Jump to content

Piwo z senchą/matchą


Recommended Posts

Czołem wszystkim,

 

po głowie chodzi mi uwarzenie piwa z dodanym wywarem z zielonej herbaty sencha plus sproszkowana matcha. Pytań naturalnie mam kilka, żeby za prosto nie było  :roll:

- chciałem, żeby piwo było dość kremowe, na klarowności nie zależy mi zupełnie, bo co bym sklarował to matcha i tak by mi zmętniła. W związku z tym jaki styl wybrać jako bazę? Weizena? Nie chciałbym jej mocno chmielić, żeby nie zabiło smaku matchy, więc raczej coś z IBU w okolicy 20. No i nic ciemnego, żeby kolor matchy był wyraźny.

- kiedy najlepiej dodawać obie herbaty - wywar do zacierania, czy do gotowania? Matchę planowałem już przy rozlewie do butelek, razem z cukrem do refermentacji.

- jakie drożdże do tego zadać? Myślałem nad Mangrove Jack's M21 Belgian Wit - sensownie?

 

Z góry dziękuję za okazaną litość i delikatne pacyfikowanie jeśli coś kompletnie pomieszałem  ;)

Link to comment
Share on other sites

1) jeśli przez kremowość rozumiesz teksturę do możesz albo dodatek laktozy ( z pełną świadomością innych efektów ) albo owsa/słodu owsianego do zasypu. Jako bazowy styl polecił bym zwykły Pale Ale. Sam robiłem Matcha BPA ale sama matcha jest tak intensywna ze lepiej nie dodawać tam więcej.

Chmiel na niskie IBU - matcha wniesie sporo tanin - zwłaszcza jak dodasz 'gorący napar'. Z klarowaniem Matchy nie miałem wybitnych problemów - piwo było opalizujące ale też drożdże były mocno flokulujące. Nie wiem ile tej matcha byś musiał dać zeby piwo miało choć trochę jej kolor - ja dałem 50g na ~20l.

2) ogólna zasada - chcesz żeby dodatek dał aromat - dodajesz go w fazie zimnej - ja dodawałem ( i tak ci sugeruje ) dodac na cichej, jeśli wywar to nawet może przy butelkowaniu. 

3) Drożdże neutralne, takie które znasz i potrafisz kontrolować. Nie dodawaj sobie zbyt wcześnie dodatkowych komplikacji. Ocenisz efekty a w kolejnej warce ( jeśli się na nią zdecydujesz ) podejmiesz modyfikacje. Nie odrazu rzym zbudowano

Link to comment
Share on other sites

1) jeśli przez kremowość rozumiesz teksturę do możesz albo dodatek laktozy ( z pełną świadomością innych efektów ) albo owsa/słodu owsianego do zasypu. Jako bazowy styl polecił bym zwykły Pale Ale. Sam robiłem Matcha BPA ale sama matcha jest tak intensywna ze lepiej nie dodawać tam więcej.

Chmiel na niskie IBU - matcha wniesie sporo tanin - zwłaszcza jak dodasz 'gorący napar'. Z klarowaniem Matchy nie miałem wybitnych problemów - piwo było opalizujące ale też drożdże były mocno flokulujące. Nie wiem ile tej matcha byś musiał dać zeby piwo miało choć trochę jej kolor - ja dałem 50g na ~20l.

2) ogólna zasada - chcesz żeby dodatek dał aromat - dodajesz go w fazie zimnej - ja dodawałem ( i tak ci sugeruje ) dodac na cichej, jeśli wywar to nawet może przy butelkowaniu. 

3) Drożdże neutralne, takie które znasz i potrafisz kontrolować. Nie dodawaj sobie zbyt wcześnie dodatkowych komplikacji. Ocenisz efekty a w kolejnej warce ( jeśli się na nią zdecydujesz ) podejmiesz modyfikacje. Nie odrazu rzym zbudowano

Tak coś po wrzuceniu w wyszukiwarkę słowa "matcha" czułem, że się odezwiesz, FurioSan :D

1) o, o owsianym nie pomyślałem, a i laktoza może faktycznie dać ciekawy efekt, dzięki za hint! Rozumiem, że przy tych 50g na 20l kolor był ledwie widoczny? Tu chciałem, żeby miało przynajmniej umiarkowanie zielony kolor, ale fakt, że głównie zależy mi na smaku, a wiem, że jak się z matchą przedobrzy, to taniny przejmą całą kompozycję :(

2) własnie byłem nieco rozdarty pomiędzy dodawaniem na cichą, a refermentacją. Chyba dodam jednak dodam już przy butelkowaniu :)

3) jakiś konkretny gatunek byś polecił? Z góry wdzięczność swą wyrażę :)

Link to comment
Share on other sites

ad 1) kolor się zmienił ale nie było to dla mnie w żaden sposób zielone czy zielonkawy 

ad 2) jak sypniesz matcha do butelek to będziesz miał problem z wychodzeniem piwa z butelek ( podobnie jak nie gorzej gdy zabutelkujesz z chmielinami ) dlatego sama matcha lepiej dać na cichą - czas możliwie jak najkrótszy. żeby ci się zdażyło sklarować. W przypadku naparów ( płyn bez cząstek zawieszonych ) można dodawać do butelek. 

ad 3) wszystko zależy od warunków jakie masz - z suchych Notinghamy, s-04, można się o lagerowe jeśli masz możliwości na ich poprawną fermentacje. Raczej nie walcz o wysokie odfermentowanie.  

Link to comment
Share on other sites

Im dłużej się zastanawiam nad tym piwem, tym więcej problemów z nim widzę :D

Matcha ma swój kolor dzięki temu, że jest zawiesiną, a nie wywarem; jak ją zostawić na parę minut, to pył opadnie na dół przykryty klarownym wywarem o niezbyt imponujących właściwościach. To by wyjaśniało gdzie uciekł kolor, jeśli matcha została dodana na cichą :| Ergo, jeśli chciałbym kolor, pewnie musiałbym dodać przy rozlewie, a to może mieć trudne do przewidzenia efekty dla piany. Chyba nie zostaje mi nic innego jak zrobić jakieś mikrowarki i badać różne warianty - i chyba właśnie tak zrobię :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.