6maro6 Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 Będę fermentował pierwszą warkę na drożdżach płynnych, starter na mieszadle magnetycznym, ale zastanawiam się czy można ze startera odlać z powrotem do probówki trochę drożdży i potem znowu zrobić na nich starter. Wydaje mi się że jest mmiejsze ryzyko zakażenia niż w przypadku zbierania gęstwy drożdżowej po fermentacji, ale nie wiem jaki czas drożdże są w stanie przeżyć w tej probówce moze troche pożywki tam dosypać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof Szwajka Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 Startery ze względu na swoją objętość są dużo bardziej podatne na infekcje niż brzeczka czy piwo(1-2l startera do 20-25l brzeczki). Taka próbówka uzupełniona w domowych warunkach na 100% będzie w pewnym stopniu zakażona. Nie kombinowałbym i robił tak jak wszyscy. Zbieranie gęstwy jest wygodne i bezpieczne(oczywiście wyparzony słoik, łyżka i niezakażone piwo z którego zbieramy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
6maro6 Posted March 22, 2017 Author Share Posted March 22, 2017 Czyli ryzyko mam identyczne jak ze starterem. Probówka jest mniejsza niż starter więc może nawet łatwiej będzie utrzymać sterylność. Zresztą raczej nic nie stracę bo ze startera odleję max 100 ml a gęstwę nadal będę mógł zebrać po fermentacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wajcha Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 Spokojnie można wielokrotnie ozywać drożdży ze startera. Taka procedura jest opisana tutaj: http://brulosophy.com/methods/yeast-harvesting/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now