Jump to content

Infam, #72B Irish Red Ale

Pieron

Recommended Posts

Piana drobna, gęsta, ale średnio trwała.

Kolor czerwony a piwo klarowne.

Nagazowanie prawidłowe.

W smaku słodowo owocowe z lekkim nachmieleniem.

Dzięki za możliwość spróbowania. :lol:

• 1 month later...

Ekstrakt 13°Blg, alkohol 5,3% alk.

Skład: słód pilzneński(75%), s. monachijski(5%), carapils(9%), melanoidynowy(1%), cristal(2%), caraaroma(2%), płatki jęczmienne(3%), płatki owsiane(3%).

Piana: średnioobfita, redukująca się do warstewki.

Kolor: jaśniejszy niż się spodziewałem, duuużo jaśniejszy niż na fotce pierona, raczej bursztynowy, niż czerwony lub rubinowy. Jak dla mnie zbyt jasny.

Wysycenie: prawidłowe, średnie, w kierunku niskiego.

Zapach: przyjemnie owocowe. Tym, czego mi brakuje (choć nie jestem ich miłośnikiem), są aromaty słodowe i karmelowe. Pachnie jak jasne ale.

Smak: nieco zbyt kwaskowe i zbyt jasne w smaku, jeśli wiecie o co mi chodzi. Brakuje tu nut karmelowych, słodowych, a nawet nieco ciemnosłodowych. Gdyby nie etykieta, to w życiu bym nie obstawił IRA. Goryczka średnia, wytrawne, z owocowymi posmakami.

Opakowanie: bardzo fajna etykieta, podany skład, wszelkie informacje, a nawet facjata piwowara :beer:.

Za jasne i w kolorze i w smaku. Oczywiście jak na styl, bo generalnie jest smaczne.

Dzięki wielkie za ocenę. Z czeluści piwnicy muszę wygrzebać jakąś butelczynę, bo zbyt łaskawi jesteście. Napewno zgodzę się z jednym, ta facjata na etykiecie - to niekwestionowany walor ;-)

Tak bardziej na poważnie. Dawno nie piłem tego piwa. Na początku zapowiadało się korzystnie. Z tego, co pamiętam to nieco ubywało z czasem (nie wiem w jakim stopniu).

Co do koloru i posmaków karmelowych - wzorowałem się na swoim przepisie sprzed chyba trzech lat, jako w pewnym wymiarze wykładniku tego, czego się chciałem spodziewć po tamtej ocenie. Ale większość jest jednak zdania, że "to taki trochę jasny red jak na reda".