Jump to content

Delikatnie fermentująca brzeczka.


Recommended Posts

Witam.

Szybkie pytanie chociaż znam odpowiedź.

Wyjeżdżam dzisiaj na delegację a w wiaderku jest 20l coopers stouta który delikatnie jeszcze fermentuje blg powoli sobie jeszcze spada w rurce raz na 5-10 min jest ,,bulknięcie"

Problem polega na tym iż wracam za około 3 tygodnie do domu a nie chciał bym aby całe piwo poszło w zlew.

Plan mój jest taki iż zabutelkuje dzisiaj piwko tylko dodam około 1/4 mniej glukozy do re-fermentacji i butelki polecą do około 15 stopni piwnicy.

Pytanie czy tym sposobem uchronię się od większości granatów czy jednak będę miał po powrocie masę szkła i smordu w piwnicy ??

Pozdrawiam 

Link to comment
Share on other sites

Mimo, że mam małą ilość warek na koncie to radzę nie ruszać przez te 3 tygodnie. Większość literatury oraz artykułów internetowych zaleca zostawienie dłużej niż krócej, wystarczy poczytać. Dlaczego miało by pójść w zlew? Autoliza drożdży, zakażenie? Jeśli masz obawy przed zakażeniem to czemu nie zrobiłeś testu stabilności brzeczki?

 

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Ja każde piwo zlewa

 

Witam.

Szybkie pytanie chociaż znam odpowiedź.

Wyjeżdżam dzisiaj na delegację a w wiaderku jest 20l coopers stouta który delikatnie jeszcze fermentuje blg powoli sobie jeszcze spada w rurce raz na 5-10 min jest ,,bulknięcie"

Problem polega na tym iż wracam za około 3 tygodnie do domu a nie chciał bym aby całe piwo poszło w zlew.

Plan mój jest taki iż zabutelkuje dzisiaj piwko tylko dodam około 1/4 mniej glukozy do re-fermentacji i butelki polecą do około 15 stopni piwnicy.

Pytanie czy tym sposobem uchronię się od większości granatów czy jednak będę miał po powrocie masę szkła i smordu w piwnicy ??

Pozdrawiam 

ja każde piwo zlewam na cichą i na Twoim miejscu w tym wypadku bym tak zrobił! 

Link to comment
Share on other sites

wyklaruje się i jeszcze nie miałem granata

 

 

ja każde piwo zlewam na cichą

Po co ?

 

wyklaruje się i pewność że nie będzie granatu

Wyklaruje się bez przelewania też, przynajmniej u mnie się klaruje. Rozumiem, że pewność zmniejszenia granatów przez dofermentowanie, a dofermentowanie zapewniasz przez oddzielenie piwa od większości drożdży. Czy dobrze kombinuję ?

Link to comment
Share on other sites

 

i pewność że nie będzie granatu

 

Tak z ciekawości, w jaki sposób przelanie na cichą zmniejsza ryzyko granatów?

 

kiedy nie zlewałem na cichą zdarzały mi się granaty (nie żebym się spieszył z butelkowaniem) od czasu gdy przelewam na cichą i trzymam go nawet 4-5 tygodni blg spada nawet o 2st. piwo potrzebuje więcej czasu żeby się nagazować, ostatnio marcowe nawet dwa miesiące. Doradziłem koledze co by mógł zrobić bo u mnie tak to działa. każdy robi to co uważa za słuszne.

Link to comment
Share on other sites

 

wyklaruje się i jeszcze nie miałem granata

 

 

ja każde piwo zlewam na cichą

Po co ?

 

wyklaruje się i pewność że nie będzie granatu

Wyklaruje się bez przelewania też, przynajmniej u mnie się klaruje. Rozumiem, że pewność zmniejszenia granatów przez dofermentowanie, a dofermentowanie zapewniasz przez oddzielenie piwa od większości drożdży. Czy dobrze kombinuję ?

 

powodem granatów nie jest tylko mocne nagazowanie piwa, ale też uszkodzenie butelek. najbardziej co niszczyło butelko to ta cholerna kapslownica GRETA. często urywało szyjki butli. zainwestowałem w kapslownicę stołową i jest spokój. szybciej też robota idzie

Link to comment
Share on other sites

Okej Panowie dziękuje bardzo za pomoc.

Czyli spokojnie lecę na delegacje a po powrocie ładujemy w butelki :) 

Jeśli ktoś z osób udzielających się w tym temacie ma ochotę podeślijcie adres chętnie podeślę butelkę do testów :) oczywiście wysyłka na mój koszt :) 

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio trzymałem 6 tygodni 2 piwa w fermentorach. Jedno było oddzielone od drożdży, drugie razem z drożdżami (11blg i 13blg). Nie wyczuwam ani autolizy drożdży w żadnym z nich, ani się nie zepsuło. Powiem więcej- użyłem gęstwy spod tego które miało drożdże i kolejne też wyszło dobre.

Wiem że fermentor przepuszcza pewną ilość tlenu, co może skutkować utlenieniem, zakażeniem w najgorszym wypadku ale chyba mowa tu o kilku miesiącach w wiadrach, nie tygodniach. Czytałem gdzieś na forum że ktoś zapodział fermentor w czeluściach piwnicy i odnalazł go po 2 latach, prócz utlenienia i utraty większości aromatów chmielowych nic złego z piwem się nie stało.

Link to comment
Share on other sites

Odkopię jeszcze temat żeby nie robić spamu na forum nowymi tematami.

 

Przed wyjazdem postanowiłem otworzyć piwko z poprzedniego rozlania około tygodnia w 15 stopniach sobie leży i tutaj drobny problem.

Po otwarciu z butelki zapach typowych zgniłych jajek w piwie totalnie brak gazu tylko delikatny jakby gaz na języku.

Zakażenia nie powinno być z racji iż smak jest ok, przy otwarciu kapsla było słychać to charakterystyczne pss.

Moje pytanko czy przy rozlewie nie dodałem dostatecznie dużo glukozy i drożdże zdechły czy raczej czekać następne 2 tygodnie i zobaczyć czy mam 45 butelek octu czy może dobre piwko ? 

Link to comment
Share on other sites

Zapach zgniłych jaj to siarkowodór, pochodzi od drożdży i z czasem mija. Oczywiście infekcja też jest możliwa, poczekasz to sie pzrekonasz :)) Tydzień to mało na nagazowanie. Ile dałeś glukozy?

Link to comment
Share on other sites

Wylać zawsze zdążysz. Poczekaj 1-2 miesiące, jak wtedy nie będzie się dało pić, to już raczej lepiej nie będzie. Młode piwo różnie smakuje, przeważnie źle. Na początku warzenia w ogóle nie zbierałem gęstwy po burzliwej, bo co chwile w każdym piwie czułem zakażenie. Ostatecznie zakażone(ale pijalne) okazało się pierwsze piwo. Wszystkie inne z czasem się układały i smakowały i pachniały dobrze. Tłumaczyłem sobie tę moją fobię przed zakażeniem, tym, że realnie skwasiłem pierwszą warkę, ale jak czytam forum, to chyba większość początkujących panicznie boi się zakażenia  ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.