Jump to content

Browar Projekt

Recommended Posts

Witam!

Po wielu warkach zdecydowałem się uaktywnić w sieci 

Mam kilka refleksji, wątków do dyskusji odnośnie aktualnych "projektów ;)

Sweet Milk Stout 15 Blg

Słód Pale Ale Maris Otter 3 kg

Słód Colorado Honig 1kg

Słód Caraaroma 1 kg Weyermann

Słód Melanoidynowy 0,5 kg

Słód Karmelowy czerwony 0,5 kg

Słód Caramel Pils 0,5 kg Bestmalz

Zacieranie 30' 

Takiego użyłem zasypu na 21l nastawnej (ekstrakt około 15 Blg) szczepionego S-04 Fermentisa.

Najwięcej zdziwienia i radości przysporzył starter 1l ~12 Blg natleniony mikserem - po 48h namnażania starter miał aromat dżemu truskawkowego.

Natchnęło mnie do zrobienia piwa o takim właśnie aromacie, bo piwo odfermentowane do około 6 Blg po dodaniu 150g laktozy takich cech już nie wykazuje.

Czytałem gdzieś na forum że zadanie pewnego "szoku" drożdżom w starterze wzmaga produkcje estrów, chciałbym zapytać o doświadczenia?

Czy mocny starter, w niskiej temperaturze, po intensywnym natlenieniu rzeczywiście potęguje estrowość w pszeniczniakach np?

Ginger Ale

Często warze piwa specjalne w których zamiast bazować na antybakteryjnych właściwościach chmielu używałem przypraw czy soku z cytryny, limonki.

Chciałbym zapytać o doświadczenia z niskochmielonymi piwami górnej fermentacji z różnymi dodatkami.

Mam problem z tym że aromat w butelce bardzo szybko zmienia się w inny, może nie nieprzyjemny ale upłycający cały bukiet. 

Kwestia utlenienia piwa, zbyt długiej cichej z dodatkami? 

Słód Karmelowy czerwony 0,5 kg

Czy mocny starter, w niskiej temperaturze, po intensywnym natlenieniu rzeczywiście potęguje estrowość w pszeniczniakach np?

Wyczytałem u @dori że w przypadku Hefewizena (zapewne odnośnie Dunkelwizena będzie identycznie) "mniejsza ilość [drożdży] (underpitching) może powodować dużą produkcję octanu izoamylu, więc „banany” będą grać pierwsze skrzypce, a zadanie większej ilości drożdży niż zalecana (overpitching) pozwala wydobyć aromaty goździkowe." A banany w piwie pszenicznym to estry, nieprawdaż? Do tego pamiętać należy, że "Stara regułka mówi, że im niższa temperatura fermentacji tym więcej aromatów goździkowych, a im wyższa tym więcej wyczujemy estrów, które skutecznie zakryją fenolowe nuty." I jeszcze jedna uwaga, równieżod @dori - "Dobrym pomysłem jest zadawanie drożdży w temperaturze 12°C i fermentowanie piwa w 18°C, wolno podnosząc temperaturę fermentacji. Zadając drożdże do brzeczki o niskiej temperaturze wywołujemy u nich szok temperaturowy, dzięki czemu drożdże zaczynają produkować większe ilości octanu izoamylu odpowiedzialnego za aromat bananowy w piwie. "