Jump to content

Browar Teoretyczny


Recommended Posts

Witajcie,

 

po 5 warkach postanowiłem zrobić porządek z moimi zapiskami. Jak do tej pory uwarzyłem AIPĘ, American Wheat, Foreign Extra Stout, NEIPĘ i Summer Ale, z czego dwa ostatnie jeszcze czekają na zabutelkowanie, dochodząc na cichej. Wszystkie moje podejścia można sprawdzić tutaj: https://brewness.com/pl/recipes/user/Puchacz , od teraz i tu. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj na ogień poszła 6. warka "Katastrofa w nadfiolecie", będzie to piwo w stylu wolnym AIPA. Musiałem zrobić inwentaryzacje w moim magazynku słodów. Zostało mi z 8 rodzajów słodów karmelowych i ciemnych, pakowanych po 1 kg. 3,5 kg pszenicznego, 4,5 kg monachijskiego, 5 kg żytniego, 0,9 kg pilzeńskiego i 0,4 carapils. W lodówce czeka gęstwa po NEIPA (przepłukana 2 razy, ma teraz 4 dni) w Summer Ale znalazłem muszkę owocówkę. Póki co, piwo nie ma żadnych objawów infekcji, i mieć nie będzie! 

 

warka: 6.

styl: wolny AIPA

 

surowce:

Strzegom pale ale - 0,9 kg

Weyermann Carapils - 0,2 kg

Optima monachijski - 2,5 kg

Optima żytni 0,2 kg

 
zacieranie:
70' 55C
60' 64C
30' 72C
5' 78C
 
chmielenie:
60' chinook 15 g
25' amarillo 14 g
15' mosaic 13 g
0' galaxy 12 g
 
na zimno:
7 dni 20 g amarillo
3 dni 20 g galaxy
 
drożdże:
S-04 6 g
 
sumy:
ilość wody do zacierania - 11,4 l
całkowita objętość zacieru - 15.2 l
ilość gotowanej brzeczki - 17 l
gęstość przed gotowaniem - 10,5 blg
gęstość po gotowaniu - 15,1
objętość piwa  po gotowaniu -12,5
korekta gęstości 
gęstość po korekcie: 13,5 blg
objętość przed zadaniem drożdży: 14 l
Edited by Puchacz
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.