Jump to content

Recommended Posts

Za jakieś 2-3 tygodnie powinny być akuratne do zbioru i do wrzucenia na cichą młode pędy sosny. Mam więc zamiar niedługo nastawić piwko w kierunku silnie żywicznym.

Plan jest taki żeby kadź filtracyjną wyłożyć gałązkami jałowca, a na cichą hojnie dorzucić w/w pędów sosny. No i powstaje teraz kwestia chmielenia. Czy ładować na smak i na aromat typowo żywiczne chmiele, jak Simcoe i Eureka!, czy może jednak coś bardziej uniwersalnego żeby nie przedobrzyć z tym lasem? W grę wchodzą jeszcze chmiele Centennial, Citra, Chinook PL.

Link to comment
Share on other sites

Zbierz więcej pędów sosny i zrób dwie warki. Jedna z mocnym lasem, a z drugą pokombinuj z mocniejszym chmieleniem amerykańcami. Koniecznie też daj znać jak wyszło i które lepsze :) 

Link to comment
Share on other sites

Za jakieś 2-3 tygodnie powinny być akuratne do zbioru i do wrzucenia na cichą młode pędy sosny. Mam więc zamiar niedługo nastawić piwko w kierunku silnie żywicznym.

Plan jest taki żeby kadź filtracyjną wyłożyć gałązkami jałowca, a na cichą hojnie dorzucić w/w pędów sosny. No i powstaje teraz kwestia chmielenia. Czy ładować na smak i na aromat typowo żywiczne chmiele, jak Simcoe i Eureka!, czy może jednak coś bardziej uniwersalnego żeby nie przedobrzyć z tym lasem? W grę wchodzą jeszcze chmiele Centennial, Citra, Chinook PL.

 

Na cichą? Nie boisz się o infekcję? Ja powiem szczerze dwa razy stosowałem pędy sosny i to w różnej formie - raz wyłożyłem kadź filtracyjną nimi oraz dodałem igły do gotowania. Efekt bardzo mizerny.  Drugim razem użyłem domowego syropu z pędów - miodu tak zwanego do piwa i czuć było sosenkę, ale niestety piwo też było syropkowato nieprzyjemne. Teraz myślę żeby zrobić wywar z tych pędów i na takiej wodzie z nich dopiero robić piwo - wysładzać powstałym wywarem. 

 

Bałbym się dodawania takich czystych pędów na cichą - one pewnie zawierają sporo grzybów, pleśni, do tego zanieczyszczenia innego typu. Chyba że jakoś masz je zamiar macerować w wódzie czy coś. 

 

Co do chmielenia ja bym szedł w simcoe i eurekę.

Link to comment
Share on other sites

Jak pierwszy raz zobaczyłem ten wątek to przeczytałem IPA cuchnąca żywicą :D

Też mam w planie wykorzystanie iglaka, młode gałązki sosny chciałem wykorzystać do filtracji pszenicznej ipy, czekam tylko aż urosną ładnie.

Link to comment
Share on other sites

Na youtube jest film kopyra piwo warzy chyba fido i używa młodych pędów świerku polecam jako lekture przed warzeniem można dużo ciekawych informacji złapać z tego materiału

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Podbijam temat :) Pędy w mojej okolicy są gotowe do zbioru, więc wykminiłem recepturę i proszę o opinie czy uwagi:

 

Zasyp:

Pale Ale 4kg
Carahell 300g
Pszeniczny 300g

 

Zacieranie:

67 stopni - 70 min

75 stopni - 4 min

 

Wysładzane wywarem z wygotowanych pędów sosny.

Chmielenie:
Magnum 20g 60min
Simcoe 20g Whirpool
Eureka 20g Whirpool

Wychodzi 21l, 12,1 Blg, 30 IBU.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Bałbym się dodawania takich czystych pędów na cichą - one pewnie zawierają sporo grzybów, pleśni, do tego zanieczyszczenia innego typu.

 

Zastanawiam się jak to się ma do dodawania 1/4 porcji na 0 minut. Szczerze mówiąc u Fido widzę, że pędy świerku są czyste, natomiast pędy sosnowe, z których robiłem kilkukrotnie syrop zawierają często rzeczywiście sporo zanieczyszczeń.

Link to comment
Share on other sites

Ale dalej jest wrzucone do wrzątku co je odkaża co nie co - widocznie ubija co trzeba. Możesz obmyć pędy z grubsza mocnym strumieniem zimnej wody, a same pędy potraktować dodatkowo starsanem. Wydaje mi się to zbędne patrząc na sposób warzenia Fida.

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.