Bourdell Posted April 30, 2017 Share Posted April 30, 2017 17 dni temu uwarzyłem pszenicę na wyjazd integracyjny, który jest w następny weekend. Niestety mimo podniesienia temp z 17 do 25 po 4 dniach po zadaniu drożdży i tak wywaliły mi taką siarę, że musiałem wietrzyć mieszkanie. Potem po zlaniu na cichą obudziły się na 2 dni i znowu to samo. 3 dni temu wrzuciłem rurki miedziane i siara już jest tylko delikatna. Jednak samo piwo w szkle pachnie kanałem z bananem. Po zakręceniu puszcza bąka, i pachnie bardzo drożdżowo. Fermentacja się zatrzymała dziś jednak nie wiem czy to butelkować czy olać. Ma to być smaczne piwo do grilla na wyjazd, a nie wąchania i zachwytu. Jednak obsrany banan nie przejdzie. Czy ta siara się zredukuje w butelkach do soboty do akceptowalnego poziomu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 30, 2017 Share Posted April 30, 2017 Jak jest aż tak intensywna to nie sądzę. To może być też siara infekcyjna, wtedy już całkiem po ptakach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now