BeerZone Posted April 6, 2017 Share Posted April 6, 2017 Jaki termin ważności ma ześrutowany słód ? Mam słód prawie pół roku i nie wiem czy mogę z niego warzyć piwo. Wiśnia81 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 6, 2017 Share Posted April 6, 2017 (edited) Jeśli nie zawilgotniał, nie stęchł, nie spleśniał - warz śmiało. edit: jeden ze sklepów na śrutowanym słodzie podaje "najlepiej użyć przed" rzędu kwartału, ale osobiście warzyłem na półrocznym przechowywanym w dobrych warunkach. Edited April 6, 2017 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerZone Posted April 6, 2017 Author Share Posted April 6, 2017 No wygląda idealnie nie śmierdzi nic w nim jeszcze nie żyje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raban19 Posted April 6, 2017 Share Posted April 6, 2017 A jak przechowujecie słody ? Jakieś specjalne metody ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted April 6, 2017 Share Posted April 6, 2017 A jak przechowujecie słody ? Jakieś specjalne metody ? W suchym, chłodnym miejscu. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raban19 Posted April 6, 2017 Share Posted April 6, 2017 A jak przechowujecie słody ? Jakieś specjalne metody ? W suchym, chłodnym miejscu. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Mam trochę jęczmienia palonego w lodówce. Chyba z grudnia jeszcze. Ciekawe czy się nada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanuszMyszyński Posted April 6, 2017 Share Posted April 6, 2017 A jak przechowujecie słody ? Jakieś specjalne metody ? W suchym, chłodnym miejscu. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Mam trochę jęczmienia palonego w lodówce. Chyba z grudnia jeszcze. Ciekawe czy się nada. W "Piwowarze" swojego czasu był artykuł, że śrutowane można trzymać kilka tygodnia, a nieśrutowane kilka miesięcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 6, 2017 Share Posted April 6, 2017 (edited) Bez problemu robiłem piwa na nieśrutowanym słodzie przechowywanym jak nic z 2-3 lata (jak kupię worek np. monacha to często z dwa lata mi schodzi), porównywałem też ten sam słód świeży i 2-3 letni (chyba wiedeński), to świeży rzeczywiście pachniał intensywniej i aromat był bardziej złożony i jak miałbym robić piwo na konkurs (albo typowo degustacyjne) oparte na słodowości (np koźlaka) to chyba bym nie używał starego, ale do piw nie-słodowych albo takich po prostu do picia to bez problemu można używać. Edited April 6, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted April 7, 2017 Share Posted April 7, 2017 Dodam tylko, że dobrze od czasu do czasu sprawdzić czy jakieś paskudztwo się nie zalęgło w słodzie. Chyba nie często się zdarza, ale przeglądając forum parę przykładów się znalazło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted April 7, 2017 Share Posted April 7, 2017 A jak przechowujecie słody ? Jakieś specjalne metody ? Pakowanie próżniowe Sprzęt nie jest drogi, a słód pakowany tą metodą zachowuje długo świeżość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts