Jump to content

Niedochmielone piwo - jak to skorygować ?


Recommended Posts

Witam.

 

W ostatnią niedzielę (30.04) uwarzyłem Saisona w oparciu o recepturę Dori:

 

http://www.wiki.piwo.org/Saison,_Dorota_Chrapek_(dori)

Receptura była z drobnymi modyfikacjami - nie użyłem słodu zakwaszającego, użyłem trochę innych chmieli niż w recepturze powyżej, no i glukozy dałem około 280 g.  Wyszło ok 22 l i 14,5 Blg. Drożdże MJ 29 French Saison. Burzliwa - cał czas trwa i rurka równomiernia i w miare intensywnie bulka. Ale nie w tym tkwi problem ;-)

 

Dzisiaj ważąc na wadze resztki słodów odkryłem, iż miałem źle ustawiony UNIT na wadze - zamiast kg miałem lb ;-)

Innymi słow dałem 0,45 masy tego chmielu co miałem dać...

 

Wtopa wtopą, dla was to może być zabawne, ale ja się zastanawiam jak to skorygować.

 

Myślałem nad zrobieniem herbatki - z 0,5 albo 1 litra wody - i dodatku ekstraktu słodowego oraz cukru w takiej proporcji by Blg było analogiczne jak w moim piwku, i nachmieleniu tego wg takiego samego schematu jak była chmielona reszta piwa, przy uzyciu chmielu który powinien znaleźć się w garze a się nie znalazł.

Wiem że w 1 litrze wydajnośc chmielenia będzie niższa niż w 22 litrach brzeczki, jakkolwiek nie mam pomysłu jaki przelicznik zastosować, by nie przeszarżować w żadną stronę.

Edited by maro86
Link to comment
Share on other sites

czytałem post ze 3 razy i nadal nie wiem czy chodzi o goryczkę czy aromat, więc pozwól że odpowiem jak uważam:

 

TAK

 

 

 

 

 

albo NIE

 

 

 

 

 

 

w sumie nie wiem...

 

mam nadzieję że pomogłem.

Link to comment
Share on other sites

W dużym uproszczeniu o obie rzeczy - wszystkich chmieli dałem o połowę za mało.

 

Zamiast czegoś takiego;

 

30g Marynki - 65 minut

20g Żateckiego 20 minut

10g Żateckiego 5 minut

 

poszło z grubsza cos mniej więcej w tym stylu :

~15g Marynki - 65 minut

~20g Żateckiego 20 minut

~5g Żateckiego 5 minut

Link to comment
Share on other sites

[żartMODE on]

100g citry na cichą rozwiązuje wszystkie problemy

[żart MODE off]

IMO saison nie jest tak bardzo wymagającym jeśli chodzi o goryczkę stylem. Można zostawić  jak jest. Jeśli Ci bardzo zależy, to zrób herbatkę, ale nie piernicz się z ekstraktem. Zaparz chmiel w lekko osłodzonej wodzie. Powinno zagrać.

Link to comment
Share on other sites

nie zrozumiałeś - ja może i nawet odważyłem się odtworzyć linkowaną recepturę, ale rozsądny Humulus Erectus (mający wzwód na samą myśl o chmielu XD) nie będzie klikał po kolejnych linkach (być może blog Dori linkuje jeszcze gdzieś głębiej) - opisz swój problem porządnie i czekaj na odpowiedź

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

Nie kombinuj już.

Albo kombinuj:

Dodaj na cichą Saazu (ze 30-50 g) i będzie okej. IBU nie wzrośnie, ale delikatnie poziom goryczki będzie bardziej odczuwalny i oczywiście aromat chmielu. Rasowy saison nie będzie, ale będzie oryginalny, co nie znaczy, że gorszy. 

Link to comment
Share on other sites

Nic nie dodawaj, szkoda zachodu. Aromat i smak jaki dają drożdże zabije każdy inny chmielowy aromat/smak. Chmiel w saisonie to bardziej delikatne nuty daje niż pierwszorzędny akcent. Zostaw parę butelek, zrób w przyszłości kolejnego saisona i zobacz czy jest różnica ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja też już bym się z tym stylem nie bawił. Drożdże swoje zrobią. Goryczki i tak jakoś specjalnie nie zwiększysz.

 

Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.