Jump to content

Brown Porter


Igorrodz

Recommended Posts

Hej

Oceńcie moją recepturę na brown portera.

 

pale ale (strzegom) 3kg

monachijski (strzegom) 0.5kg

karmel 150 (strzegom) 0.3kg

brown (fawcett) 0.5kg
pszeniczny czekoladowy (fawcett) 0.1kg

pale chocolate (fawcett) 0.1kg

carafa I special (weyermann) 0.1kg

abbey malt (weyermann) 0.1kg

 

perle (4.44 ak) 25g 60'

perle 25g 30'

 

safale s-04

 

67°c 60' -> 77°c

 

warka 20l

Link to comment
Share on other sites

 

 

tylko pale, crystal, brown i trochę czekoladowego ciemnego.

Dzięki. Który crystal? Czekoladowy ciemny masz na myśli ten?
Pozostałe czyli pale ale i brown to wiem. ;)

 

 

 

pale, czekoladowy jasny, crystal i czekoladowy ciemny

Pale ale, czekoladowy jasny, czekoladowy ciemny - dobrze kombinuję? Co do crystal to to samo pytanie - który?

I czy nie można dodać trochę monachijskiego?

Link to comment
Share on other sites

Przeciez nie chodzi tu o czas lecz o smak. Moje sie uklada drugi miesiac i jest coraz lepsze. Dalem po 0,5 brown i crystal.

Ok. Tylko ja nie widzę sensu robić porteru 12-tki i czekać na niego pół roku, aż będzie najlepszy. W takim wypadku robiłbym 20blg i czekał - to ma sens :D

Link to comment
Share on other sites

Wyszło bajka.

 

Zrobię coś na podobnym zasypie:

 

pale ale (strzegom) 3.5kg

monachijski (strzegom) 1kg

brown (fawcett) 0.5kg

karmel 150 (strzegom) 0.4kg

pale chocolate (fawcett) 0.25kg

special x (bestmalz) 0.5kg

 

chmielenie po 30g perle na 60' i 30' tu nie wiem, proszę was o pomoc, poradę

 

Fermentis Safale S-04, też świeże z paczki

 

zacieanie 67°c 60' i 77°c 10'

Mam nadzieję że do jesieni się ładnie ułoży ;)

Edited by Igorrodz
Link to comment
Share on other sites

Ten z czekoladowym jasnym jest do picia po miesiącu. Wychodzi zwykle nieco bardziej kawowy i nie taki "misiowaty" jak na brown, ale też ma wszystko co powinien. Program do układania receptur się przydaje, żeby nie wyszło za ciemne, bo czekoladowym ciemnym tylko się reguluje barwę, może być 50g, może 60. Cały opiekany smak daje czekoladowy jasny. Z wersją na brown jest prościej, po pół kilo brown i crystal, 100g czekoladowego ciemnego i reszta pale. A monachijski nie zaszkodzi, może być i z kilo.

 

Ilości podane na warkę 20 litrów.

Edited by zgoda
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
chmielenie po 30g perle na 60' i 30'

Co sądzicie o takiej zmianie chmielenia -

 

Perle 30g na 60min

Flyer 25g na 15min

Flyer 25g na 5 min

 

Mam na myśli ten chmiel - https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Flyer-50-g-chmiel-granulat-2015/871

 

 

Dziękuję za pomoc :)

Edited by elroy
Link to comment
Share on other sites

Pomóżcie w sprawie tego chmielenia bo nie mam pomysłu jak to zrobić dobrze.

 

Mam niemieckie Perle, trochę angielskiego East Kent Goldings, trochę czeskiego Żateckiego i słoweńskiej Dany.

Ciekawi mnie też ów angielski chmiel Flyer, który wygląda że ma aromaty typowe dla brązowego porteru, a który mógłbym dokupić.

Ciekawi mnie też chmiel Bramling Cross, warto by było go dodać - czy jednak lepiej nie (w LONDON PORTER są nuty estrowe)

W ostateczności mogę użyć Marynki / Lubelskiego.

 

Jaka jest wasza porada w zakresie chmielenia?

Edited by Igorrodz
Link to comment
Share on other sites

 

 

Perle 30g na 60min Flyer 25g na 15min Flyer 25g na 5 min

 

Wywal ten na 5 minut i powinno być okej. 50 g na smako-aromat przy zakładając dwunastce, to będzie czuć już z pod czekolady, czy tam karmelu. Goryczka będzie w sam raz. Z chmielem nie ma co kombinować przy tym stylu. Gorycz do 20-30 IBU, aromat symbolicznie. 

Link to comment
Share on other sites

Wywal ten na 5 minut i powinno być okej. 50 g na smako-aromat przy zakładając dwunastce, to będzie czuć już z pod czekolady, czy tam karmelu. Goryczka będzie w sam raz. Z chmielem nie ma co kombinować przy tym stylu. Gorycz do 20-30 IBU, aromat symbolicznie.

Dzięki, zrobię tak - Perle 25g na 60 min. i Flyer 25g na 15 min. Przy takim chmieleniu Brewness.com pokazuje mi 23 IBU a balans goryczy 41 "zbalansowane". Pewnie w ogóle nie będzie jej czuć... No ale piwo tak czy siak będzie dobre do picia dopiero po min. 3 miesiącach od uwarzenia.

 

Pozdrawiam serdecznie :)

Edited by Igorrodz
Link to comment
Share on other sites

pale ale (strzegom) 3.5kg

A co sądzicie o zastąpieniu tego podstawowego słodu słodem colorado pale w dokładnie tej samej ilości (3.5kg)?

Reszta zasypu bez zmian.

 

Edited by Igorrodz
Link to comment
Share on other sites

 

pale ale (strzegom) 3.5kg

A co sądzicie o zastąpieniu tego podstawowego słodu słodem colorado pale w dokładnie tej samej ilości (3.5kg)?

Reszta zasypu bez zmian.

 

 

 

Jeżeli masz na myśli Colorado Pale Ale z Viking Malt, to właśnie mam APE po burzliwej, zdecydowanie jaśniejszy od zwykłego Pale Ale z Vikinga, zrobiłem zasyp jak w poprzedniej warce tylko wymieniłem podstawowy na Colorado - różnica spora.

Jedyna rzecz, która mnie lekko zaniepokoiła to odfermentowanie. Zeszło mi z 12,5 do 1,75 Blg przy zacieraniu na słodko 68°C-60min, 72°C-20min, w smaku dość wytrawne, ale może to drożdże bo testuje WLP099 Super High Gravity Ale...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.