Jump to content

Termin ważności ?


Recommended Posts

Jeśli nie zawilgotniał, nie stęchł, nie spleśniał - warz śmiało.

 

edit: jeden ze sklepów na śrutowanym słodzie podaje "najlepiej użyć przed" rzędu kwartału, ale osobiście warzyłem na półrocznym przechowywanym w dobrych warunkach.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

 

A jak przechowujecie słody ?

Jakieś specjalne metody ?

W suchym, chłodnym miejscu.

 

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

 

Mam trochę jęczmienia palonego w lodówce. Chyba z grudnia jeszcze. Ciekawe czy się nada.

Link to comment
Share on other sites

 

 

A jak przechowujecie słody ?

Jakieś specjalne metody ?

W suchym, chłodnym miejscu.

 

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

 

Mam trochę jęczmienia palonego w lodówce. Chyba z grudnia jeszcze. Ciekawe czy się nada.

 

W "Piwowarze" swojego czasu był artykuł, że śrutowane można trzymać kilka tygodnia, a nieśrutowane kilka miesięcy. 

Link to comment
Share on other sites

Bez problemu robiłem piwa na nieśrutowanym słodzie przechowywanym jak nic z 2-3 lata (jak kupię worek np. monacha to często z dwa lata mi schodzi), porównywałem też ten sam słód świeży i 2-3 letni (chyba wiedeński), to świeży rzeczywiście pachniał intensywniej i aromat był bardziej złożony i jak miałbym robić piwo na konkurs (albo typowo degustacyjne) oparte na słodowości (np koźlaka) to chyba bym nie używał starego, ale do piw nie-słodowych albo takich po prostu do picia to bez problemu można używać. 

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

 

 

A jak przechowujecie słody ? Jakieś specjalne metody ?

 

Pakowanie próżniowe :)

 

Sprzęt nie jest drogi, a słód pakowany tą metodą zachowuje długo świeżość. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.