paradox Posted March 26, 2017 Share Posted March 26, 2017 Sytuacja jest następująca: RIS w fermentorze przez tydzień zszedł do ~9-9,5 BLG, próbka z FFT ma 10,5 BLG. Tło: 8 dni temu (w zeszłą sobotę) uwarzyłem RIS-a. Zacieranie dość słodkie, ok. 69 stopni, z założeniem że do fermentora pójdzie jeszcze cukier który zwiększy odbieraną wytrawność. Z chmielin odfiltrowałem jeszcze trochę brzeczki (~250ml) i zapodałem na FFT. Do piwa w 25 BLG zadałem gęstwę FM13 Irlandzkie Ciemności zarówno do piwa (MrMalty policzył ile potrzebuję, a potem kładłem "na oko", może z lekkim overpitchingiem), jak i FFT (tutaj z pół łyżki). Piwo poszło do chłodnego, cały czas fermentowało w 17-18* (wg termomentru naklejonego na fermentorze), FFT zostało na blacie w kuchni. W międzyczasie (wtorek, koniec 3. dnia fermentacji, gdy zaważyłem że piana wyraźnie opadła) dołożyłem cukru muscovado, który wg wyliczeń podniósł ekstrakt o 2 BLG. Cukier poszedł na sucho, cała paczka 500g (tylko folię otworzyłem ). Do FFT nic nie dawałem, wychodząc z założenia że drożdże cukier i tak zeżrą w całości i nie będzie istotnych różnic pomiędzy próbkami (z dokładnością do niewielkiej różnicy w gęstości spowodowanej nieco większą zawartością alko w piwie) Dzisiaj naszło mnie żeby skontrolować co robi piwo na wysłodzinach (podejrzanie delikatnie fermentowało), przy okazji porównałem FFT i RIS-a. i tu niespodzianka z pierwszej linijki. Moja hipoteza: razem z cukrem, drożdże w fermentorze dostały trochę tlenu, żwawiej wzięły się do roboty i dojadły więcej niż w FFT. Odrzucam hipotezy o błędzie pomiaru (oba pomiary wykonane dwa razy) i o wpływie alkoholu z dodatkowego cukru (różnica zbyt duża na moje oko). Czy ktoś ma jakieś inne pomysły? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted March 26, 2017 Share Posted March 26, 2017 (edited) Następnym razem uzywać waga do cukru i oddaj do FFT też. Jak jest wiecej cukru w wiadro, jest wiecej alkoholu. Alkoholu ma mniej BLG niż woda, a więc BLG wygląda mniej niż na FFT. Edited March 26, 2017 by BretBeermann paradox and Quick.Ben 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted March 26, 2017 Share Posted March 26, 2017 A już miałem pisać kiedy FFT może różnić się od blg piwa ale doczytałem do końca Jak pisał poprzednik dodatek cukru zmienia układ, FFT nie można wprost wtedy brać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paradox Posted March 27, 2017 Author Share Posted March 27, 2017 (edited) Następnym razem uzywać waga do cukru i oddaj do FFT też. Jak jest wiecej cukru w wiadro, jest wiecej alkoholu. Alkoholu ma mniej BLG niż woda, a więc BLG wygląda mniej niż na FFT. A już miałem pisać kiedy FFT może różnić się od blg piwa ale doczytałem do końca Jak pisał poprzednik dodatek cukru zmienia układ, FFT nie można wprost wtedy brać. Dzięki za pomoc, nie sadziłem że wpływ dodatkowego alko będzie tak duży. Mogłem sam to sobie policzyć zanim spytałem.,Popchnęliście mnie do tego, żeby to zrobić chociaż teraz Dla potomności, gdyby ktoś się natknął na podobny problem załączam plik w excelu do korekty wskazania balingomierza w dosłodzonym piwie. Może Daniel Kałuża chciałby dodać tabelkę do PPPP? korekcja_FFT.xlsx Edited March 27, 2017 by paradox Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now