Jump to content

Drugi dolniak - doprecyzowanie


Recommended Posts

Hej

 

W najbliższym czasie po raz drugi będę się podejmował dolniaka i zanim przystąpię do pracy chciałbym doprecyzować swoje plany poprzez rozwianie kilku wątpliwości. Piwo na jakie się zdecydowałem to pils z przepisu http://www.wiki.piwo.org/Pils_(Pils_Pozna%C5%84ski),_Artur_Olender_(2artur2)proste i mam nadzieję dobre.

 

Po całej ceremoni warzenia przychodzi moment zadania drożdży i tu moje pierwsze pytanie. Posiadam chłodnicę zanurzeniową, więc biorąc pod uwagę temperaturę wody u mnie w kranie jestem w stanie schłodzić brzeczkę do ok. 17°C a do tego po odparowaniu uzupełniał będę zimną woda z lodówki, więc ostatecznie brzeczkę będę miał (orientacyjnie) o temp. ok 15°C. Piwo będzie fermentowało w temperaturze ok. 9°C w komorze fermentacyjnej z butelką zamrożoną i teraz pytania do was: (drożdże ze startera, W34-70) mam chyba 3 opcje do wyboru:

 

1. Zapodać drożdże i schładzać stopniowo (dać jedną butelkę i czekać az temperatura zejdzie do wymaganej w ciągu paru dni).

2. Zapodać drożdże, schładzać szybko (czterema butelkami + wkłady) do wymaganej temperatury.

3. Najpierw schłodzić o kilka stopni poprzez włożenie tylu butelek i wkładów ile się da i dopiero zadać drożdże? (wiem, że nie powinno się za długo trzymać a proces chłodzenia nawet wszystkim co bede miał zimne w domu i tak zajmie kilka-klikanascie godzin).

 

Jeśli chodzi o starter to będę robił w litr wody + 100g suchego ekstraktu na mieszadle magnetycznym. \

Wlać całość po 24h czy wsadzić do lodówki czy odczekać az osad opadnie, zlać wodę znad osadu i zapodać dopiero? Jeśli trzymać w lodówce, to po wyjęciu i zlaniu wody zapodać taki zimny czy poczekać, aż trochę złapie temperatury pokojowej?

 

Jeśli chodzi o samą recepturę to czy można ją wzbogacić żeby dało lepszy efekt? Bo mam w domu po 0,5kg Carared i Carapils z poprzedniego warzenia - całkiem świeże. Pytam bo widze, że carapils występuje często w pilsach.

 

Mam nadzieję, że nie namieszałem za mocno. Dzięki z góry za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

ja zawsze zadaję drożdże poniżej temperatury w jakiej będę fermentował, a w szczególności w dolniakach. starter będziesz kręcił w ciepłym i nie chcesz tego co naprodukują drożdże wlewać do brzeczki.

Link to comment
Share on other sites

ja zawsze zadaję drożdże poniżej temperatury w jakiej będę fermentował, a w szczególności w dolniakach. starter będziesz kręcił w ciepłym i nie chcesz tego co naprodukują drożdże wlewać do brzeczki.

Tak, tylko w moim wypadku to brzeczka by musiała stać kilkanaście godzin bez drożdży żebym jakimś cudem dotarł tak szybko do takiej temperatury.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tak, tylko w moim wypadku to brzeczka by musiała stać kilkanaście godzin bez drożdży żebym jakimś cudem dotarł tak szybko do takiej temperatury.

No to się pytasz, czy czekasz na rozgrzeszenie? :D

Drożdże zadaje się w temperaturze fermentacji, a to czy ktoś ma na to warunki czy nie powinien uwzględnić przed warzeniem.

Same szczere chęci na dolniaka nie wystarczą :(

Zawsze możesz się postarać np. dodając lodu zamiast wody lub używając innej metody.

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio zepsuła mi się pompa w studni, a do niej mam podpiętą chłodnicę, kilka warek chłodziłem przez noc zadając drożdże na następny dzień. Nic złego się nie stało choć oczywiście ryzyko infekcji znacznie wzrasta. U ciebie chłodnica działa więc większą część roboty odwali, po tym przenieś wszystko na balkon albo tam gdzie będziesz docelowo fermentował i zapodaj drożdże w odpowiedniej temperaturze.

Link to comment
Share on other sites

Potwierdzam to co kolega napisał powyżej. Też wystawiam brzeczkę na zewnątrz na noc do schłodzenia i dopiero rano zapodaję gęstwę ( wyjętą z lodówki) albo schłodzonego startera. Żadnych infekcji nie zanotowałem. Oczywiście staram się nie dopuszczać do różnicy temperatur brzeczki i gęstwy większej niż 5*

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.