Jump to content

FERMENTACJA CICHA


Recommended Posts

Po pierwsze czemu temat capslockiem pisany?

Po drugie nie istnieje nic takiego jak fermentacja cicha -to sztuczny podział stworzony przez piwowarów, bardzo szkodliwy często. Temat poruszany na forum tyle razy, że aż wyszukiwarka jęknęła "Dlaczego mnie nie użyłeś?" Znaków zapytania nie widzę więc nie wiem na co zbytnio mam odpowiedzieć. Ty masz 10 lat, że wysłowić się nie potrafisz? Drugi temat i nie wiadomo o co chodzi... Ale spróbuje odpowiedzieć:

 

Jak się ma fermentacja cicha do rodzajów drożdży i temperatury fermentacji

 

Nijak się ma. Drożdże to nie komputery nie są zaprogramowane konkretne szczepy czasowo by w danym momencie i temp. dać piwowarowi do zrozumienia "To czas na cichą Panie przelej nas"

 

ile to ma trwać

Tyle ile potrzeba i sobie piwowar wymyśli.

 

piwo dolnej fermentacji trzymam około 4-5 tygodni a górnej fermentacji około 3 tygodni.

Bardzo ładnie i prawidłowo.

 

Sprecyzuj o co Ci chodzi.

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.