Jump to content

Kukurydza a flanders red ale


darth_y2k

Recommended Posts

Szukałem na forum, szukałem w necie i nie za bardzo mogę znaleźć odpowiedź. Wielu piwowarów dodaje płatków kukurydzianych warząc flandersa. Mam już dwa za sobą i póki co nie korzystałem z tego surowca. Jednak temat mnie intryguje. Czy ktoś mógłby zdradzić co wniesie kukurydza do tego piwa, poza cukrem oczywiście? Będę wdzięczny za odpowiedź.

Link to comment
Share on other sites

Szukałem na forum, szukałem w necie i nie za bardzo mogę znaleźć odpowiedź. Wielu piwowarów dodaje płatków kukurydzianych warząc flandersa. Mam już dwa za sobą i póki co nie korzystałem z tego surowca. Jednak temat mnie intryguje. Czy ktoś mógłby zdradzić co wniesie kukurydza do tego piwa, poza cukrem oczywiście? Będę wdzięczny za odpowiedź.

 

poczytaj i wszystko będzie jasne:

http://blog.homebrewing.pl/nieslodowane-zboza/

Link to comment
Share on other sites

Podobno główny powód jest taki, że z kukurydzy trafia do brzeczki trochę skrobi co daje niektórym organizmom pożywienie, którego nie są w stanie zjeść drożdże. Sam nie za bardzo rozumiem jakby to miało działać, bo przecież ta kukurydza się zatrze razem z resztą i skrobi tam być nie powinno, no ale już kilkukrotnie trafiłem na takie wyjaśnienie.

 

Spotkałem też parę razy teorię, że oprócz tego wprowadza "smoothness" do odczucia piwa w ustach.

 

Tu jest jeszcze wypowiedź z jakiegoś artykułu o Rodenbachu:

"As starch adjunct corngrits is used in amounts around 10-12% for economical and taste aspects. Beer brewed with some starch adjunct gives a lighter, more digestable beer Almost all Belgian beers use some corngrits or rice."

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.