Jump to content

Jeden starter do dwóch mocniejszych piw


Recommended Posts

Witam,

mam do uwarzenia dwa piwa, AIPA 16 Blg oraz Imperial IPA 19 Blg, warka na 20 litrów każde. Chciałbym użyć jednej fiolki drożdży płynnych FM52 Amerykański Sen. Mam pytanie czy jeżeli zrobię 2 litrowy starter z użyciem 200g suchego ekstraktu to namnoży się odpowiednia ilość drożdży tak aby zadać po jednym litrze do każdego piwa?

 

Piwa będę robił w odstępie jednego dnia, także zbieranie gęstwy nie wchodzi w rachubę.

 

Dzięki i pozdrawiam.

Edited by aopon
Link to comment
Share on other sites

Już na samo to drugie piwo całe 2 litry startera to byłoby za mało (chyba że super świeża fiolka). Na pierwsze będzie ok. Jeśli koniecznie nie chcesz kupować drugiej fiolki to musisz pokombinować ze starterem wielostopniowym.

Edited by luki161
Link to comment
Share on other sites

Rozważ taki manewr:

 

Odpowiednio wcześniej nastaw starter rozmiaru 120% potrzebnego do piwa nr 1. Przefermentuj go do końca. 100% wkładasz do lodówki (wyciągasz jak będziesz warzyć piwo nr 1), pozostałe 20% trafia do drugiego stopnia startera, na piwo nr 2 (policz sobie potrzebną objętość i daj taką ilość świeżej brzeczki).

 

W ten sposób nie kręcisz jednorazowo jakichś strasznych objętości starterów, a kończysz z dwoma słoikami drożdży w mniej więcej potrzebnej ilości.

 

Rozplanuj sobie tylko powyższy proces na poszczególne dni, bo będziesz potrzebował zacząć prawie tydzień wcześniej. I na 200g ekstraktu się nie skończy.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Już na samo to drugie piwo całe 2 litry startera to byłoby za mało (chyba że super świeża fiolka).

No bez przesady... Ale na dwa, to rzeczywiście będzie trochę przymało. Pomysł kolegi paradox dobry, tylko musisz dobrze drożdże podzielić. 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za pomoc.

 

Chciałbym pójść za radą paradox-a. Nie mam jeszcze doświadczenia ze starterami, patrzę sobie na ten przepis: http://blog.homebrewing.pl/starter-drozdzowy-prosta-instrukcja-ze-zdjeciami/

Dori pisze tam o 100g suchego ekstraktu na litr startera. Jeżeli taka ilość wystarczy na AIPA 16 Blg, to czy mogę przyjąć takie założenia:

- robię pierwszy starter odpowiednio wcześniej, 1200ml z użyciem 120g suchego ekstraktu

- stawiam na mieszadło na 2 dni

- 1 litr odlewam i przechowuję w lodówce

- z pozostałych 200ml robię drugi starter, ale 2 litrowy z użyciem 200g suchego ekstraktu - ten ma być na IIPA 19 Blg

 

Jakoś tak?

Edited by aopon
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za pomoc.

 

Chciałbym pójść za radą paradox-a. Nie mam jeszcze doświadczenia ze starterami, patrzę sobie na ten przepis: http://blog.homebrewing.pl/starter-drozdzowy-prosta-instrukcja-ze-zdjeciami/

Dori pisze tam o 100g suchego ekstraktu na litr startera. Jeżeli taka ilość wystarczy na AIPA 16 Blg, to czy mogę przyjąć takie założenia:

- robię pierwszy starter odpowiednio wcześniej, 1200ml z użyciem 120g suchego ekstraktu

- stawiam na mieszadło na 2 dni

- 1 litr odlewam i przechowuję w lodówce

- z pozostałych 200ml robię drugi starter, ale 2 litrowy z użyciem 200g suchego ekstraktu - ten ma być na IIPA 19 Blg

 

Jakoś tak?

Na szybko rzuciłem okiem do kalkulatora MrMalty'ego - na pierwsze piwo wychodzi mi objętość trochę powyżej litra (jakieś 1,15 l, dodaj do tego te 200 ml na drugi starter), na drugie trochę powyżej półtora (1,65 l; zakładając, że oba startery na mieszadle magnetycznym). Zważywszy na cyrki z chłodzeniem, parę dni leżenia w lodówce itd. możesz jeszcze podciągnąć objętości o kilka procent w górę, ale to chyba nie zrobi dużej różnicy (jeśli w ogóle). Poza tym plan brzmi OK.

 

Oczywiście, drugi stopień zrób sobie na świeżo i po wystudzeniu dodaj do niego drożdże wyciągnięte z pierwszego stopnia. No i sterylność, ale o tym chyba nie muszę mówić.

Link to comment
Share on other sites

 

Dzięki za pomoc.

 

Chciałbym pójść za radą paradox-a. Nie mam jeszcze doświadczenia ze starterami, patrzę sobie na ten przepis: http://blog.homebrewing.pl/starter-drozdzowy-prosta-instrukcja-ze-zdjeciami/

Dori pisze tam o 100g suchego ekstraktu na litr startera. Jeżeli taka ilość wystarczy na AIPA 16 Blg, to czy mogę przyjąć takie założenia:

- robię pierwszy starter odpowiednio wcześniej, 1200ml z użyciem 120g suchego ekstraktu

- stawiam na mieszadło na 2 dni

- 1 litr odlewam i przechowuję w lodówce

- z pozostałych 200ml robię drugi starter, ale 2 litrowy z użyciem 200g suchego ekstraktu - ten ma być na IIPA 19 Blg

 

Jakoś tak?

Na szybko rzuciłem okiem do kalkulatora MrMalty'ego - na pierwsze piwo wychodzi mi objętość trochę powyżej litra (jakieś 1,15 l, dodaj do tego te 200 ml na drugi starter), na drugie trochę powyżej półtora (1,65 l; zakładając, że oba startery na mieszadle magnetycznym). Zważywszy na cyrki z chłodzeniem, parę dni leżenia w lodówce itd. możesz jeszcze podciągnąć objętości o kilka procent w górę, ale to chyba nie zrobi dużej różnicy (jeśli w ogóle). Poza tym plan brzmi OK.

 

Oczywiście, drugi stopień zrób sobie na świeżo i po wystudzeniu dodaj do niego drożdże wyciągnięte z pierwszego stopnia. No i sterylność, ale o tym chyba nie muszę mówić.

 

 

Wielkie dzięki, mógłbyś podłączyć zrzut z MrMalty'ego?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Dzięki za pomoc.

 

Chciałbym pójść za radą paradox-a. Nie mam jeszcze doświadczenia ze starterami, patrzę sobie na ten przepis: http://blog.homebrewing.pl/starter-drozdzowy-prosta-instrukcja-ze-zdjeciami/

Dori pisze tam o 100g suchego ekstraktu na litr startera. Jeżeli taka ilość wystarczy na AIPA 16 Blg, to czy mogę przyjąć takie założenia:

- robię pierwszy starter odpowiednio wcześniej, 1200ml z użyciem 120g suchego ekstraktu

- stawiam na mieszadło na 2 dni

- 1 litr odlewam i przechowuję w lodówce

- z pozostałych 200ml robię drugi starter, ale 2 litrowy z użyciem 200g suchego ekstraktu - ten ma być na IIPA 19 Blg

 

Jakoś tak?

Na szybko rzuciłem okiem do kalkulatora MrMalty'ego - na pierwsze piwo wychodzi mi objętość trochę powyżej litra (jakieś 1,15 l, dodaj do tego te 200 ml na drugi starter), na drugie trochę powyżej półtora (1,65 l; zakładając, że oba startery na mieszadle magnetycznym). Zważywszy na cyrki z chłodzeniem, parę dni leżenia w lodówce itd. możesz jeszcze podciągnąć objętości o kilka procent w górę, ale to chyba nie zrobi dużej różnicy (jeśli w ogóle). Poza tym plan brzmi OK.

 

Oczywiście, drugi stopień zrób sobie na świeżo i po wystudzeniu dodaj do niego drożdże wyciągnięte z pierwszego stopnia. No i sterylność, ale o tym chyba nie muszę mówić.

 

 

Wielkie dzięki, mógłbyś podłączyć zrzut z MrMalty'ego?

 

 

Dzięki, nie musisz załączać, ogarnąłem o co chodzi :) Dzięki jeszcze raz za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Na szybko rzuciłem okiem do kalkulatora MrMalty'ego - na pierwsze piwo wychodzi mi objętość trochę powyżej litra (jakieś 1,15 l,

 

Trzeba pamiętać, że są to ilości dla drożdży wyprodukowanych świeżo. Dla miesięcznej fiolki robi się już z tego np. 1,60 l.

Link to comment
Share on other sites

 

Na szybko rzuciłem okiem do kalkulatora MrMalty'ego - na pierwsze piwo wychodzi mi objętość trochę powyżej litra (jakieś 1,15 l,

 

Trzeba pamiętać, że są to ilości dla drożdży wyprodukowanych świeżo. Dla miesięcznej fiolki robi się już z tego np. 1,60 l.

 

ano tak, zapomnieliśmy o jednej zmiennej :) dlatego najlepiej samemu sobie przeliczyć objętość startera mając w ręku fiolkę z drożdżami

Link to comment
Share on other sites

 

 

Trzeba pamiętać, że są to ilości dla drożdży wyprodukowanych świeżo. Dla miesięcznej fiolki robi się już z tego np. 1,60 l.

Są to ilości dla drożdży do daty minimalnej trwałości. 1,6 l dla fiolki miesiąc po terminie trwałości. 

Link to comment
Share on other sites

 

Trzeba pamiętać, że są to ilości dla drożdży wyprodukowanych świeżo. Dla miesięcznej fiolki robi się już z tego np. 1,60 l.

Są to ilości dla drożdży do daty minimalnej trwałości. 1,6 l dla fiolki miesiąc po terminie trwałości. 

 

 

Ja tam widzę napis, że chodzi o datę zbioru (produkcji), tym bardziej że nie da się jej ustawić do przodu od dziś, więc raczej nie chodzi o datę minimalnej trwałości.

 

aZImY3b.png

Link to comment
Share on other sites

 

 

Trzeba pamiętać, że są to ilości dla drożdży wyprodukowanych świeżo. Dla miesięcznej fiolki robi się już z tego np. 1,60 l.

Są to ilości dla drożdży do daty minimalnej trwałości. 1,6 l dla fiolki miesiąc po terminie trwałości. 

 

 

Ja tam widzę napis, że chodzi o datę zbioru (produkcji), tym bardziej że nie da się jej ustawić do przodu od dziś, więc raczej nie chodzi o datę minimalnej trwałoś

A jaką ilość komórek drożdżowych przyjmuje ten kalkulator na początek?

Link to comment
Share on other sites

Kalkulator został stworzony dla fiolek White Labs i Wyeast więc przyjmuje ok 100 miliardów komórek dla świeżej fiolki. Fiolki od FM mają ok 25-30 mld komórek w świeżej fiolce, więc tak naprawdę te ilości statera powinny być jeszcze większe, ale ciągle ważne jest uwzględnienie świeżości fiolki ;)

Link to comment
Share on other sites

Tylko FM są robione w Polsce i są świeże. Zaś te pozostałe pewnie płyną statkiem parę tygodni. Przechodzą przez wielu pośredników zanim trafia do klienta końcowego. Wcale bym się nie zdziwił jeśli z 100mld zostanie 20-30 czyli tyle co w świeżych FM

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Tylko FM są robione w Polsce i są świeże. Zaś te pozostałe pewnie płyną statkiem parę tygodni. Przechodzą przez wielu pośredników zanim trafia do klienta końcowego. Wcale bym się nie zdziwił jeśli z 100mld zostanie 20-30 czyli tyle co w świeżych FM

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

:-) poza transportem morskim jest jeszcze transport lotniczy, DHL, UPS i inne mają swoje samoloty ;-) nie sądzę, żeby producent drożdży ryzykowal droge morską :-? Raczej nie posądzałbym tak poważnych firm o głupotę, mamy XXI wiek nikt juz tratwami nie przewozi towarow, oprócz kontenerow z Chin :) Edited by WithoutStress
Link to comment
Share on other sites

Transport morski jest o wiele tańszy niż lotniczy. Nawet sobie nie wyobrażasz ile różnych rzeczy jest przewożonych droga morska. I nie tylko z Chin.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj startuję z kręceniem startera na IIPA 19Blg, ilość obliczyłem na https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/. Aby namnożyć odpowiednią ilość drożdży w 2 litrowej kolbie musiałem podnieść ekstrakt startera z 9 do 11 Blg, mam w związku z tym pytanie czy na mieszadełku magnetycznym przy tym Blg namnożą się drożdże w 48 godzin czy przetrzymać dłużej?

Edited by aopon
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.