vieviur.b Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 (edited) Cześć wszystkim! Planuję w najbliższym czasie uwarzyć swoją pierwszą wędzonkę, poczytałem, poszukałem i spisałem przepis. Prośba o ocenę i ewentualne słowa konstruktywnej krytyki. Receptura (będzie edytowania po uwarzeniu): Zacieranie: - pilzneński (strzegom) 3,5kg- wędzony bukiem (bestmalz) 1,5kg - monachijski (weyermann) 0,3kg (lub 0,4kg) - płatki jęczmienne 0,4kg - łuska ryżowa 0,1kg (do filtracji) 18L wody 67 C - 40min 76 C - 10min Filtracja: do uzyskania 25L Chmielenie 90min: - lunga (30g) na 60min - marynka (30g) na 30min -- tutaj zastanawiam się czy nie dać samej 'marynki' około 50 - 60g tylko na 60min -- Fermentacja: 1 tydz burzliwa na gęstwie us-05 (gen 2) -- mam też us-04 (gen 3) po dry stout - pytanie do Was co lepsze ? -- 1 tydz cicha -- tutaj zastanawiam się nad dodanie na 4 dni 20g płatków dębowych, jendak nie wiem czy jest sens -- Rozlew: na roztwór 80 - 82g glukozy na 700ml wody Edited March 22, 2017 by vieviur.b Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikeyy Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 Brzmi sensownie. Ostatnio robiłem podobną wędzonke (Smoked Brown Ale) i wyszła świetnie. Możesz rzucić okiem jeśli chcesz http://www.piwo.org/topic/23052-browar-nad-bugiem/ warka #11. Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted March 23, 2017 Share Posted March 23, 2017 Jak lubisz mocną, konkretną wędzonkę to możesz słodu wędzonego dodać więcej kosztem pilzneńskiego, tak jak masz teraz powinno wyjść w piwie wyraźnie i zbalansowanie. Płatki i łuska moim zdaniem zbędne, robiłem dwie wędzonki o dość niskim blg, (11 oraz 12) każda z nich pomimo tego była dość treściwa w odczuciu. Chmielenie na goryczkę ok, na smak dał bym później (10 minut) i troszkę mniej tak 15 do 20 gr. Drożdże zdecydowanie US-05, przelewanie na cichą niepotrzebne. Co do płatków się nie wypowiem, nie stosowałem.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted March 24, 2017 Share Posted March 24, 2017 Rozlew: na roztwór 80 - 82g glukozy na 700ml wody Celowo tak niskie nagazowanie? Polecam także swoją recepturę na wędzone. Wyszło bardzo dobre i smakowało wszystkim: http://www.piwo.org/topic/23197-browar-zagórz/?p=434356 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vieviur.b Posted April 3, 2017 Author Share Posted April 3, 2017 Jak lubisz mocną, konkretną wędzonkę to możesz słodu wędzonego dodać więcej kosztem pilzneńskiego, tak jak masz teraz powinno wyjść w piwie wyraźnie i zbalansowanie. Płatki i łuska moim zdaniem zbędne, robiłem dwie wędzonki o dość niskim blg, (11 oraz 12) każda z nich pomimo tego była dość treściwa w odczuciu. Chmielenie na goryczkę ok, na smak dał bym później (10 minut) i troszkę mniej tak 15 do 20 gr. Drożdże zdecydowanie US-05, przelewanie na cichą niepotrzebne. Co do płatków się nie wypowiem, nie stosowałem.. Możesz odpowiedzieć dlaczego pominąłeś cichą? Zastanawiam się czy piwko będzie klarowne jeżeli pominę cichą. Rozlew: na roztwór 80 - 82g glukozy na 700ml wody Celowo tak niskie nagazowanie? Polecam także swoją recepturę na wędzone. Wyszło bardzo dobre i smakowało wszystkim: http://www.piwo.org/topic/23197-browar-zagórz/?p=434356 Docelowo będę zmieniał do 100 - 110g glukozy na 700ml wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted April 3, 2017 Share Posted April 3, 2017 Jeżeli nie będziesz pobierał drożdży albo chmielił na zimno to przelewanie jest zbędne, cicha tak czy owak się odbędzie tylko, że w tym samym fermentorze. Po skończonej fermentacji burzliwej przetrzymanie piwa bez dekantacji do innego pojemnika przez dodatkowy tydzień tak samo go wyklaruje. Przelewanie to dodatkowe, niepotrzebne ryzyko infekcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now