Puchacz Posted April 11, 2017 Share Posted April 11, 2017 Witajcie, po 5 warkach postanowiłem zrobić porządek z moimi zapiskami. Jak do tej pory uwarzyłem AIPĘ, American Wheat, Foreign Extra Stout, NEIPĘ i Summer Ale, z czego dwa ostatnie jeszcze czekają na zabutelkowanie, dochodząc na cichej. Wszystkie moje podejścia można sprawdzić tutaj: https://brewness.com/pl/recipes/user/Puchacz , od teraz i tu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puchacz Posted April 11, 2017 Author Share Posted April 11, 2017 (edited) Dzisiaj na ogień poszła 6. warka "Katastrofa w nadfiolecie", będzie to piwo w stylu wolnym AIPA. Musiałem zrobić inwentaryzacje w moim magazynku słodów. Zostało mi z 8 rodzajów słodów karmelowych i ciemnych, pakowanych po 1 kg. 3,5 kg pszenicznego, 4,5 kg monachijskiego, 5 kg żytniego, 0,9 kg pilzeńskiego i 0,4 carapils. W lodówce czeka gęstwa po NEIPA (przepłukana 2 razy, ma teraz 4 dni) w Summer Ale znalazłem muszkę owocówkę. Póki co, piwo nie ma żadnych objawów infekcji, i mieć nie będzie! warka: 6. styl: wolny AIPA surowce: Strzegom pale ale - 0,9 kg Weyermann Carapils - 0,2 kg Optima monachijski - 2,5 kg Optima żytni 0,2 kg zacieranie: 70' 55C 60' 64C 30' 72C 5' 78C chmielenie: 60' chinook 15 g 25' amarillo 14 g 15' mosaic 13 g 0' galaxy 12 g na zimno: 7 dni 20 g amarillo 3 dni 20 g galaxy drożdże: S-04 6 g sumy: ilość wody do zacierania - 11,4 l całkowita objętość zacieru - 15.2 l ilość gotowanej brzeczki - 17 l gęstość przed gotowaniem - 10,5 blg gęstość po gotowaniu - 15,1 objętość piwa po gotowaniu -12,5 korekta gęstości gęstość po korekcie: 13,5 blg objętość przed zadaniem drożdży: 14 l Edited April 12, 2017 by Puchacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts