michal9890 Posted March 17, 2017 Share Posted March 17, 2017 Witam Podjąłem próbę zrobienia piwa z owocami mango, ananasem i może słodkiej pomarańczy. Mam pytanie odnośnie dodawania tych owoców. Póki co kupiłem świeże owoce, zblendowałem i zamroziłem. Czy wrzucić te owoce tylko wymrożone czy lepiej je rozmrozić, doprowadzić do wrzenia w garnku, schłodzić i dodać na cichą? Zrobiłbym tak: na cichą dodał owoce, po 10 dniach chmiel na zimno i po kolejnych 5 dniach rozlew. Czy tyle czasu wystarczy? ATizequeM 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dwesoly Posted March 17, 2017 Share Posted March 17, 2017 Jeżeli wrzucisz owoce na cichą, to wznowisz fermentację, gdyż, ponieważ, bo mają w sobie cukier. Cyba nie zostaje nic innego jak wrzucić na burzliwą, lub po zakonczeniu fermentacji spasteryzować piwo razem z owocami/sokiem i nagazować sztucznie. Też się zastanawiam jak dodać owoce żeby było dobrze, ale nic lepszego nie mogę wymyślić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 17, 2017 Share Posted March 17, 2017 Jeżeli wrzucisz owoce na cichą, to wznowisz fermentację, gdyż, ponieważ, bo mają w sobie cukier. Cyba nie zostaje nic innego jak wrzucić na burzliwą, lub po zakonczeniu fermentacji spasteryzować piwo razem z owocami/sokiem i nagazować sztucznie. Też się zastanawiam jak dodać owoce żeby było dobrze, ale nic lepszego nie mogę wymyślić.I co z tego, że wznowi fermentację? Owoce najlepiej dodać właśnie na cichą. Czekasz z 2-4 tygodnie aż przefermentują i wszystko. Co do pytania autora - jak doprowadzisz do wrzenia to Ci wniosą inne aromaty, raczej bardziej kompotowe i mniej przyjemne. Jak wrzucisz tylko rozmrożone to ryzykujesz infekcją. Polecam mimo wszystko zaryzykować, bo ciężko tu wymyślić jakiś złoty środek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Świercz Posted March 17, 2017 Share Posted March 17, 2017 Ja wrzuciłem 2,5 kg malin mrozonych do swojego berlinera I jest super efekt. Jakichś wiekszych oznak wznowienia fermentacji nie zauważyłem. Piwo stało chyba z 10 dni z owocami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted March 17, 2017 Share Posted March 17, 2017 Ja wrzuciłem 2,5 kg malin mrozonych do swojego berlinera I jest super efekt. Jakichś wiekszych oznak wznowienia fermentacji nie zauważyłem. Piwo stało chyba z 10 dni z owocami. Maliny w całości? czy blenderowałes? Co do dodania owoców, teoretycznie po zamrożeniu bakterie powinny byc zabite więc bez problemu możesz dać prosto do wiadra. Ja raz dodawałem kiwi które wcześniej zagotowałem (zapach kompotu) dodałem na cichą. Jedyne co bym teraz poprawił to klarowałbym wszystko żelatyną przed butelkowaniem, ponieważ część owoców przeszło do butelek i miałem gushing. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Świercz Posted March 17, 2017 Share Posted March 17, 2017 Całe, prosto z paczki. Ja nie klarowałem niczym I jest przejżyste. Lekko zamglone. Przed butelkowaniem, zlalem piwo do drugiego wiadra przez druciak do mycia naczyń. A potem gdy już wiedziałem ile ostatecznie mam piwa do zabutelkowania, zlałem do wiadra z kranikiem I z syropem do refermentacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9890 Posted March 18, 2017 Author Share Posted March 18, 2017 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Wrzucę więc na cichą mrożone owoce Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie Posiadam ksylitol do dosłodzenia piwa. Można go dodać przy rozlewie do normalnego syropu cukrowego? Czy dodać na cichą razem z owocami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Świercz Posted March 18, 2017 Share Posted March 18, 2017 A po co ten ksylitol? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralphinistrator Posted March 18, 2017 Share Posted March 18, 2017 Zapewnie do podniesienia poziomu slodkosci piwa. Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9890 Posted March 18, 2017 Author Share Posted March 18, 2017 Tak dokładnie, chciałem aby piwo było słodkie Owoce które mam są dość kwaśne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralphinistrator Posted March 18, 2017 Share Posted March 18, 2017 Ja do miodowego dodawalam tak jak Ty chcesz to zrobic czyli do syropu glukozowego. Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Świercz Posted March 18, 2017 Share Posted March 18, 2017 Nie lepiej zatrzeć na słodko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9890 Posted March 18, 2017 Author Share Posted March 18, 2017 Zacierałem na słodko w 68C Ale trochę jeszcze ksylitolu chciałem dodać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted March 18, 2017 Share Posted March 18, 2017 Zawsze możesz dosłodzić po burzliwej. Zdegustujesz i ocenisz czy nie jest zbyt wytrawne, potem zdecydujesz. BTW. Powitać ziomalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted March 18, 2017 Share Posted March 18, 2017 nie trzeba doprowadzać do wrzenia że by spasteryzować, mrożenie zabija zarazy ale podobno takie przemysłowe czyli szybkie i do bardzo niskiej temperatury, jeśli owoce były zbierane i samodzielnie zamrażane w normalnej zamrażarce podobno jest duża szansa że coś tam śpi w nich, gdzieś tak wyczytałem, ale maliny dawałem i odpukać było ok, a maliny mają dużo więcej na sobie jak takie mango które obiera się ze skóry widać to doskonale jak się zostawi je latem ile czasu potrzeba że by pleśń się pojawiła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9890 Posted March 19, 2017 Author Share Posted March 19, 2017 Dziękuję za porady i witam kolegę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof Szwajka Posted March 19, 2017 Share Posted March 19, 2017 Co do dodania owoców, teoretycznie po zamrożeniu bakterie powinny byc zabite więc bez problemu możesz dać prosto do wiadra. Bakterie całkiem nieźle się mają w niskich temperaturach. https://www.youtube.com/watch?v=hAOnIEdaClI Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9890 Posted March 19, 2017 Author Share Posted March 19, 2017 Trzeba będzie zaryzykować bo innej metody nie widzę Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie Czy nie zaszkodzi drożdżom jak wrzucę prawie 2,5kg zamarznietej pulpy owocowej? Nie będzie później problemu z nagazowaniem? Może zostawić trochę drożdży na cichej fermentacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raban19 Posted March 19, 2017 Share Posted March 19, 2017 Ja co nie wrzucam to staram się aby to nie odbiegało za bardzo temperaturą od temperatury brzeczki. Ostatnio dodawałem cytryny do swojego piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9890 Posted March 19, 2017 Author Share Posted March 19, 2017 (edited) Raban19 W jaki sposób dodałeś te cytryny do piwa? Na cichą też po mrożeniu? Edited March 19, 2017 by michal9890 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted March 20, 2017 Share Posted March 20, 2017 A nie lepiej było wrzucić świeże owoce? Mrożenie nie zabije bakterii a stracą na pewno sporo aromatu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 21, 2017 Share Posted March 21, 2017 Mrożenie nie powoduje żadnych strat aromatu, za to rozbija ściany komórkowe i ułatwia drożdżom dostęp do cukrów. krisangel 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.