Bielo Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Nazwa: słód wędzony drewnem wiśniProducent, pochodzenie: Viking Malt, Strzegom PolskaStrona producenta: Strona produktuOpis:Słód na bazie słodu pilzneńskiego z odmian jęczmienia browarnego jarego, dwurzędowego typu null-lox, wzbogacony o ciekawą, owocową nutą dymu z wędzenia drewna wiśni. Niska temperatura suszenia i wędzenia nie wpływa na zmianę działania enzymatycznego i inne ważne właściwości browarne słodu.Użycie: Do 100% zasypuBarwa: max 10 EBCPoziom fenoli 5-15 ppm [słód lekko-średnio wędzony] Koneserzy i znawcy wędzeniaszczególnie cenią sobie pestkowegatunki drzew owocowych, takie jakwiśnia, czereśnia, śliwa czy morela.Rodzaj użytego drewna, ma wpływzarówno na kolor, zapach, jak i smakwędzonek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Uwarzyłem kolejne grodziskie z serii różnych dymów od strzegomia i na wstępie brawa na stojąco dla wiśni. Piwo jest co prawda bardzo świeże, dopiero co wyturlałem je w kegu, aczkolwiek aromat wędzony już jest bardzo wyraźny. Receptura banalna, 25% pszeniczny, 75% wędzony wiśnią i us-05 w 15 stopniach. Nalewam do szklanki, lekko opalizujące nieklarowne. Pierwszy niuch - szok! Prawie jak torf. Surowy, ziemisty, nawet lekko piwniczny (ale nie stęchły, tylko taki czarny aromat). Bardzo mocno kojarzący się z ogniskiem, w życiu nie czułem tyle kominka w jednej szklance. Po drugim kuflu medytacji odnalazłem deskryptor idealnie oddający to co czuję - atrament! Piwo pachnie zupełnie jak chiński atrament HERO. Pół godziny później nadal mam w ustach ten posmak. Szacun VM. PS. przecież opalizacja to feeria barw benzyny na bruku, a nie mętność! Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez Bielo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się