Jump to content

Infam, #73 Milk Stout


kopyr

Recommended Posts

Ekstrakt: 13/15°Blg

Warzone: 07.11.09

Rozlew: 04.12.09

 

Piana: średnioobfita, beżowa, drobna, redukuje się do solidnej obrączki.

Kolor: czarny, ale pod światło rubinowe refleksy.

Wysycenie: średnie, jak na ten styl odrobinę zbyt wysokie.

Zapach: słaby, chyba trochę czekoladowy.

Smak: w życiu bym nie wpadł na to, ze to milk. Oatmeal stout - ok, ale milk? :P Oczekiwałem znacznie wyższej słodyczy. Jest za to fajna gorzka czekolada, goryczka średnia, leciutka kwaskowość. Generalnie piwo bardzo dobre, ale w ciemno bym nie zgadł, że to milk stout. Laktoza objawia się dopiero jak się wie, że być powinna, w postaci takiej delikatnej aksamitności.

Opakowanie: eta w tym samym stylu, co na Hellesie i takież moje uwagi.

 

Piwo bardzo dobre, ale w życiu bym się nie domyślił, że to milk stout, a przecież laktozy nie było znowu tak mało (2°Blg). Wydaje mi się, że słodycz może się ujawnić z leżakowaniem. Miałem tak kiedyś ze swoim milkiem.

Edited by kopyr
Link to comment
Share on other sites

Czekałem z niecierpliwością na ocenę. Bardzo mi na niej zależało. Wiadomo dlaczego. Czy przypadkiem nie konfrontowałeś tego ze swoim milkiem???

Sprowadziłeś mnie na ziemię. Przedkładam jednak tego milka nad monachijskie (oczywiście jeśli chodzi o "pijalność w ramach stylu"). Jednym słowem jeśli obydwa zwalazłyby się we własnych kategoriach pod oceną jury to dawałbym więcej milkowi.

Mam zaległości, nie spróbowałem jeszcze żadnego Twojego piwa :rolleyes:

A co ma powiedzieć Dori, Marusia, Coder, czy Hasintus, nie mówiąc o Staśku, Flood'zie, Yemu, Terry'm...

Link to comment
Share on other sites

Czekałem z niecierpliwością na ocenę. Bardzo mi na niej zależało. Wiadomo dlaczego. Czy przypadkiem nie konfrontowałeś tego ze swoim milkiem???

Sprowadziłeś mnie na ziemię. Przedkładam jednak tego milka nad monachijskie (oczywiście jeśli chodzi o "pijalność w ramach stylu"). Jednym słowem jeśli obydwa zwalazłyby się we własnych kategoriach pod oceną jury to dawałbym więcej milkowi.

Wiesz, w ogóle podstawowy problem jest taki, że oprócz własnego, to piłem jeszcze tylko milk stouta weny. Nie dane mi było wypić żadnego komercyjnego przykładu. Aczkolwiek formułując swoje opinie posiłkowałem się klasyfikacją BJCP, która mówi "Średnia do wysokiej słodkość". No to tutaj odnosząc się też do innych ciemnych piw bym powiedział, że słodkość była średnia do niskiej. Nie wiem po prostu na ile jury będzie oczekiwało tej laktozy. Wg mnie, żeby mówić o milk stoucie i polecać go np. kobietom, jako zdecydowanie inne niż dry stout piwo, to on musi być wyraźnie słodki.

 

Jest jeszcze jedna sprawa, o ile Helles do czerwca może stracić, to Milk IMO może zyskać.

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem po prostu na ile jury będzie oczekiwało tej laktozy.

U mnie w piwie 0' date='75 kg laktozy na dwadzieścia-parę litróe i brak słodkich posmaków, bardziej kwaskowate.[/quote']

mój milk stout ma 0,6kg/20l i też dla mnie nie czuć z bardzo tej laktozy, jak bym spróbował i nie wiedział, że tam jest to bym w życiu nie poznał

Link to comment
Share on other sites

Też piłem to piwo.

Podobne do mojego, ale sam dodatek laktozy jakoś mi nie odpowiada. Ale bardzo byłem ciekaw tego wykonania.

 

Piana średnia, szybko znikająca.

Kolor czarny, światło nie przechodzi.

Nagazowanie średnie.

W zapachu kawowe.

W smaku kwaskowate, palone, nachmielone i słodkie (tak po kolei).

Opakowanie super.

 

Dzięki za piwo.

Link to comment
Share on other sites

Ja również piłem to piwo.

 

Piwo ta bardzo mi smakowało. Ale ja w ogóle uwielbiam stouty więc mogę być nieobiektywny :cool: Był to mój pierwszy "milk stout" więc też ciężko odnieść się do jego "milkowatości" skoro nie mam porównania. Z pewnością słodycz nie była na tyle wyraźna, bo nie zwrócilem na nią większej uwagi.

Ogólnie tak jak pisałem - wypilem piwo ze smakiem, dobry stout :lol:

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem po prostu na ile jury będzie oczekiwało tej laktozy.

U mnie w piwie 0' date='75 kg laktozy na dwadzieścia-parę litróe i brak słodkich posmaków, bardziej kwaskowate.[/quote']

mój milk stout ma 0,6kg/20l i też dla mnie nie czuć z bardzo tej laktozy, jak bym spróbował i nie wiedział, że tam jest to bym w życiu nie poznał

Ja dałem tak samo-1,5kg/50l(czyli 0,6/20l)-jednak u mnie ta slodycz jest mocno wyczuwalna.Ciekawostką jest,że moja żona,która stoutów nie znosi,milka nie tylko toleruje,ale często się o niego upomina(muszę odłożyć kilka butelek,bo nie zostanie nic do czerwca :cool: )

A piwo Infama było b.dobre,jednak jak wszyscy piszą mało "milk" :lol:

Edited by szop007
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.