Jump to content

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do mojego pierwszego stoutu. Docelowo mają być zastosowane ekstrakty słodowe oraz ziarno. W planach wygłada to tak:

 

1. Ekstrakt słodowy płynny, ciemny Bruntal - 1,7kg

2. Ekstrakt słodowy płynny, jasny  Bruntal - 1,7kg

3. Słód czekoladowy ciemny 1100 EBC - 250 gr.

4. Jęczmień palony - 250gr.

 

5. Chmiel Marynka 25 gr. - 30min.

6. Chmiel East Kent Goldings 30 gr. - 10 min.

 

- Chciałbym najpierw wsypać słód czekoladowy i jęczmień palony do siateczki i "zatrzeć" w ok. 64 stopniach przez jakieś 30 minut.

- Po wyjęciu ich z brzeczki wlać oba ekstrakty.

 

Proszę o pomoc doświadczonych!

Czy te słody zadać ześrutowane czy całe???

Chciałbym Uzyskać solidną palność i smak, dlatego planuję zadać ziarno na początek. Czy przyniesie to jakiś efekt???

W końcu te słody są prawie nie ekstraktywne.

 

Co o tym sądzicie?

 

Dzięki!!!

Edited by Wingman
Link to comment
Share on other sites

Witam,

przymierzam się do mojego pierwszego stoutu. Docelowo mają być zastosowane ekstrakty słodowe oraz ziarno. W planach wygłada to tak:

 

1. Ekstrakt słodowy płynny, ciemny Bruntal - 1,7kg

2. Ekstrakt słodowy płynny, jasny  Bruntal - 1,7kg

3. Słód czekoladowy ciemny 1100 EBC - 250 gr.

4. Jęczmień palony - 250gr.

 

5. Chmiel Marynka 25 gr. - 30min.

6. Chmiel East Kent Goldings 30 gr. - 10 min.

 

- Chciałbym najpierw wsypać słód czekoladowy i jęczmień palony do siateczki i "zatrzeć" w ok. 64 stopniach przez jakieś 30 minut.

- Po wyjęciu ich z brzeczki wlać oba ekstrakty.

 

Proszę o pomoc doświadczonych!

Czy te słody zadać ześrutowane czy całe???

Chciałbym Uzyskać solidną palność i smak, dlatego planuję zadać ziarno na początek. Czy przyniesie to jakiś efekt???

W końcu te słody są prawie nie ekstraktywne.

 

Co o tym sądzicie?

 

Dzięki!!!

 

Ostatnio robiłem prawie identyczny stout. Moim zdaniem 250 gr jęczmienia palonego do steepingu to za mało żeby uzyskać solidną paloność. Jakbym teraz robił to bym dał z 350 gram. Muszą być ześrutowane. Na jakich drożdżach chcesz zrobić to piwo? Chcesz żeby ten stout był wytrawny czy nie zależy Ci na tym?

 

Osobiście gdybym teraz miał robić taki stout wywaliłbym ekstrakt ciemny i dał jasny oraz ewentualnie jakiś karmelowy słód do parzenia.

Edited by pucekmiszcz
Link to comment
Share on other sites

 

Witam,

przymierzam się do mojego pierwszego stoutu. Docelowo mają być zastosowane ekstrakty słodowe oraz ziarno. W planach wygłada to tak:

 

1. Ekstrakt słodowy płynny, ciemny Bruntal - 1,7kg

2. Ekstrakt słodowy płynny, jasny  Bruntal - 1,7kg

3. Słód czekoladowy ciemny 1100 EBC - 250 gr.

4. Jęczmień palony - 250gr.

 

5. Chmiel Marynka 25 gr. - 30min.

6. Chmiel East Kent Goldings 30 gr. - 10 min.

 

- Chciałbym najpierw wsypać słód czekoladowy i jęczmień palony do siateczki i "zatrzeć" w ok. 64 stopniach przez jakieś 30 minut.

- Po wyjęciu ich z brzeczki wlać oba ekstrakty.

 

Proszę o pomoc doświadczonych!

Czy te słody zadać ześrutowane czy całe???

Chciałbym Uzyskać solidną palność i smak, dlatego planuję zadać ziarno na początek. Czy przyniesie to jakiś efekt???

W końcu te słody są prawie nie ekstraktywne.

 

Co o tym sądzicie?

 

Dzięki!!!

 

Ostatnio robiłem prawie identyczny stout. Moim zdaniem 250 gr jęczmienia palonego do steepingu to za mało żeby uzyskać solidną paloność. Jakbym teraz robił to bym dał z 350 gram. Muszą być ześrutowane. Na jakich drożdżach chcesz zrobić to piwo? Chcesz żeby ten stout był wytrawny czy nie zależy Ci na tym?

 

Osobiście gdybym teraz miał robić taki stout wywaliłbym ekstrakt ciemny i dał jasny oraz ewentualnie jakiś karmelowy słód do parzenia.

 

Dzięki za podpowiedź. Raczej zależy mi żeby był treściwy i lekko słodki niż wytrawny. Co do drożdży to mam pod ręką jeszcze saszetkę US-05 ale może lepiej dać S-04? One słabiej odfermentowują

Link to comment
Share on other sites

U mnie S-04 zeszły z 12 do 3.5 BLG. Piwo jest raczej pełne i słodkie, choć dałem jeszcze 300 gr glukozy. Jeszcze nie robiłem stoutu na US-05 więc nie wiem jak wyjdzie.

Edited by pucekmiszcz
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.