk (posty wyżej ? pokazałem). Z potrzebnych rzeczy to tri-clam choinka ? na wąż 1 1/2cala do dolnego zaworu (mycie, spust drożdży), tri-clam z choinką na wąż 12mm do górnego zaworu dla rozlewu, sterowniki, schladzarka, beergun, pompa itd. Na filmie lane dla celów beer-porn? normalnie da się nalać bez tak dużej piany. 

Edytowane przez pmzs
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super, dzięki :)

Te złączki to chyba na 1 i 1/2 cala? (nie ma 1,5 calowych).

 

Schładzarka, sterowniki, pompa to już krajowe zakupy?

 

Zacna piana ;)

Zawsze nagazowujesz, czy zdarza Ci się też jakoś refermentować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jasne, szybciej napisałem niż pomyślałem, ale jakby nie patrzeć 1 i 1/2 to 1,5?? reszta zakupów krajowa. Zawsze nagazowuję, staram się naturalnie ale jak mało to dobijam z butli. Refermentacja to kastracja???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam użytkowników SS - mam tylko jedna uwagę skoro robicie piwka w tym systemie to czujecie różnicę tym bardziej na unitankach ale jak się wchodzi w tą technologie trzeba pomyśleć o rozlewie izobaryczne myśmy to przerabiali. Dziś mamy już browar duże tanki w zasadzie podobne problemy co w ss -ach. Jeśli macie znajomych spawania kwasowki zamontujcie sobie pułapki do chmieli i kupcie nalewali izobaryczne. SS - y to wstęp do warzenia w zasadzie profesjonalnego. Dziś w fermentorze robię propagację drożdży i nie mamy wpadek.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z problemów/minusów to powiedziałbym o autolizie/złej kondycji drożdży w kolanku na dnie stożka. Najgorzej jest latem, zimno z objętości zbiornika tam nie dociera. Najlepiej odbierać drożdże codziennie aby unikać niepożądanych posmaków. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Beer Makers napisał:

 jak się wchodzi w tą technologie trzeba pomyśleć o rozlewie izobaryczne myśmy to przerabiali.

....

zamontujcie sobie pułapki do chmieli i kupcie nalewali izobaryczne.

 

Mógłbyś coś więcej napisać na temat tych rozwiązań? Jakieś linki?
Taki nalewak to zdaje się duży wydatek - raczej dla większego biznesu...

Chodzi Ci o takie rozwiązanie do chmielenia?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Filtr do wody w obudowie plus gruby wkład żeby fajnie leciało wystarczy jako "pułapka" na chmiel. @Beer Makers w trakcie rozlewu obracałeś cały zawór z rurką wewnątrz tanku czy od początku montowaleś ze skierowana do góry? Mam problem z klarownoscią na tym sprzęcie i tutaj upatruję błędu. Leżakowanie w 1,5°C przez 3tyg i dalej mętne? na wiadrach miałem bardzo czyste tutaj nie mogę tego osiągnąć, drożdże spuszczam kilka razy i nic to nie daje. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

 

To o czym pisałem w wersji na duże tanki wygląda mniej więcej tak;

 

https://www.reddit.com/r/TheBrewery/comments/dozou5/topoftank_hop_doser_for_dry_hopping/

 

 

 

czyli wsypujemy chmiel do tego pojemnika przedmuchujemy go CO2 i otwieramy zawór aby nam wleciał do środka, wiadomo robimy to kiedy chcemy, w ss-ach możemy wykorzystać poprostu rurę z kwasówki i wspawać podpięcie do Co2, @pmzsco do klarowania to przerobiłem unitank i dałem 16 m przewodu i nie miałem problemu ale zrobiłem sobie taki koszyk wokół rurek schładzających z siatki kwasowej i do środka wrzucałem chmiele.

 

 

Co do nalewaków izobarycznych znalazłem taki "niestety" w Szwajcarii służy mi do dziś zlałem kilka tysięcy butelek piwa przez niego. 

 

na insta popatrzcie sobie na

pslomiany2017

Obserwuj
 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

 

To o czym pisałem w wersji na duże tanki wygląda mniej więcej tak;

 

https://www.reddit.com/r/TheBrewery/comments/dozou5/topoftank_hop_doser_for_dry_hopping/

 

 

 

czyli wsypujemy chmiel do tego pojemnika przedmuchujemy go CO2 i otwieramy zawór aby nam wleciał do środka, wiadomo robimy to kiedy chcemy, w ss-ach możemy wykorzystać poprostu rurę z kwasówki i wspawać podpięcie do Co2, @pmzsco do klarowania to przerobiłem unitank i dałem 16 m przewodu i nie miałem problemu ale zrobiłem sobie taki koszyk wokół rurek schładzających z siatki kwasowej i do środka wrzucałem chmiele.

 

 

Co do nalewaków izobarycznych znalazłem taki "niestety" w Szwajcarii służy mi do dziś zlałem kilka tysięcy butelek piwa przez niego. 

 

na insta popatrzcie sobie na : pslomiany2017 tam wrzucałem jakieś filmiki i inne rzeczy, wracając do ss'ów przy tym systemie najwięcej walczyłem z utlenianiem bo w refermentacji to może nie jest taki problem - pomogło mi to że przy zlewaniu piwa przed zakapslowaniem dawałem kroplę bardzo gorącej wody żeby mi delikatnie wypieniło piwo. Chodziło mi o to by piana wyrzuciła powietrze.

 

 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

51 minut temu, Beer Makers napisał:

 

@pmzsco do klarowania to przerobiłem unitank i dałem 16 m przewodu i nie miałem problemu ale zrobiłem sobie taki koszyk wokół rurek schładzających z siatki kwasowej i do środka wrzucałem chmiele.

 

 Nie bardzo rozumiem o czym piszesz, jaki przewód? Ja nie chmielę na zimno, zwyczajny lager/pils nie jest klarowny po miesiącu w 1,5°C, a po przelaniu do butelek na dnie warstwa drożdzy jak przy refermentacji o to mi chodzi i jak tego uniknąć. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Beer Makers napisał:

No tak trochę się zapędziłem, dolniaki klarowałem karukiem trzeba go tylko dobrze wymieszać z piwem zawsze się sprawdzało

To wtedy gęstwa do wylania, czyli miałeś to samo czy nie próbowałeś zwykłego długiego leżakowania dla klarowności, obracania rurki itd?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, Beer Makers napisał:

Ja to robiłem w bright tanku, gęstwę zawsze i tak wylewałem. Piwo fermentowało w fermentorze a potem przelewałem do bright tanka. Kręcilem drożdze z White Labsa.

Więc podsumowując nie da się zrobić przyzwoicie klarownego piwa w tanku (mi się do tej pory to nie udało).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam zamiar puścić całą zawartość tanku w obiegu zamkniętym przez ziemię okrzemkową, a następnie spasteryzować może to mi pomoże albo przełknę to, że jest mętne i już ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Sprzęt dotarł, już się fermentuje pierwsza warka...

 

image.thumb.jpeg.a116e2bc4c9b1075910325a7d2863704.jpeg

 

@pmzs dasz znać jak ogarnąłeś sterowanie schładzarką? Zdaje się że też kupię LIndra, bo nic innego za podobne pieniądze nie mogę znaleźć.

 

Sprzęt jest wysokiej klasy, nie ma się do czego przyczepić... oprócz oczywiście ceny ;).

Na razie wszystko gra, miałem tylko problem z ustawieniem APRV - wychlapywał mi wodę. Ustawiałem max 0,4 bara, ostatecznie zostawiłem na minimalnym 0,2 (bo fermentuje się lekka IPA, a z tego co wiem to fermentacja pod ciśnieniem służy bardziej lagerom). W końcu APRV się uspokoił i teraz bąbelkuje jednostajnie, bez 'pierdów' ;)

 

pozdrowienia!

Z

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co można jeszcze zrobić ? kupić schładzacz używany zwykły podblatowy i zalać go glikolem i dać elektronikowi sterownik do przeróbki aby schładzał na -7 C. wszystko nie będzie kosztowało więcej niż 1000 pln dodatkowo masz większy zbiornik na glikol chyba ze 2 x niż w oryginalnym schładzaczu glikolowym. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.