slotish Posted February 26, 2010 Share Posted February 26, 2010 (edited) Witam Planuję uwarzyć bittera. W sumie z pomocą BeerSmitha udało mi się dobrać, przynajmniej jeśli chodzi o kolor, słody. Problemem jest dla mnie chmielenie. Zupełnie nie wiem jak to piwo powinno być chmielone a kilkanaście receptur które przejrzałem często się różni między sobą. Planowana warka: 4 kilo Pale Ale Maris Otter 0,3 Crystal 145 EBC 60 minut 25g Challenger 7% 1 minuta 30 g Fuggles 5,8% Nie chcę uzyskać bardzo gorzkiej wersji tego piwa - tak okolo 30 IBU mi wystarczy ( tyle mi wylicza beersmith przy takim doborze chmielu ). Czy niezbędne jest chmielenie dla smaku? Brytyjskiego ale nigdy nie piłem, więc układając recepturę wzorowałem się na English Pale Ale Primatora w którym to uderzył mnie silny zapach chmielu - czy 30g chmielu aromatycznego wystarczy aby uzyskac taki efekt? Za wszelkie uwagi co do chmielenia a także i zasypu będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Edited February 26, 2010 by slotish Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 26, 2010 Share Posted February 26, 2010 WitamPlanuję uwarzyć bittera. W sumie z pomocą BeerSmitha udało mi się dobrać, przynajmniej jeśli chodzi o kolor, słody. Problemem jest dla mnie chmielenie. Zupełnie nie wiem jak to piwo powinno być chmielone a kilkanaście receptur które przejrzałem często się różni między sobą. Planowana warka: 4 kilo Pale Ale Maris Otter 0,3 Crystal 145 EBC 60 minut 25g Challenger 7% 1 minuta 30 g Fuggles 5,8% Nie chcę uzyskać bardzo gorzkiej wersji tego piwa - tak okolo 30 IBU mi wystarczy ( tyle mi wylicza beersmith przy takim doborze chmielu ). Czy niezbędne jest chmielenie dla smaku? Brytyjskiego ale nigdy nie piłem, więc układając recepturę wzorowałem się na English Pale Ale Primatora w którym to uderzył mnie silny zapach chmielu - czy 30g chmielu aromatycznego wystarczy aby uzyskac taki efekt? Za wszelkie uwagi co do chmielenia a także i zasypu będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Receptura wygląda ok, chociaż tradycyjnie używa się chmielu do nadania smaku. Bitter właśnie nie powinien być gorzki, jedynie wyraźnie bardziej gorzki niż mild . A reszta dowolna, czyli jak uwarzysz to i tak będzie dobrze, nie ma żadnego kanonu co do nachmielenia. Obecnie większość browarów chmieli bittery, całkiem mocno. Czyli możesz dodać 35g fuggles na ostatnie 20 minut i 25g na ostatnią minutę. Jaką masz wydajność przy warzeniu? Bo wydaje mi się, że 4,3kg słodu może wyjść mocniejsza wersja bittera. Proponowałbym byś celował bliżej 11, niż 14°Blg. Chyba że masz taki właśnie zamiar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted February 27, 2010 Author Share Posted February 27, 2010 Dzięki za odpowiedź Masz rację zmniejszę ilość słodu Pale Ale do 3,5 kilo. Rozumiem, że jeśli mam chmielić dla smaku to odpowiednio zmniejszyć ilość challengera? i jeszcze jedno mam tylko 50 gram fugglesa więc dodanie 35 g na 20m i potem 25g na 1 m odpada... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 27, 2010 Share Posted February 27, 2010 Rozumiem, że jeśli mam chmielić dla smaku to odpowiednio zmniejszyć ilość challengera? To już ty musisz zadecydować. Troszkę bardziej goryczkowe, czy nie. Ale ja bym policzył goryczkę i jednak starał się trzymać maksymalnie 35IBU. ...jeszcze jedno mam tylko 50 gram fugglesa więc dodanie 35 g na 20m i potem 25g na 1 m odpada... To albo 30/20, albo 25/25. jakiejś ogromnej różnicy nie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted February 27, 2010 Author Share Posted February 27, 2010 To już ty musisz zadecydować. Troszkę bardziej goryczkowe, czy nie. Ale ja bym policzył goryczkę i jednak starał się trzymać maksymalnie 35IBU. Tak właśnie zrobie. Dla ciebie - To albo 30/20, albo 25/25. jakiejś ogromnej różnicy nie będzie. smile A może jako aromatycznego użyć trochę challengera? co o tym sądzisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 27, 2010 Share Posted February 27, 2010 Dodam tylko, że teraz używam 30g Marynki do Pilsów i mozna powiedzieć, że jest goryczka fajna. Także 25g do Bittera nie będzie za dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted February 27, 2010 Share Posted February 27, 2010 Dodam tylko, że teraz używam 30g Marynki do Pilsów i mozna powiedzieć, że jest goryczka fajna. To jeszcze tylko napisz w jakiej postaci, bo to kluczowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 27, 2010 Share Posted February 27, 2010 A może jako aromatycznego użyć trochę challengera? co o tym sądzisz? Jak najbardziej. Challenger jest chmielem uniwersalnym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 27, 2010 Share Posted February 27, 2010 Dodam tylko' date=' że teraz używam 30g Marynki do Pilsów i mozna powiedzieć, że jest goryczka fajna.[/quote']To jeszcze tylko napisz w jakiej postaci, bo to kluczowe. Granulat. A ostatnio jeszcze garść szyszki, co by nie było za mało Podeślę ci niedługo Pilsa to zobaczysz czy aby nie za mocno chmielony Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted February 27, 2010 Author Share Posted February 27, 2010 Jak najbardziej. Challenger jest chmielem uniwersalnym. Ok to dam 25g fuggles na 1 minute, potem 25 g fuggles i 10g challengera na 20 minut a na pełną godzinę tam tyle challengera żeby nie przekroczyć 35 IBU. Teraz nie mam swojego komputera z beersmithem i nie mogę tego wyliczyć. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ijon Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Odświeżę temat: czy bittera chmielić na zimno? z postów Makarona (róznież w innych wątkach) wynika, że chmieli się na gorczykę głównie. Na stronie PSPD w opisie kategorii konkursowych napisane jest o chmileniu na zimno. Planowałem dodać na cichej trochę chmielu więc się zastawnawiam : czy to ma sens ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Ma, 2 bittery z pudła z Krakowa były chmielone na zimno. Receptury już są na wiki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ijon Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 I tak też zrobie. Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Odświeżę temat: czy bittera chmielić na zimno? z postów Makarona (róznież w innych wątkach) wynika, że chmieli się na gorczykę głównie. Na stronie PSPD w opisie kategorii konkursowych napisane jest o chmileniu na zimno. Planowałem dodać na cichej trochę chmielu więc się zastawnawiam : czy to ma sens ? Eeee... nie ja pisałem o balansie w kierunku goryczki. Pozatym sam smak i aromat chmielowy może być w bardzo szerokim zakresie. Od delikatnego do umiarkowanego. Aby nie wjechać w podobny poziom w porównaniu z APA. Co do piw dostępnych na rynku to wersje z browarów rzemieślniczych są chmielone na aromat mocniej niż przemysłowe wersje bittera. Co do chmielenia na zimno, tego generalnie się nie robi, ale ważniejsze są efekty końcowe w piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Prywatnie nie jestem wielkim zwolennikiem, przynajmniej dopóki nie chodzi o ESB i IPA, czyli piwa obecnie z tych mocniejszych. Ale co komu pasuje - widocznie jury w Krakowie miało "chmielowe odchylenie". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now