Jump to content

Black IPA - sprawdzenie receptury


Recommended Posts

Sznowni Koledzy

 

Zabieram się niedługo za uwarzenie Black IPA. Proszę o Wasze opinie na temat receptury [beersmith2].

 

Zasyp :

 

Wersja I[jest to lekko zmodyfikowana receptura piwa Brewdog ‘Shareholder Black IPA’]

 

Pale ale – Weyermann – 5kg

Fawcet Caramalt – 0,5

Carafa Special I – 0,5 [na ostatnie 10 minut, albo już do filtracji]

Fawcett Crystal – 0,25

Płatki jęczmienne – 0,3

 

Wersja II [znalezione na forum, też po lekkiej modyfikacji]

 

Pilzneński – 5kg

Monachijski II – 0,5

Carafa Special II – 0,4 [na ostatnie 10 minut, albo już do filtracji]

Biscuit – 0,2

Płatki jęczmienne – 0,4  

 

66 – st. C - 60 min

 

W obydwu przypadkach BS wyliczył około 19 litrów – 16,5 Blg

 

Chmielenie [chciałbym obok cytrusów uzyskac trochę żywicy, więc myślę też o Simcoe]:

 

Columbus  – 25g/50 min, albo 20g/60 min.

Mosaic – 30g/25min.

Citra – 40g/0 min.

 

Fermentacja: FM52 – starter

 

Oczywiście jakieś chmielenie na zimno, ale tu jeszcze nie mam koncepcji.

Link to comment
Share on other sites

jak te ilosci chmielu wyczujesz w tym piwie to jestes miszcz

 

 Na 19 litrów jest 95 g chmielu, a w kultowej na forum recepturze na 21 litrów tylko 5 gramów więcej. Ale skoro tak mówisz, to wezmę pod uwagę.

 

http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/ 

Edited by JanuszMyszyński
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.