Jump to content

Refermentacja w zbyt niskiej temperaturze


Recommended Posts

Część wszystkim!

 

Mam pytanie specyficzne. Około tydzień temu zabutelkowałem swoją druga warkę. Jako, że nie do końca sprawę przemyślałem, butelki zamiast trafić do temperatury pokojowej posiedziały większość czasu w garażu, a tam natomiast temperatura bliższa była 10-12 stopniom. Naturalnie po jakichś 5 dniach zrozumiałem swój błąd i przeniosłem w cieplejsze miejsce, ale zastanawiam się, czy takie przechłodzenie nie wpłynie negatywnie na piwo? Używałem Danstar - Nottingham.

 

Z góry dzięki za pomoc lajkonikowi!

Link to comment
Share on other sites

Nic się nie stało, daj mu nieco czasu i się nagazuje. Od biedy to Nottinghamy pewnie i w tych 12 by dały radę tylko dłużej by to trwało rzecz jasna.

Dziękuję uprzejmie, teraz będę już mógł spać spokojnie ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.