Jump to content

Sroga siara w pszenicy mauribrew weiss, butelkować?


Recommended Posts

17 dni temu uwarzyłem pszenicę na wyjazd integracyjny, który jest w następny weekend.

Niestety mimo podniesienia temp z 17 do 25 po 4 dniach po zadaniu drożdży i tak wywaliły mi taką siarę, że musiałem wietrzyć mieszkanie.

Potem po zlaniu na cichą obudziły się na 2 dni i znowu to samo.

3 dni temu wrzuciłem rurki miedziane i siara już jest tylko delikatna. Jednak samo piwo w szkle pachnie kanałem z bananem.

Po zakręceniu puszcza bąka, i pachnie bardzo drożdżowo.

Fermentacja się zatrzymała dziś jednak nie wiem czy to butelkować czy olać. Ma to być smaczne piwo do grilla na wyjazd, a nie wąchania i zachwytu. Jednak obsrany banan nie przejdzie.

Czy ta siara się zredukuje w butelkach do soboty do akceptowalnego poziomu?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.