popiolkas Posted April 15, 2017 Share Posted April 15, 2017 Witam jestem tu nowy, wiec witam wszystkich Bede z kolega warzył piwo po raz pierwszy, wiec mamy pare pytań amatorskich 1) Jakie chmiele kiedy dodawac, tzn aromatyczne, uniwersalne, w którym etapie gotowania brzeczki? 2) Chciałbym wykorzystac sprzęt do sous vide do gotowania i zacierania, czy to dobry pomysł? Do garnka wkladam grzałke sous vide ktora moge sterowac do do 0,5 stopnia celciusza wiec bardzo precyzyjnie, na ogniu nie uzyskam takiej precyzji. 3) Jakiej wody uzyc? Filtrowanej z kranu, oligocenskiej, kupic w sklepie? 4) Kupilismy drozdze w proszku, w saszetce, kiedy je najlepiej dodac i Ci najpierw je rozpuszczac? Z góry dziekuje za pomoc, pozdrawiam G Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 15, 2017 Share Posted April 15, 2017 (edited) Przeczytaj proszę tutejszą wikipedię, i jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania wtedy je zadaj. Na prawie wszystkie (poza tym o sous vide) znajdziesz tam odpowiedzi. Powodzenia! Edited April 15, 2017 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof Szwajka Posted April 15, 2017 Share Posted April 15, 2017 (edited) Pytania są tak elementarne, że można odpowiedzieć tylko w jeden sposób: poczytajcie wiki.piwo.org Jest tego na tyle, że w jeden wieczór można ogarnąć. Jak czegoś tam nie zrozumiecie to dopiero wtedy pytajcie. Z tej grzałki bym zrezygnował. W browarze domowy nie jest potrzebna precyzja do 0,5°C w ogóle, a już co dopiero przy pierwszym piwie. Martwcie się o to, żeby piwa nie zakazić i w miarę poprawnie je przefermentować, a zapewniam was, że z piwa będziecie zadowoleni. Jak złapiecie jakieś obeznanie, to zaczniecie kombinować ze sprzętem. Na początek(a często i na koniec) wystarczy garnek, łyga i kuchenka gazowa. Warto mieć na uwadze, że najlepsi piwowarzy warzą na prostym sprzęcie. Mówił o tym na jakims wykładzie(na youtube dostępny) Łukasz Kojro(browar Faktoria, Palatum). Edited April 15, 2017 by Krzysztof Szwajka Link to comment Share on other sites More sharing options...
popiolkas Posted April 15, 2017 Author Share Posted April 15, 2017 Ok reszte poczytamy ale co do sous vide po prostu tak jest wygodnie sterowac temperatura? Jakie moga byc minusy takiej operacji? Sprzet mozna umyc i zdezynfekowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof Szwajka Posted April 15, 2017 Share Posted April 15, 2017 Nie mówię, że są minusy tej grzałki. Chodzi mi o samo podejście do warzenia. Zamiast przygotować się merytorycznie, podpatrywać jak inni robią różne rzeczy, to Ty zanim zacząłeś gotować, to już komplikujesz sobie sprzęt, czego niektórzy nie robią nawet po 100 warkach. Garnek, łyga i prosty termometr rtęciowy załatwiają sprawę. To umiejętności i wiedza piwowara robią piwa a nie skomplikowany sprzęt. Trochę powarzysz i sam będziesz widział co Ci przeszkadza, co można ulepszyć, żeby było wygodniej. wszystko z czasem jak się wkręcisz. Na wstępnie nie zakaź piwa i prawidłowo go przefermentuj(wskazówki na wiki), zapewniam Cię, że może konkursu nie wygra, ale Ty i Twoi znajomi będą zadowoleni. Na konkursy przyjdzie czas. dirk gently and Matz 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartees Posted April 15, 2017 Share Posted April 15, 2017 Co do sous vide to zależy jaki sprzęt masz. Jeżeli Anova lub Joule to raczej się nie nadaje. Prawdopodobnie uszkodzisz cyrkulator używając go do zacierania. Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted April 15, 2017 Share Posted April 15, 2017 (edited) Zakazić brzeczkę podczas zacierania? Higiena jest podstawą w piwowarstwie, ale na etapach zimnych. Jakbym taki sprzęt miał to chętnie bym spróbował tak zacierać. Pytanie czy ma wystarczającą moc do zagotowania brzeczki? Jeśli planujesz to kupić specjalnie do robienia piwa to lepiej wybrać dedykowany sprzęt typu Grainfather lub Coobra albo garnek emaliowany i taboret gazowy. Edited April 15, 2017 by koholet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted April 15, 2017 Share Posted April 15, 2017 (edited) cyrkulator się zatka zacierem, możliwe że i na grzałce coś się przypali skarmelizuje, sous vide mówi samo za siebie jak trzeba go używać +/- 2C nie robi różnicy, to nie apteka aaa i dodatkowo jaką ten sprzęt ma wydajność? te domowe często są do maks 5L 5kg słodu do tego jakieś 12-15 l wody i to jest w miarę gęste, może być tak że będą miejsca niedogrzane jak nie będziesz mieszał przerost formy nad treścią Edited April 15, 2017 by Gawon Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted April 15, 2017 Share Posted April 15, 2017 Zakazić brzeczkę podczas zacierania? Dasz jakiś cytat bo nie mogę znaleźć który z przedmówców to powiedział? Link to comment Share on other sites More sharing options...
popiolkas Posted April 16, 2017 Author Share Posted April 16, 2017 Witam, mam Anove Co do utrudniania to własnie chciałem sobie ułatwic poniewaz moge doklakdnie sterowac temperatura i mam ja w domu, ale skoro twierdzicie ze nie ma to sensu i moze sie uszkodzic to tak zrobie dzieki za rady pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted April 16, 2017 Share Posted April 16, 2017 chciałem sobie ułatwic poniewaz moge doklakdnie sterowac temperatura i mam ja w domu a mógłbyś napisać coś więcej na temat tego cudownego urządzenia bo ja tona przykład jestem słabo zorientowany w tych nowoczesnych klockach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now