Jump to content

Czym zaizolować fermentor do zacierania czy kupić lodówkę?


Recommended Posts

Przechodzę na filtrator rurkowy, bo wężyk niestety nie daje sobie rady z ciężkimi zasypami.

Teraz mam do wyboru albo zacierać w fermentorze albo kupić lodówkę. Jednak mam bardzo mały budżet i być może dałoby się jakimś prostym sposobem zaizolować fermentor. Muszę się niedługo zdecydować, żeby dopasować filtrator.

 

Drugie pytanie to jak liczyć ilość wrzątku potrzebnego do zrobienia wygrzewu w fermentorze?

Link to comment
Share on other sites

Przechodzę na filtrator rurkowy, bo wężyk niestety nie daje sobie rady z ciężkimi zasypami.

Teraz mam do wyboru albo zacierać w fermentorze albo kupić lodówkę. Jednak mam bardzo mały budżet i być może dałoby się jakimś prostym sposobem zaizolować fermentor. Muszę się niedługo zdecydować, żeby dopasować filtrator.

 

Drugie pytanie to jak liczyć ilość wrzątku potrzebnego do zrobienia wygrzewu w fermentorze?

 

Ciężki czyli jaki? Mi 6,5-7kg słodu filtruje bez najmniejszych problemów, może kup solidniejszy i dłuższy wężyk?

 

W BeerSmith można wyliczać podnoszenie temp. wrzątkiem do następnej przerwy, ale to się sprawdza przy podnoszeniu z 63-67C do np. 72C ja tak robię, ale mashout już na gazie, po prostu za duża ilość wody byłaby potrzebna do nast podniesienia temp. do np.78C ja robię to w garnku 30l. a i fermentor do wysładzania ma też 30l. więc fizycznie byłby problem.

Gdybyś miał gar 50l. z filtratorem, wtedy pewnie dałbyś radę podnieść wrzątkiem temp. z 62C do 78C i przefiltrować, nie wiem czy to sprawdziłoby się, trzeba by przeliczyć, jaki wyjdzie na końcu stosunek wody do słodu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Przechodzę na filtrator rurkowy, bo wężyk niestety nie daje sobie rady z ciężkimi zasypami.

 

To było wysładzane w fermentorze 33L z cienkim sraczwężem i nie przypominam sobie większych kłopotów - część zacieru została dodana dopiero po spuszczeniu pierwszych kilku litrów bo się nie chciało zmieścić.

 

Jak chcesz gęste zasypy i infuzję to lodówka 50+L albo na dwa wiadra.

Link to comment
Share on other sites

Używam czegoś takiego zarówno do izolacji przy zacieraniu jak i fermentacji. Jak dla mnie działa rewelacyjnie:

 

baufol150_krokiew.jpg

 

Pozdrawiam

Rafał

Link to comment
Share on other sites

Widzialem izolacje zrobiona z pianki montażowej. Spisywalo sie rewelacyjnie.

 

 

Porównaj koszt sensownej lodówki ~300+PLN a wiadra, pianki i szalunku ... Taniej sie nie da wiadro 20, 2xpianka 20 ... Szalunek to 2-3 arkusze styropianu 5ki. Garsc wkretow ...

 

Napisz do pepka84 - takie cudo mial

Link to comment
Share on other sites

Jak coś mogę podrzucić dwa rozwiązania, jedno to pianka ethafoam 20mm miałem chyba dwie lub trzy warstwy na fermentorze i w ciągu 90 minut stygło o jakieś 1,5-2 stopnie.

Opcja numer dwa to zrobienie ze styropianu pudła do fermentacji i używanie go w czasie zacierania. Zacierasz w fermentorze z kranikiem i na niego zakładasz pudło. Wtedy masz dwa w jednym, pudła możesz używać, i do fermentacji i do zacierania. 

Link to comment
Share on other sites

Ja mam trochę inny pomysł może cię jakoś zainspiruję. Jeszcze nie zrealizowany więc nie powiem jak działa ale sama idea wydaje się obiecująca. Ciągle czekam na przesyłki od chińczyków i sam muszę wrócić zza wielkiej wody. Mam zamiar użyć rurki miedzianej 10 mm z jednej strony zamocowanej na wylot z kadzi filtracyjnej, druga strona zaślepiona. W rurce nawiercę kilak otworów i obciągnę ją oplotem z węża 3/4 cala. Pozostawi to trochę przestrzeni między rurką a oplotem. Wydaje mi się, że zapewni to optymalne warunki  pracy dla oplotu. Rurka utrzyma go na dnie a otwory (w rurce) spowodują zasysanie brzeczki z samego dna. Również zgniatanie wydaje się niestraszne przy takiej konstrukcji. Co do samej kadzi to w moim przypadku będzie to Igloo Cooler 10 Gal ale wydaje mi się że fermentor zaizolowany jakąś matą również się sprawdzi.

Osobiście mam zamiar używać tego jako kadzi zacierno - filtracyjnej ,prawdopodobnie z zastosowaniem dekokcji w razie potrzeby podniesienia temperatury o więcej niż 5 C. Myślę, że może się to też sprawdzić przy butelkowaniu.

Link to comment
Share on other sites

Cześć,

Ja zacieram w fermentorze który jest owinięty karimatą, całość wsadzona do styropianowego pudła (5 cm grubości).

Przy 4 kg słodu i 12 litrach wody temperatura spadła w ciagu godziny o 1 st. Z 67 do 66.

Link to comment
Share on other sites

Mam klasyczny fermentor 33 litry zaizolowany dwukrotnie matą zagrzejnikową i najtańszą karimatą. Wszystko klejone taśmą izolacyjną. Spada 1 st. na 30 minut, przy częstym otwieraniu i mieszaniu.

Link to comment
Share on other sites

U mnie rurka fi 7 lub 8 wciśnięta w oplot. Raz, że trzyma oplot tak jak go ułożę, dwa - 7,5 kg słodu to żaden problem. Widziałem kiedyś różnicę w brzeczce po wysładzaniu z oplotem i z filtratora rurkowego. Oplot górą.

Link to comment
Share on other sites

U mnie rurka fi 7 lub 8 wciśnięta w oplot. Raz, że trzyma oplot tak jak go ułożę, dwa - 7,5 kg słodu to żaden problem. Widziałem kiedyś różnicę w brzeczce po wysładzaniu z oplotem i z filtratora rurkowego. Oplot górą.

rurka nawiercona/nacięta?

Link to comment
Share on other sites

 

U mnie rurka fi 7 lub 8 wciśnięta w oplot. Raz, że trzyma oplot tak jak go ułożę, dwa - 7,5 kg słodu to żaden problem. Widziałem kiedyś różnicę w brzeczce po wysładzaniu z oplotem i z filtratora rurkowego. Oplot górą.

rurka nawiercona/nacięta?

 

Otwarta rurka z obu końców, bez wiercenia i cięcia.

Edytka: Tą różnicę, pomiędzy oplotem a filtratorem rurkowym widziałem na warzeniu piwa w pubie Setka. Szkoda że już tego pubu nie ma. :(                                                    

Edited by Krzysztoń
Link to comment
Share on other sites

Wielkie dzięki za opinie i pomysły. Zdecydowałem się na lodówkę, ale tylko dlatego, że zrobię w niej też kwasy, bez ryzyka przeniesienia infekcji na fermentor.

Filtrator z oplotu jednak z wkładką w środku żeby się nie gniótł.

 

Kupię też ekran zagrzejnikowy i zrobię pudło na fermentor.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.